Cinque Terre,  Firenze,  Italia,  Lazio,  Lido di Camaiore,  Liguria,  Rooma,  Toscana,  Ulkomaat,  Yleinen

Aperitivo

Jos saisin kopioida jotain Italiasta Suomeen, niin se olisi aperitivokulttuuri. Italiassa lähes paikassa kuin paikassa saa alkuillasta tiettyyn aikaan juoman lisäksi pöytään erinäisen valikoiman suolaisia naposteltavia, jotka kuuluvat juoman hintaan. Joskus se voi olla pelkkiä oliiveja, joskus taas esillä on runsas buffet-pöytä, josta voi hakea purtavaa.

Me tutustuimme aperitivoihin häämatkallamme oikein toden teolla. Istahdimme monena iltana terassille, tilasimme Aperol Spritzit ja maistelimme suolaisia herkkuja. Sillä siirsi helposti orastavaa nälkää, jotta illallisen voi nauttia italialaiseen tapaan myöhään, ja terassilla aika kului kuin huomaamatta. Astelisin mielelläni Suomessakin työpäivän jälkeen drinkille ja napostelisin pieniä suolaisia juomani kanssa.

Perinteisimpiä aperitivo-juomia ovat Aperol Spritz, Negroni ja Bellini. Toki voit tilata ihan mitä vaan satut sillä hetkellä haluamaan, mutta suosittelen kokeilemaan edellä mainittuja. Aperol Spritz on oma lempparini, Negroni on hieman tujumpi tapaus ja Bellinin kuohuviinin ja persikan yhdistelmä on ihanan lempeä. Myös lasillinen proseccoa maistuu aperitivona oikein hyvin.

Useimmiten juoman kanssa pöytään tulee oliiveja, suolapähkinöitä ja sipsejä. Etenkin viikonloppuisin tarjolla saattaa olla seisova pöytä ja jotkin paikat ovat erikoistuneet pelkkään kattavaan aperitivobuffetiin. Tällöin naposteltavista joutuu usein maksamaan muutaman euron. Tarjoilija kyllä kertoo mikä on käytäntö.

Aperitivoa voi tosiaan nauttia lähes paikassa kuin paikassa. Tässä on meidän viisi lemppariamme ympäri Italiaa:

Fluid, Rooma
Via del Governo Vecchio 46

Fluid on ulkoapäin hieman hämyisen, huomaamattoman ja jopa luotaantyöntävän näköinen, mutta sisälle kannattaa astua siitä huolimatta. Paikka on erikoistunut aperitivoihin ja tarjolla onkin pitkä pöydällinen erilaisia aperitivoherkkuja suolaisista naposteltavista aina tiramisuun asti. Sisustus on vähintäänkin ihmeellinen ja se jatkuu kautta linjan aina erittäin erikoiseen vessaan asti. Jollain on selvästi ollut paljon hulluja ideoita, jotka on toteutettu vähän miten sattuu.

Sisustusbudjetti ei ehkä ole ollut ihan riittävä, mutta ideat on haluttu silti toteuttaa. Se näkyy paikoittain viimeistelemättömänä jälkenä. Sisustus on kuitenkin hauska ja mieleenpainuva, juomat ja ruoat hyviä ja palvelu ystävällistä, joten Fluidissa kannattaa käydä aperitivolla. Paikka on etenkin paikallisten suosiossa. Erinomainen hinta-laatusuhde! Mainio illallisvaihtoehto myös budjettimatkailijoille. Syö vatsasi täyteen drinkin hinnalla.

Caffè Greco, Rooma
Via dei Condotti 86

Caffè Grecosta olen tehnyt oman postauksen jo tänne. Rooman vanhimpaan ja Italian toiseksi vanhimpaan kahvilaan kannattaa istahtaa aperitivolle, vaikka hinnat ovatkin melkoisen korkeat. Kokemus on sen arvoinen.

Caffè Rivoire, Firenze
Piazza della Signoria 5

Toinen hieman kalliimpi, mutta maisemiltaan sen arvoinen paikka löytyy Firenzestä Piazza della Signorialta. Rivoiren terassilla istuu kuin huomaamatta pitkän tovin Aperol Spritziä siemaillen ja aukion vilinää ihmetellen. Täällä on hauska istua etenkin lauantaisin, kun Piazza della Signoria suorastaan kuhisee morsiamia, jotka kuvauttavat itsensä kuuluisalla aukiolla. Me sekosimme laskuissamme kun morsiamia oli näkynyt noin 15 yhden aperitiivin aikana.

Nessun Dorma, Manarola, Cinque Terre
Localita Punta Bonfiglio

Rinteeseen rakennettu terassi oli maisemiltaan koko Italian reissun upein. Maisemat Manarolan kylään ovat henkeäsalpaavan upeat, Negroni maistuu hyvältä ja aperitivolautasen pestoleipiä voisi ahmia moninkertaisen määrän.

Beach Bar, Lido di Camaiore
Viale Europa 20

Beach Barista olen kirjoittanut jo tähän postaukseen. Kyseessä on Lido di Camaioren rantakadulla sijaitseva mukava terassi, jossa juoman kanssa saa aina erilaisia suolaisia naposteltavia. Tarjottimella on yleensä aina ainakin kolmea erilaista purtavaa. Viikonloppuna sisällä on kattava aperitivo-buffet, josta löytyy herkkuja jokaiseen makuun niin että santsaaminen on suorastaan pakollista.

Myös London & Beyond -blogin Lena on kirjoittanut aperitivokulttuurista. Katso postaus täältä.

4 kommenttia

 • Mika / Lähtöportti

  Aperitivokulttuuri on hieno asia! On kai tuo tarjoilu myynninkin kannalta järkevää, sillä naposteltavat auttaa viihtymään paremmin ja suola tunnetusti janottaa lisää. Jos nyt ei ajatella pelkkiä aperitivoja, niin sekin on Italiassa kiva, että ihan vaan oluenkin seuraksi saa aina vähintään sipsejä. Kiitos näistä aperitivopaikkojen esittelyistä, erityisesti tuonne Manarolaan haluaisin Negronia tilaamaan!

  • Martina

   Totta, siinä tulee helposti tilattua vielä toinenkin juoma kun on napostellut riittävästi suolaista. Nyt kun aloin miettiä niin en ole varma olenko koskaan juonut Italiassa viiniä/olutta/cocktailia ilman että sen kanssa olisi tullut pieni kuppi suolapähkinöitä tai sipsejä. Viinitiloillakin on aina ollut juustoja tai leikkeleitä tarjolla viinimaistiaisten kaverina. Ihana Italia! Manarolaan minäkin suuntaisin mielelläni uudestaan Negronille.

 • Nanna

  Kehtaakohan Italiassa tilata Aperol Spritzin myös talviaikaan, vai nauretaanko turisti pihalle? Vai onko se vaan täällä Suomessa jotenkin niin vakiintunut kesäjuomaksi.. Me lähdemme nimittäin tammikuussa Roomaan muutamaksi päiväksi, jee! 🙂

  • Martina

   Kyllä minä ainakin kehtaisin tilata. En tullut edes ajatelleeksi etteikö Italiassa voisi tilata milloin vaan Aperol Spritziä. Itse asiassa täällä Suomessakin saimme juuri eräissä pikkujouluissa Aperol Spritzejä. Rohkeasti vaan tilaamaan siis! Ihanaa matkaa teille! 🙂

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *