Luksusmatkailu,  Ulkomaat,  Yleinen

Ajatuksia luksusmatkailusta

Luksusmatkailu on yksi blogimme teemoista ja se on teemoista myös se, joka on helpoin ymmärtää väärin. Luksus kun voi tarkoittaa eri ihmisille eri asioita.

Kliseisimmin luksusmatkailu tarkoittanee bisnesluokassa lentämistä, viiden tähden hotelleja ja sviittejä, limusiineja, huvijahteja, helikoptereita, fine diningia Michelin-ravintoloissa, shampanjaa ja kaviaaria, hovimestareita ja palvelijoita, timanttien ja kristallien säihkettä. Luksus mielletään usein sellaiseksi, johon normaalilla ihmisellä ei ole varaa.

Meille luksus voi toki olla myös kaikkea edellä luettelemaani, mutta yhtä usein se on jotain ihan muuta. Meidän matkoillamme luksus näkyy siinä, ettette tule lukemaan täällä reppureissuista, halvoista yhteismajoituksista ettekä budjettimatkailusta. Saatamme antaa vinkkejä hyvän hinta-laatusuhteen ravintoloista ja kertoa jonkun tietyn kohteen hintatason sopivan budjettimatkailijalle, mutta meillä ei venytetä överisti penniä.

Älkää ymmärtäkö väärin. Meidän matkoilla ei myöskään törsätä rahaa ylenpalttisesti vaan haemme luksusta käyttämällä rahaa harkitusti sellaiseen, mikä on meille tärkeää ja tuntuu rahan arvoiselta. Samalla säästämme jossain muualla. Lomaamme saattaa kuulua yksi luksuselementti reissun ollessa muilta osin aivan tavallinen.

Saatamme esimerkiksi valita vaatimattomamman hotellin, mutta ostaa pullon shampanjaa kattoterassilla. Saatamme korvata ravintolaillallisen napostelemalla pieniä edullisia välipaloja, mutta kulkea lentokentälle taksilla julkisen liikenteen sijaan. Saatamme lentää halpalentoyhtiöllä, mutta odottaa lennon lähtemistä loungessa.

Meille myös hemmottelu on luksusta. Kauneushoidot, huoneaamiaiset ja se taksikyyti bussilla kulkemisen sijaan ovat meille luksusta. Lasi shampanjaa on luksusta ja pitkä illallinen voi olla luksusta. Kaikki pienet ja suuret elämykset ovat luksusta. Kaikki sellainen, mitä ei normaalissa arjessa kohtaa, on meille luksusta.

Pidämme myös ajatuksesta, että lomasta otetaan kaikki irti etenkin silloin kun lomaa on vähän. Ei ole väärin käyttää hieman enemmän rahaa yhteen matkaan vuodessa sen sijaan, että tekisi monta pienempää ja edullisempaa reissua. Tämä on nykyään trendikästäkin. Tosin meidän elämäntilanne on juuri nyt sellainen, että monta pientä reissua sopii siihen paremmin kuin yksi iso. Maailma saattaa siis tuhoutua takiamme.

Vaikka tämä on matkablogi niin haluamme korostaa myös arjen luksuksen merkitystä. Pienet erityiset hetket tekevät arjesta juhlaa eikä aina tarvitse lähteä lomalle kokeakseen jotain erityistä.

Korkkaa kerrankin kaapissa säästelemäsi shampanja ja juo se siitä paremmasta lasista, jota et raaski koskaan käyttää. Osta vähän parempaa suihkusaippuaa ja hanki poreamme, jos olet sellaista aina kaivannut. Porekylpy maanantai-iltana jos jokin on arjen luksusta parhaimmillaan.

Ennen kaikkea mieti, mikä on sinulle tärkeää ja mitä haluaisit kokea. Mistä olet valmis maksamaan vähän enemmän ja mistä taas olet valmis säästämään niin tehdäksesi. Mikä on sinulle luksusta? Kuulisimme mielellämme myös teidän ajatuksia kommenttiboksissa.

Lue myös: Ripaus luksusta Venetsiassa

14 kommenttia

 • Pirkko / Meriharakka

  Meillä on jo pitempään ollut niin matkailussa kuin muussakin elämässä sellainen linja, että valitaan riittävän mukava vaihtoehto, vaikka se maksaisikin hiukan enemmän. Kuten vaikka suora lento vaihdollisen sijaan, keskustahotelli ja taksi hotellille bussin sijaan. Lennotkin saatamme upgreidata business-luokkaan, jos matka on pitkä. Mutta toisaalta emme ostaisi parin tunnin lennolle businessluokan lentoja, sillä ei toki tarkoitus ole käyttää rahaa vaan matkustaa mukavasti, eikä parilla tunnilla ole vielä istuimella välillä.
  Tuosta shampanjasta muuten, äskettäin luin jonkun jutun, jossa pohdittiin vähän sitä, että sosiaalisessa mediassa kannattaisi ehkä vähentää hyvien hetkien ja alkoholin yhdistämistä, siinä ehdotettiin esimerkiksi, että entäs jos yrittäisit seuraavalla reissulla kertoa iloisesti tulevasta matkasta ilman kuohuvaa, onnistuisiko? Pointti minusta tässäkin!

  • Martina

   Meillä on hyvin samanlaiset linjat matkailussa. Olemme valmiit maksamaan riittävästä mukavuudesta ja se on meille luksusta. Ihan hyvä pointti tuo alkoholijuttu. Usein hyviin hetkiin liittyy lasi viiniä tai muu alkoholijuoma, ainakin somessa.

 • Piyya

  Luksus on todella miksikä sen mieltää. Minäkin ehkä kuvailisin samalla tavalla sitä kuin sinä tuossa ihan ensimmäisenä. Mutta minulle jo se, että pääsen matkaan on luksusta. Muistan kuinka lapsena äidin kanssa TV:tä katsoessani haaveilin, että pääsisinkö edes kerran elämässäni matkustamaan jonnekin kauas aurinkorannalla. Silloinen kaus tarkoitti Välimerta. Se pienen tytön päässä ollut iso haVe pysyy minulla edelleen. Sydämessä ja olen kiitollinen jokaisesta matkasta, jonka saan tehdä ja siksi jokainen matka on minulle luksusta. Se ei ole minulle itsestäänselvyys. Sitten matkoilla tulee tehtyä asioita, jotka poikkeaa normaali arjesta , jotka nostaa tilanteen myös luksuksen tasolle. Luksus on paljolti kiinni myös omassa mielessä.

  • Martina

   Totta, myös minulle luksusta on jo se, että pääsen matkustamaan. Siksi hypetänkin innoissani jo sitä kun olen lentokentällä, vaikka meille on sanottu, että lentämistä pitäisi päinvastoin hävetä nykypäivänä. Muistan vielä liian hyvin miten opiskeluaikana haaveilin mistä tahansa matkasta niin että sattui ja säästin pienet roposeni kerran kesässä tehtävään viikon etelän matkaan. Kohteena oli juurikin ne samat Välimeren aurinkorannat, joita minäkin olen aina pitänyt paratiisinani. Tuokin on hyvin sanottu, että luksus on paljon kiinni myös omasta ajattelutavasta.

 • Martina

  Kiitos kivasta kommentista. Kaikki luettelemasi asiat ovat minullekin luksusta. Eniten luksukselta tuntuisi nyt koko päivä rauhallista lukuaikaa terassilla tai muussa kivassa paikassa. Mökkimaisemissa malttaisin rauhoittua aloilleni varmimmin. Luksuksen ei todellakaan tarvitse aina maksaa mitään, mutta toisaalta lähes aina kun maksaa vähän enemmän melkeinpä mistä vaan, saa luksusta, oli se sitten vähän parempi lounas, kalliimpi hotelli tai vaikka taksimatka julkisilla kulkemisen sijaan.

 • Martina

  Mikä lista! Tunnistan kaikki nuo luksukseksi. Etenkin tuo kampaajalla käynti hymyilytti. Kävin pari kuukautta sitten kampaajalla ensimmäisen kerran yli vuoteen ja se jos jokin oli luksusta! 🙂

  Tämä lista kertoo erinomaisesti myös sen miten luksus riippuu paikasta ja tilanteesta. Ilmastointi tai hyttysverkko sängyn päällä eivät ehkä tule ensimmäisinä mieleen kun ajattelee luksusta, mutta ovat todellakin sitä niissä tilanteissa, joissa kyseisiä asioita tarvitsee.

 • Eija/Lentävä joogamatto

  Pystyn hyvin allekirjoittamaan bloggaajan ja kommentoijien määritelmät luksuksesta. Kun on asuntovelkaa ja keskituloinen, luksus merkkaa eri asioita kuin työttömälle tai toisaalta rikkaalle. Se, että yleensäkin voi matkustaa, että ruokakaupassa ei aina tarvitse ajatella hintaa, että osaa arvostaa pieniäkin asioita ja aikaa – ne kaikki voivat johtaa luksuskokemuksiin. Luksus on tosi suhteellista. Businessluokan lentoja en tavallisena itse maksavana matkailijana koskaan ostaisi. Huomenna on toisaalta luksusta mennä juuri sinne kampaajalle, kun viimeksi mun otsatukka on leikattu kotona 🙂

  • Martina

   Niinpä, luksus on tosi suhteellista ja voi tarkoittaa eri ihmisille eri asioita. Tai jopa samalle ihmiselle eri tilanteissa eri asioita. Mulle esimerkiksi se arkinen kampaajakäynti oli todellista luksusta vuoden tauon jälkeen, mutta toisaalta kallis pullo shampanjaa venetsialaisella kattoterassilla oli myös luksusta ja sellaista, johon jollain toisella ei välttämättä ole koskaan mahdollisuutta. Businessluokassa minäkään en ole koskaan lentänyt, mutta pitkälle lennolle voisin sellaista harkitakin.

 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

  Kiva kirjoitus! Monesta asiasta ollaan samaa mieltä! 🙂

  Yksi kohta kuitenkin osui silmään ”Meidän matkoillamme luksus näkyy siinä, ettette tule lukemaan täällä reppureissuista, halvoista yhteismajoituksista ettekä budjettimatkailusta”

  Meidänkään blogissa ei kirjoiteta halvoista yhteismajoituksista eikä budjettimatkailusta. En välttämättä tiedä, mitä reppureissuilla tarkoitat tai mitä sillä ylipäätään tarkoitetaan, mutta mun mielestä reppu (rinkka) on ihan ylivertainen tiettyihin paikkoihin. Elokuussa esimerkiksi lähdemme Pantanaliin katsomaan jaguaareja. Vaikka matka varmaan menee kategoriaan ”luksus”, ei meille oikein tulisi mieleenkään sinne ottaa muuta kuin reppu!

  Ylipäätään rinkka tuntuu usein vähän aliarvostetulta, se on oikeasti usein kätevämpi kuin voisi ajatella!

  • Martina

   Kiitos kommentista! En tarkoittanut termillä ”reppureissu” kirjaimellisesti reppua mukana matkalla vaan yleistä mielikuvaa pienen budjetin ”reppureissuista”, joissa etsitään halvin majoitus, syödään eväitä ja säästetään kaikesta mahdollisesta. Tosi karkea yleistys, tiedän, eikä tämä ole varmasti kaikkien käsitys termistä ”reppureissu”, mutta ajattelin sen kuvaavan silti parhaiten todella pienen budjetin reissuja eli sitä, mikä minulle tarkoittaa muuta kuin luksus. Kiva kun kysyit asiasta ja hyvä kun puhuit rinkan puolesta. Rinkka on varmasti todella kätevä monella luksuskategoriankin reissulla. 🙂

 • Heidi / Delux-Retkiperhe

  Tosi kiinnostava kirjoitus ja ihan kuin omia ajatuksiani sillä erotuksella, että majoituksen laadusta ei olla enää kauhean halukkaita tinkimään. Arjen luksusta on minulle juurikin hemmotteluhoidot ja lasi samppanjaa verkkareissa. Poreamme löytyy, mutta sinne tuntuu ehtivän kolmen lapsen ruuhkavuosissa aika harvoin.

  • Martina

   Tunnistan niin tuon poreammeeseen ehtimisongelman. Meillä on ”vain” kaksi lasta, mutta on aina todellinen suunnittelukysymys milloin ja miten sinne ammeeseen ehtii lojumaan. Yleensä sopiva hetki on lasten mentyä nukkumaan esikoisen iloisia unilauluja itkuhälyttimestä kuunnellessa. 🙂 Majoituksen mukavuuden merkitys on kasvanut minullakin aikojen saatossa. Vaatimattomat majapaikat otan seikkailun kannalta ja yleensä viihdyn niissäkin yllättävän hyvin. Jos kuitenkin saan valita niin valitsen luksusta. 😀

 • Anna | TÄMÄ MATKA

  Minulla on selkeä mielipide luksuksesta. Jos menen LUKSUS-hotelliin, on parempi löytyä sitten sitä luksusta, ei mitään halpisluksusta ; – )

  Luksusta minulle ei ole pullo samppanjaa perushotellissa, sillä voin ostaa sen samppanjan kotiinkin. Sen sijaan pullo samppanjaa Tansaniassa, keskellä savannia villieläimiä katsellen, olisi minulle luksusta. Huoneaamiainen ei todellakaan ole luksusta minulle, mutta joidenkin ihanien luksushotellien aamiaiset ovat olleet parempia kuin fine dining missään ja sellaista aistien tyydytystä kokonaisuudessaan, että itku meinaa päästä jo pelkistä muistoista. Businessluokan lentely Finnairilla ei ole luksusta, mutta jonkun lähi-idän ihmeen yli hienolla lentoyhtiöillä se voisi olla sitä.

  Mitään arjenluksusta ei minulle ole olemassa. En siis sano, etteivät monet asiat, joita kommenteissa ja tekstissä on tullut esille, olisi muille luksusta. Sanon, että ne eivät ole _minulle_ luksusta.

  • Martina

   Halpisluksus onkin hyvä termi. Minulle sekin on yleensä luksusta, mutta ymmärrän mitä haet takaa. Ja totta, luksus on ihmisestä kiinni. Se minkä kukin kokee luksuksena vaihtelee ainakin kommenttien perusteella tosi paljon.