Brandenburgin portti Berliinissä
Berliini,  Ruokamatkailu,  Saksa

Berliinin ruokapaikat

Ah, Berliini ja sen ruokapaikat. Miksei kukaan ole kertonut minulle aiemmin, miten monipuolinen ruokamatkakohde Berliini on. Tai jos on, miksen ole kuunnellut. Kaupungista nimittäin saa muutakin kuin currywurstia, olutta ja kebabia.

Berliini ei ole jostain syystä koskaan suuremmin kutsunut minua luokseen. Nyt kun päätimme lähteä uuden miesystäväni kanssa reissuun jonnekin Euroopan kaupunkiin, jossa kumpikaan ei ole käynyt, valikoitui kohteeksemme Berliini. Valinta oli helppo, sillä Finnairin muut tarjouslentojen kohteet Rooma, Pariisi ja Lontoo oli ainakin jommankumman osalta nähty.

Berliini osoittautui tosiaan erinomaisen monipuoliseksi ruokamatkakohteeksi ja oli kiva tammi-helmikuun vaihteen viileydessäkin. Kaunis Berliini ei ollut, mutta ei niin rumakaan kuin mitä odotin. Rento tunnelma, siisteys, helppous ja välillä yllättävänkin edulliset hinnat ilahduttivat.

Ruokamatkailumme ei saanut parasta mahdollista alkua, sillä myöhässä olleen iltalennon jälkeen emme onnistuneet löytämään hotellimme kulmilta yhtäkään auki olevaa ravintolaa. Kävimme useassa kysymässä onko keittiö yhä auki, mutta kiinni olivat, vaikka Googlen antamat aikataulut väittivät muuta.

Ensimmäinen illallisemme olikin lähikaupasta ostetut herkut, joita nautiskelimme myös kaikkina aamuina aamiaiseksi. Mukavaa sekin ja ilahdutimme itseämme ajatuksella siitä, miten säästimme kauppaillallisellamme rahoja tulevien päivien ruokailuihin.

Markthalle Neun

Kauppahallien tarjontaa

Kävimme reissun aikana kolmessa eri kauppahallissa tai kauppakeskuksessa. Ruokapaikkana kiinnostavin on Kreuzbergissa sijaitseva Markthalle Neun, joka on pieni, mutta sitäkin sympaattisempi kauppahalli. Ruokakojut vasta availivat luukkujaan kun olimme paikalla, joten tyydyimme maistamaan vaan mielenkiintoista savustettua inkivääriä sisältävää cocktailia.

Mall of Berlinin ravintolakerrokseen menimme ruokailu mielessämme, mutta lukuisat pikaruokapaikat eivät olleet sitä, mitä sillä hetkellä halusimme. Oikein hyviä vaihtoehtoja kuitenkin varmasti ja näyttivät olevan etenkin lapsiperheiden suosiossa helppoudessaan ja nopeudessaan.

KaDeWe

KaDeWen skumppabaaria tai -baareja ei ole suotta kehuttu. Hyvältä näyttävää ruokaakin on saatavilla ikonisen kauppakeskuksen ruokakerroksessa.

Me istuimme pitkään erään baarin tiskillä ensin shampanjaa ja sitten cocktaileja (omassani oli viskiä ja kirsikkaa – nam!) nauttien. Katselimme samalla crossfit-kisoja, hämmennyimme viereisen tiskin miehen spontaanista lauluesityksestä ja tutustuimme alueen ravintoloihin illallinen mielessämme.

Beef 45

Hienompia ravintoloita

KaDeWesta suuntasimme Beef45 -nimiseen ravintolaan, joka sijaitsee hotelli Palacessa. Kiiltävä mustanpuhuva pienehkö ravintola oli hauska ja samaan aikaan sekä rento että hieno.

Nautimme ravintolassa alkuruoaksi muun muassa näyttävästi savuisen kuvun alta esiin tulevaa tartaria sekä herkulliset pihvit. Ruokajuomana maistui erinomainen punkku ja mukaani sain katajanmarjasuolaa, jotta voin muistella ravintolaa vielä kotonakin.

Essenza

Mall of Berlinistä suuntasimme viereiseen italialaiseen Essenza-ravintolaan, jonka valkoiset pöytäliinat ja alkuruoassa oleva aito kaviaari saivat aikaan hienostuneen tunnelman. Toisaalta pääruoaksi puoliksi nauttimamme pizza ja rento, mutta etenkin viinit erinomaisen hyvin tunteva tarjoilijamme, saivat aikaan riittävän mukavan tunnelman. Ei tarvinnut pönöttää hienoista puitteista huolimatta.

Burgermeister Kreuzberg

Rento ja monipuolinen Kreuzberg

Kreuzbergin kaupunginosa on boheemiudessaan, värikkyydessään ja omaleimaisuudessaan yksi lempparipaikoistamme vaellella ja maistella ruokia. Ensimmäisenä menimme vanhaan yleisökäymälään rakennettuun Burgermeisteriin nauttimaan vuoden ensimmäisen terassilounaan.

Metrolinjan alapuolella vihreässä vessassa valmistetaan maukkaita burgereita, jotka tilataan puhelimella ja nautitaan pystypöydissä meidän ja monen muunkin tapauksessa oluen kera. Hymyilytti kun aurinko häikäisi silmiä ja kädessä oli maukas hampurilainen.

Burgermeister

Söimme vain yhden hampurilaisen puoliksi, jotta jaksaisimme testata muitakin ruokapaikkoja. Vaan niiden kohdalla tulikin valinnanvaikeus. Vaihtoehtoja oli niin paljon, ettemme oikein tienneet mitä syödä seuraavaksi. Valintamme osui lopulta Meze Hausiin, jossa söimme puokkiin kurpitsakeiton ja mezelautasen. Hyvä valinta.

Meze Haus

Jälkkärikahvit ja -viskit nautimme hämmentävässä baarissa kaupunginosan laidalla Oranienstrassen varrella. Zum kleinen Moritz toivotti tervetulleeksi vienolla tupakansavulla, joka oli lähtöisin ainakin baarin nurkassa ketjussa tupakoivan keuhkoyskäisen herran savukkeesta. Toden totta, täällä saa yhä polttaa sisällä, ja niin näyttivät tekevän kaikki tiskin takana hääräävästä naisesta lähtien. Luvallisen sisällä polttamisen lisäksi hämmennyimme paikan hinnoista. Kaksi kahvia ja kaksi viskiä maksoivat yhteensä hurjat 11 euroa.

Muita ruokia ja ravintoloita

Kreuzbergissa kannattaisi kuulemma maistaa myös kebabia, jonka autenttisuudesta vastaa alueen laaja turkkilaisyhteisö. Alueella on Burgermeisterin lisäksi myös useita hampurilaispaikkoja, joista ainakin goldies Smashburgeria on kehuttu. Aasian makuja rakastava suuntaa Kimchi Princessin jaettavien annosten ääreen.

Berliinissä ei voi ohittaa myöskään currywurstia, jota me maistoimme pienellä joulutorilla amarettolla terästetyn glühweinin kera. Kyllä vaan, joulutori oli auki myös helmikuussa. Koska miksei?

Currywurstia ruokajuomineen

Toinen mielenkiintoinen paikka maistaa currywurstia olisi Brandenburgin torilla, jossa eräältä kojulta saa ruokajuomaksi myös Dom Perignonia. Neljä makkaraa ja pullo domppaa maksoi vierailumme aikana 220 euroa. Emme tilanneet, mutta voin hyvin kuvitella, että annos menee etenkin bisnesmatkailijoiden elämysten listalle. Jos kerran syödään currywurstia kojusta, niin miksei huuhdota sitä alas huippushampanjalla.

Perinteisiin ruoka-annoksiin Saksassa kuuluu tietysti myös schnitzel. Hankimme ruokakooman schnitzelillä ja toisella erilaisia lihamaistiaisia sisällään pitävällä annoksella perinteisessä saksalaisessa ravintolassa. En ole ollut pitkään aikaan niin täynnä kuin lihaa mahaani ahdettuani, ja vaikka kuinka yritin syödä, en saanut lautasta tyhjäksi. Hyvää oli, mutta olisi voinut lopettaa jo aiemminkin. Toisaalta saatiinpa hyvä syy maleksia jalan halki kaupungin ja ottaa digestiiviksi viskit ennen kun köllähdimme mahojemme viereen sänkyyn.

Perinteinen schnitzel

Ruokajuomana nautimme usein olutta, mutta pääsimme maistamaan myös hyviä viinejä. Muutama maistamamme cocktail ilahdutti myös ja kirsikan ystävänä nautin kun kirsikkaa oli saatavilla cocktailien lisäksi kaupan karkkihyllyltä.

Berliini yllätti ruokamatkailijan positiivisesti monipuolisuudellaan. Täältä löytyy varmasti jokaiseen budjettiin sopivaa maukasta syötävää. Opimme pian luottamaan siihen, ettei Berliinistä saa huonoa ruokaa, vaan kaikki on vähintään keskinkertaista. Suurin ongelma oli se, ettemme aina meinanneet osata päättää minkälaista ruokaa seuraavaksi haluaisimme. Valikoima kun oli niin laaja katuruokakojuista hienoihin ravintoloihin ja makuja oli tarjolla jokaisesta maailmankolkasta.

Värikäs Kreuzberg