Italia,  Lazio,  Rooma,  Yleinen

Rooman matkaopas

Colosseum, Vatikaani, Trevin suihkulähde, Espanjalaiset portaat.. Rooma on pullollaan kuuluisia nähtävyyksiä eikä siinä vielä kaikki. Kaupunki on itsessäänkin kuin museo, jossa jokaisen kulman takaa paljastuu jokin kaunis vanha yksityiskohta ihmeteltäväksi. Roomassa jos jossain kannattaakin nostaa katse varpaista ja katsella ympärilleen.

Kaupungin keskeisemmät alueet ovat helposti käveltävissä, mikä tekee Roomasta helpon ottaa haltuun. Turistien suosima kaupunki on parhaimmillaan keväällä tai syksyllä helteisen keskikesän sijaan. Rooma tarjoilee myös upeita makuelämyksiä kunhan tietää mistä etsiä. Kannattaa siis lukea tämän oppaan ruokavinkit huolellisesti ettet lankea huonon hinta-laatusuhteen turistiansoihin. Katso myös muut vinkit ja varaa matka ikuiseen kaupunkiin.

Yleistä Roomasta

Rooma on yksi Euroopan tunnetuimpia kaupunkeja, joka kerää paljon turisteja ympäri vuoden. Kesäkuukausina tärkeimpien nähtävyyksien luona voikin olla tungosta, mutta myös rauhallisia paikkoja löytyy kun astuu hieman sivuun valtaväyliltä tai piipahtaa vaikkapa puistoon.

Rooma sopii monenlaiseen matkailuun. Se on romanttinen kohde ja mekin aloitimme sekä ensimäisen yhteisen matkamme että häämatkamme sieltä. Myös shoppailijat, kulttuurin ja historian ystävät sekä kulinaristit viihtyvät Roomassa. Ruokamatkailijan on kuitenkin hyvä lukea alempaa Ruoka ja juoma -osio, sillä hyvän ruoan löytäminen turistien kansoittamasta Roomasta ei ole itsestäänselvyys.

Rooma lienee tunnetuin sen nähtävyyksien vuoksi. Kukapa ei olisi kuullut Colosseumista tai muista ikuisen kaupungin kuuluisista nähtävyyksistä. Myös Vatikaanin pieni valtio sijaitsee Roomassa. Roomassa riittääkin katseltavaa ja tutkittavaa moneksi reissuksi. Kaupungista löytyy aina uusia puolia ja tunnelmaltaan erilaisia kaupunginosia koluttavaksi.

Rooma on Italian pääkaupunki ja valuutta siellä on euro. Kello on Roomassa tunnin vähemmän kuin Suomessa. Lentoaika Helsingistä Roomaan on noin 3,5 tuntia.

Rooma on ehdottomasti lempikaupunkini ja siksi siitä on vaikea kirjoittaa matkaoppaidemme tyyliin sopivaa neutraalia tekstiä ilman kaupunkia ylistäviä sanoja. Olen vieraillut Roomassa useita kertoja ja tulen vierailemaan aina uudestaankin, joten tämä opas tulee päivittymään uusien kokemusten ja postausten muodossa vielä useaan otteeseen.

Nähtävyydet

Roomassa on paljon ikonisia nähtävyyksiä, joista tärkeimmät lienevät ainakin Colosseum, Fontana di Trevi ja Pietarinaukio Vatikaanissa. Myös Pantheon, Espanjalaiset portaat ja Piazza Navona ovat mainitsemisen arvoisia. Listaa voisi jatkaa lähes loputtomiin. Voit lukea nähtävyyksistä lisää täältä ja täältä.

Ruoka ja juoma

Italialainen ruoka on erinomaista ja Roomassakin on paljon paikallisia erikoisuuksia, joita kannattaa maistaa. Roomassa on kuitenkin valitettavan paljon myös huonoja vain turisteille suunnattuja ravintoloita, joten ruokapaikkaa etsiessä kannattaa nähdä hieman vaivaa. Parhaisiin ravintoloihin voi olla hyvä tehdä pöytävaraus etukäteen. Lue täältä lisää Rooman ruokakulttuurista ja siitä, mitä kaupungissa kannattaa ainakin maistaa. Linkin takana on myös paljon ravintolavinkkejä ja täällä vielä lisää.

Roomassa kannattaa muistaa myös aperitivo sekä viini- ja cocktailbaarit, joista saa yleensä muulloinkin kuin aperitivon aikaan pientä purtavaa juoman kaveriksi. Täältä löytyy baarivinkkejä kaikenlaiseen makuun. Budjettimatkailija voi ostaa pientä purtavaa edullisesti mukaan kadulla nautittavaksi. Erinomaista välipalaa ovat ainakin pizzapalat, paninot sekä gelato eli italialainen jäätelö, jota voi ihan hyvin nauttia vaikka lounaaksi.

Italialainen kahvi on erinomaista, mutta muista, että jos tilaat tavallisen kahvin, saat espressoa. Sitä kannattaakin tilata jos minulta kysytään. Suomalaisille maistuu kuitenkin usein caffé americano, joka vastaa eniten meikäläisten kahvia. Cappuccinokin on usein suomalaiseen makuun, mutta on hyvä tietää, että italialaisten mielestä on suuri vääryys tilata sitä muulloin kuin aamulla. Et kuitenkaan ole ainoa cappuccinoa iltapäivällä nauttiva turisti, joten anna mennä vaan jos cappuccinohammasta kolottaa muulloinkin kuin aamulla.

Rooma toimii hyvin myös gluteenitonta ruokavaliota noudattavalle.

Liikkuminen

Rooman tärkeimmät nähtävyydet sijaitsevat kävelymatkan päässä toisistaan ja käveleminen on siksikin kannattavaa, että matkalla pääsee ihailemaan Rooman katumaisemia, jotka ovat kerrassaan upeat. Jokaisen kulman takaa tulee esiin jokin vanha rakennus, suihkulähde, aukio tai muuta kivaa ihailtavaa. Parasta Roomassa onkin käveleminen ympäriinsä sen vanhoilla kaduilla. Tunnelma vaihtelee kaupunginosasta toiseen, mutta on aina ihanan roomalainen.

Jos tarvitset kuitenkin julkisia kulkuvälineitä niin muista ostaa lippu ennakkoon tabaccheriasta ja leimaa lippu kulkuvälineeseen astuttaessa. Metro on kenties helpoin tapa kulkea yksinkertaisen metrokartan ansiosta. Myös bussit toimivat hyvin. Me olemme käyttäneet Roomassa paljon taksia ja olleet tyytyväisiä, mutta huijareitakin on liikkeellä. Voi siis olla hyvä tarkistaa hinta kuskilta ennakkoon.

Fiumicinon lentokenttä tunnetaan myös nimellä Leonardo da Vinci. Toiselta pienemmältä Ciampinon kentältä lähtevät lähinnä jotkut halpalentoyhtiöt. Fiumicinolta pääsee keskustaan kätevästi joko junalla tai bussilla. Itse olen suosinut jostain syystä enimmäkseen bussia tai sitten taksia, joka on ainakin itselleni aina mukavin vaihtoehto.

Majoitus

Roomassa on paljon eritasoisia hotelleja moneen makuun. Meidän ehdoton lempparimme on ollut Navona Gallery & Suites. Muita ihan hyviä ovat olleet Hotel Lilium pastellisine huoneineen sekä Hotel Milton. Molemmissa oli erinomainen aamiainen ja hyvä sijainti, joskin julkisia tuli silti jonkun verran käytettyä, sillä kumpikaan hotelli ei sijaitse aivan keskustassa. Kävelymatkan päässä toki kyllä, mutta silti pitkän päivän päätteeksi saatoimme ottaa bussin, metron tai taksin takaisin hotellille säästääksemme väsyneitä jalkojamme.

Hotel Santa Prassede oli hyvä ja edullinen vaihtoehto yhden yön Rooman visiitille, kun tarvetta oli majoittua jossain suhteellisen lähellä juna-asemaa. Hotellilta käveli yllättävän nopeasti keskustaan illalliselle ja ihan hotellin lähelläkin oli ravintoloita. Aamiainen oli vaatimaton.

Viimeisimmällä Rooman reissullamme halusimme ehdottomasti majoittua Trasteveressa kaupunginosan tunnelman vuoksi. Hotelliksi valikoitui Hotel Trastevere, jota en kyllä välttämättä lähtisi suosittelemaan muuta kuin sen sijainnin perusteella. Huone oli ihan perus, joten se tyydytti hyvin perustarpeet (pääsi suihkuun ja nukkumaan), mutta yläpohjassa yöllä vipeltävät rotat olivat hieman epämiellyttävän kuuloisia ja herättivät ainakin meidät, vaikka eivät huoneeseen asti tulleetkaan. Myöskään aamiainen ei ollut kovin kummoinen.

Lue lisää Roomasta:

Ensimmäinen matka koronan jälkeen – Roomaan tietysti
Rooma ensikertalaisen ja konkarin silmin

Muuta:

Rakkauskirje Roomalle
Lempihetkeni Roomassa
5 erilaista muistoa Roomasta
Opas Roomaan
Näkymiä vihreältä kukkulalta -blogi
Rooma – Tripsteri

Rooma muissa blogeissa:

Rooma – Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa
Täydellinen kävelyreitti Rooman suosituimmille nähtävyyksille – FIFTYFIFTY
Rooman rauhallisemmat nähtävyydet ilman turistiryysistä – FIFTYFIFTY
Elokuvien silmin – Rooman Top 5 nähtävyydet – Himomatkaajan turinoita
Romanttinen vai rappiollinen Rooma? – Huge passion for life
Rooman nähtävyydet: Forum Romanum – Huge passion for life
Nautiskelijan viikonloppuloma Roomassa – Huge passion for life
Vaikuttava Vatikaani ja Pietarinkirkko – Huge passion for life
Suuri Rooman opas – 30 vinkkiä Italian pääkaupunkiin – Yhteispostaus Kohteena maailma / Heli Pekkarinen Kukkulalta-blogista
Rooma – kaupunkiloman plussat ja miinukset – Laamanaaman maailma
Minun joulutunnelma löytyi Roomasta – Levoton Sielu Maailmalla
Colosseum – historiallisen Rooman ykkösnähtävyys – Lilja Lumilla
Pikaopas Roomaan – Pakolliset nähtävyydet ja parhaat ravintolat – Lilja Lumilla
Villa Borghese -puistosta avautuvat näkymät Rooman ylle – Lilja Lumilla
Karkasin aamuvarhain yksin nähtävyyksille – Pietarinkirkon kupoli Vatikaanissa – Lähinnä Kauempana
Lapsiperheen kokemuksia Roomasta – vinkit ja kompastuskivet – Lähinnä Kauempana
10 x Rooma – Lähtöportti
Aamulenkillä autiossa Roomassa – Maisemaonnellinen
Villa Borghesen puistossa – Maisemaonnellinen
Missä syödä Roomassa? Neljä suosikkiani! – Matkapaloja
Viikonloppu Roomassa – onko neljäs kertaa liikaa? – Merjan matkassa
Rooman suosituimmat nähtävyydet – Ne Tammelat
Testaccio – rouheampi Rooma – Secret Wardrobe
Saapuminen Roomaan ja nälkäkiukun taltutus trapizzinoilla – Sillä Sipuli
Ravintola Marzapane, Rooma – Sillä Sipuli
Leppoisa ja herkullinen Testaccio, Rooma – Sillä Sipuli
Rooma – Veit mun sydämen – Terveiset päiväntasaajalta
Aamuvirkun Rooma – Näe suositut nähtävyydet ilman muita turisteja – Terveiset päiväntasaajalta

19 kommenttia

 • Aron / Ja sitten matkaan...

  Toinenkaan vierailu ei tehnyt Roomasta suosikkikohdetta. Mutta kaupungin kauneutta ei käy kiistäminen. Meille kelpasi kesän kuumin sesonkiaika siinä mielessä, että hyvin lämpöä sietävinä jaksoimme kävellä kaupungilla vielä lämpötilan kohotessa yli 40 asteenkin. Päivän kuumimpana aikana esimerkiksi Espanjalaisilla portailla oli aika rauhallista. 🙂 Minäkin tykkäsin ehdottomasti eniten kävelystä kaupungilla. Näkemistä todellakin riittää. Piipahdimme tämän tästä sisälle johonkin kirkkoon, josta emme olleet koskaan kuullutkaan. Kaikki olivat upeita.

  Busseilla ajelimme muutaman kerran. Niiden kätevyydestä olen kanssasi samaa mieltä sillä poikkauksella, että ruuhka-aikana niitä kannattaa välttää kuin ruttoa. Paitsi tietysti siinä tapauksessa että on valmis odottelemaan loputtomasti ja matkustamaan nenä kanssamatkustajan kainalossa. 🙂

  • Martina

   Rooma taitaa olla vähän sellainen kaupunki että se jakaa mielipiteet. Ymmärrän sen hyvin, vaikka kuulunkin itse fanaattisimpaan Rooman fanijoukkoon.

   Totta, kuumassa kesässäkin on puolensa ja riippuu ihan ihmisestä miten sietää hellettä. Mä olen tykännyt Roomasta myös kesähelteillä. Onpahan ainakin hyvä syy syödä loputtomasti gelatoa! 😀

   Hyvä pointti myös tuo ruuhka-aika. Itsellä ei ole siitä kokemusta, joten en osannut ottaa tuota puolta huomioon. Kiitos siis lisäyksestä! 🙂

 • Katja / Lähtöselvitetty

  Minä kuulun myös Rooma-faneihin, vaikka olen käynyt siellä vain pari kertaa. Ensimmäisellä kerralla toukokuun helteet yllättivät meidät, ja olimme lähteneet liikkeelle pitkillä housuilla ja takeilla. +30 astetta aiheutti sen, että piti miettiä varustus paikan päällä ihan uusiksi. Toisella kerralla kävimme hassusti vain päiväretkellä Civitavecchiasta, minne risteilylaivamme rantautui. Seuraavalla kerralla haluaisin lähteä pois kuuluisimpien nähtävyyksien luota ja lähteä tutkimaan muita osia kaupungista.

  • Martina

   Ohhoh, melkoiset helteet toukokuussa. Roomassa riittääkin tutkittavaa myös keskeisimpien alueiden ulkopuolella. Itse pidän ainakin Testacciosta. Ensi kerralla minäkin tutustun taas johonkin uuteen alueeseen, vaikka toisaalta mun täytyy päästä aina myös heittämään kolikko Treviin ja ihastelemaan upeaa suihkulähdettä turistitungoksesta huolimatta.

 • Piyya

  Roomassa todella on kaikki niin kompastuskivi kävelymatkan etäisyydellä. Kyllähän siinä askelia tulee kun kaiken kiertää, mutta se onkin se suola kun joka nurkan takana on joku aukio, kuja, ihana rakennus jota ihastella. Rooma on niin paljon enemmän kuin ne kuuluisat nähtävyydet.
  Kaunis kiitos linkkauksesta ❤️

  • Martina

   Kiitos itsellesi linkistä! Roomassa todella on ihana kävellä ympäriinsä ja askelia tulee kuin huomaamatta iso määrä. En ole missään muualla kävellyt jalkojani niin pahasti rakoille kuin Roomassa ja sekin tapahtui ihan vahingossa kun aina piti kurkistaa seuraavan nurkan taakse.

  • Martina

   Trasteveren alue on tunnelmallinen. Haluaisin ottaa sieltä majoituksen seuraavallakin Rooman reissullani jos vaan löydän tarpeeksi kivan majapaikan. Edellinen hotellimme Trasteveressa ei ollut palaamisen arvoinen, vaikka ajoikin asiansa.

 • Tiina Johanna / Kookospalmun alla

  Voi ihana Rooma! Todellinen matkaklassikko, jonne vielä haaveilen joskus (pian) pääseväni. Rakastan Euroopan eteläisiä maita, niiden kauniita historiallisia rakennuksia ja pieniä katuja ja kujia.. Itse olen aina vain jalkaisin sekä julkisilla liikkeellä, joten hyvä myös tietää, että Roomassa julkiset pelaavat ja pärjää ilman omaa kulkupeliä. Myös toimivat ravintolasuositukset ja vinkit ovat aina tervetulleita, mitä enemmän sitä parempi, niistä kun ei koskaan voisi muutoin mennä niin takuuseen. 🙂 Ihania kuvia myös!

  • Martina

   Kiitos! Rooma todella on klassikko. Minäkin pidän vuosi vuodelta enemmän ja enemmän Etelä-Eurooppasta ja siellä etenkin Italiasta. Pidän Välimeren maiden ilmastosta, ruokakulttuurista ja sopivan rennosta meiningistä. Vaikka olen kierrellyt viime vuosina paljon myös muuta Euroopaa, huomaan viihtyväni kuitenkin aina parhaiten eteläisissä maissa.

  • Martina

   Kiitos itsellesi linkistä! Rooma on paras! Munkin tekisi mieli palata sinne taas, mutta samaan aikaan tekee mieli koluta myös uusia Italian kolkkia. Onneksi nämä molemmat voi saada samalla reissulla kun lentää Roomaan ja jatkaa sieltä päivän tai parin jälkeen muualle. 🙂

 • Suvi / Suvin matkassa

  Rooma on niiin ihana, lempi kaupunkini Euroopassa! Viimeksi yövyimme airbnb asunnossa Campo de`Fiorin aukiolla, oli ihana herätä aamulla ja astua ovesta torin eläväiseen menoon. Pakko alkaa suunnittelemaan Rooman matkaa johonkin väliin, tämä juttu herätti niin kovan matkakuumeen sinne…

  • Martina

   Sama täällä, Rooma on ehdottomasti lempikaupunkini sekä Euroopassa, mutta myös koko maailmassa. Ihana sijainti teillä. Torin tunnelma on parasta juuri aamuisin.