Pastaruoat,  Reseptit,  Yleinen

Sitruuna-kanttarellipasta

Yksi asia jota mietimme eniten talomme sisustusratkaisuja suunnitellessa oli keittiön välitila. Mitä siihen laittaisi? Laattaa, kiveä, maalia, mitä? Vaihtoehtoja tutkittuamme ja ideoita pitkään pyöriteltyämme päädyimme ratkaisuun, josta tuli todella mieluinen ja johon olen päivä päivältä tyytyväisempi.

Keittiömme välitilassa on lasin alla harmaa maali ja maalin päällä valkoisilla tekstitarroilla erilaisia italiankielisiä ruokaan liittyviä sanoja ja lauseita. Keittiön ilmettä olisi helppo muuttaa laittamalla lasin alle jotakin muuta, mutta olemme olleet italialaisiin teksteihimme niin tyytyväisiä, ettei niitä tulisi mieleenkään vaihtaa muuhun. Välitila on juuri meidän näköisemme.

sitruunakanttarellipasta-1-2

Keräsin rakennusaikana italialaisia sanoja ja lauseita talteen keittiön välitilaa varten ja sain pian huomata, että italian kielessä on paljon ruokaan liittyviä mietelauseita. Onko tuo ihmekään tuossa ruokaan niin intohimoisesti suhtautuvassa maassa? Tarvittava määrä lauseita oli pian kasassa ja löysin sen jälkeenkin osuvia tekstejä, joista viimeisimmät bongasin Herkullisten ruokien ja tarinoiden Toscana -kirjan sivuilta, joilta tämän postauksen pastareseptikin on peräisin.

Sitruuna-kanttarellipastan kanssa samalla sivulla kerrotaan, että ”Chi va a letto senza cena, tutta la notte si dimena”, eli suomeksi: ”Joka menee syömättä sänkyyn, pyörii siellä koko yön”. Niin totta. Syö siis vaikkapa tätä pastaa illalla ennen nukkumaanmenoa niin nukut paremmin. Reseptiä on muokattu hieman meidän makuumme sopivammaksi, mutta perusidea on kirjasta.

sitruunakanttarellipasta-1-3


Sitruuna-kanttarellipasta

4 annosta

– 200 g spaghettia
– 0,5 litraa kanttarelleja
– 1 keltasipuli
– 2 rkl voita
– 1 sitruuna
– 0,5 dl oliiviöljyä
– suolaa ja mustapippuria
– parmesaania

Keitä pasta suolatussa vedessä. Valmista sillä välin muut ainekset.

Pilko pestyt kanttarellit hieman pienemmäksi, mutta älä silppua niitä liian pieneksi, sillä sienet saavat näyttää sieniltä. Minä pilkoin isoimmat kanttarellit muutamaan osaan ja keskikokoiset halkaisin. Pienimmät saivat mennä sellaisenaan.

Laita kanttarellit kuivalle pannulle ja lämmitä niitä siinä kunnes sienistä on haihtunut neste. Pilko sipuli pieneksi ja lisää sipulisilppu samalle pannulle kanttarellien kanssa. Lisää pannulle myös voi ja kuullota sieniä sekä sipuleita hetki.

Raasta sitruunasta kuori ja purista sen mehut talteen. Kaada pastakattilasta vedet pois ja kippaa keitetyn spaghetin sekaan sienet, sitruunankuori ja sitruunamehu. Lorauta öljyä joukkoon. Sitä saa laittaa enemmänkin kuin reseptissä mainitun puoli desiä jos näyttää siltä, että pastasta tulee muuten liian kuivaa. Mausta mustapippurilla ja tarvittaessa suolalla. Muista maistaa että maut ovat kohdallaan.

Tarjoile pasta vastaraastetun parmesaanin kera. Voit rouhaista päälle vielä mustapippuria ja lorauttaa pastalle hieman hyvää oliiviöljyä ja sitruunamehua.

sitruunakanttarellipasta-3-2

Kommentit pois päältä artikkelissa Sitruuna-kanttarellipasta