Kotimaa,  Porvoo,  Yleinen

Porvoon lempparit – 9+1 vinkkiä

Porvoo on yksi kotimaan lemppareistani. Sen vanhankaupungin suloinen tunnelma, vähän hankalat mukulakivikadut, komea kirkko ja kaunis kävelypolku joen varrella ihastuttivat heti ensikättelyssä ja tekevät sen yhä uudestaan ja uudestaan. Vuodesta ja vuodenajasta toiseen.

Porvoo on myös ruokamatkailijan unelmakohde. Vaikka olemme vierailleet Porvoossa useasti, on meillä vielä monta kiinnostavaa porvoolaisravintolaa testaamatta. Testattujakin on kertynyt toki monia ja tässä on lista sekä lempiravintoloistamme, kaupungin suloisimmista kahviloista että muista Porvoon lemppareistamme. Eli kaikesta siitä, mitä meidän mielestä Porvoossa kannattaa tehdä, nähdä ja kokea.

Löytyvätkö sinun Porvoon lempparisi listaltamme?


Vanha Porvoo

Eihän sitä voi kieltää. Parasta Porvoossa on sen suloinen vanhakaupunki, joka edustaa monelle turistille Porvoota parhaimmillaan. Niin minullekin. Vanhoilla kaduilla on ihana tallustella mihin vuodenaikaan tahansa, mutta kesä on lempparini. Toisaalta talvinenkin tunnelma pukee vanhoja puutaloja hyvin ja täältä jos jostain voi etsiä myös joulutunnelmaa sen ajan koittaessa.

Vaikka olemme vierailleet Porvoossa jo niin monta kertaa, että menin aikoja sitten laskuissa sekaisin, en kyllästy Vanhaan Porvooseen. Sen tunnelmaa pitää päästä aistimaan joka kerta.

Kävely joenvartta pitkin

Toinen lempipaikkani Porvoossa vaelteluun on joenvarsi. Katsele vanhaakaupunkia joen toiselta puolelta, ihastele komeaa kirkkoa joka kohoaa maisemassa korkeimmalle ja laske kuinka monta eri pastellinsävyä löydät vanhojen talojen seinistä. Punaiset aitat aivan joen rannalla kruunaavat porvoolaisen näyn.

Uskaltaudu joenvarsikävelylle myös talvella, sillä vanhat puutalot ovat jos mahdollista vielä suloisempia lumisessa maisemassa kuin kesän vehreydessä. Jäätynyt joki tuo aivan erilaisen säväyksen maisemaan kuin kesäinen virtaus, jossa kulkee jos jonkinlaista alusta ja lintukaveria.

Jokiristeily

Koska joki on mainittu tässäkin jutussa jo niin monta kertaa niin miksi et lähtisi jokiristeilylle ihastelemaan Porvoota hieman erilaisesta näkövinkkelistä. Leppoisa jokiristeily on ihanan rento tapa viettää kesäistä päivää.

Hotelli Pariisin Ville

Keskellä Vanhaa Porvoota sijaitsee suloinen ja ihanan tunnelmallinen Pariisin Ville -hotelli, joka lienee söpöin hotelli jossa olen ollut. Sijainti Jokikadun varrella vanhankaupungin sydämessä on täydellinen. Pienen hotellin jokainen huone on sisustettu eri tavalla ja huoneet on nimetty vanhojen porvoolaisten mukaan. Me yövyimme vanhan lasimestarin mukaan nimetyssä lämpimänsävyisessä huoneessa, jonka seiniä koristavat koirakuvioiset tapetit, nitisevä ja natiseva puusohva sekä muut sisustuelementit loivat ihanaa vanhahtavaa tunnelmaa. Sänky oli erinomainen nukkua. Se ei sentään nitissyt ja natissut.

Pariisin Villen suloinen aamiaishuone sijaitsee kaksikerroksisen rakennuksen yläkerrassa ja tarjolla on herkullisia makuja. Kaikki mahdollinen on tehty itse ja raaka-aineissa suositaan lähituotantoa. Aamiaistilaa reunustavista ikkunoista voi ihailla maisemia Vanhan Porvoon kattojen yli ja taustalla soiva musiikki kruunaa kaiken. Idyllisempää aamiaishetkeä saa hakea.

Ravintola Meat District

Olimme odottaneet vierailua Meat Districtissä kauan. Kävimme pyörähtämässä ravintolassa heti kun se aukesi vuonna 2016. Olin tuolloin raskaana ja syömisen kanssa oli näin ollen hieman hankaluuksia. Niinpä säästimme ravintolaelämyksen ajalle kun en olisi raskaana. Sitä saimme hieman odottaa, sillä kuopus ilmoitti tulostaan verrattain pian esikoisen syntymän jälkeen.

Odotettu ravintolaelämys koitti vihdoin tammikuussa 2019 kun annoin Henkalle synttärilahjaksi illallisen Meat Districtissä. Otimme ravintolan valmiin menun ja se oli sanalla sanoen herkullinen. Annokset olivat täynnä syviä makuja, vaihtelevia tekstuureja, vivahteikkaita liemiä ja yllättäviäkin makuelämyksiä. Jäimme kuitenkin kaipaamaan lihaisampaa meininkiä katsellen kaihoisasti muihin pöytiin kannettuja lihalankkuja. Niitä haluamme maistaa ensi kerralla.

Cafe Postresin tarte tatin

Meat Districtin vieressä sijaitsevasta Cafe Postresista saa älyttömän hyvää tarte tatinia. Näin olimme kuulleet, joten ei muuta kuin auto alle, suunta kohti Porvoon Cafe Postresia ja tilaukseen yksi tarte tatin, kiitos.

Olihan se hyvää. Erinomaistakin varmasti, vaikka emme olekaan suurimpia makeiden jälkiruokien ystäviä. Postresin tarte tatin sai meidät kuitenkin vakuuttuneiksi siitä, että joskus kannattaa koukata myös makeiden herkkujen puolelle.

Lue lisää Cafe Postresin tarte tatinista ja haikeista tunnelmista ensimmäisen äitiyslomani syksynä täältä.

Gabrielin pizzat

Porvoon parhaat pizzat saa Gabriel 1763:sta. Yllättävätkin täytevaihtoehdot sointuvat hyvin yhteen ja valinnanvaikeus on pizzalistan edessä taattu. Ainakin kauden erikoisuutta pitää maistaa. Se ei ole pettänyt kertaakaan. Pizzahetken kruunaa mukava tunnelma ja lämminhenkinen palvelu. Sijainti Raatihuoneentorin nurkalla on mitä mainioin.

Tee- ja Kahvihuone Helmi

Tee- ja Kahvihuone Helmi toivottaa tervetulleeksi vinksahtaneella ja ahtaalla pikku eteisportaikolla. Nariseva ovi lupaa aitoa vanhanajan tunnelmaa ja sitä on totisesti luvassa kun astuu peremmälle. Pyörivässä vitriinissä on toinen toistaan herkullisempia kakkuja ja maukasta kahvia saa kerralla riittävästi. Sivupöydältä löytyvät maito ja muut tykötarpeet.

Tee- ja Kahvihuone Helmi on ehdottomasti söpö, mutta mielestäni myös hieman pelottava tai vähintäänkin omituinen. Kahvihuoneiden nurkassa tuijottavat ihmisen kokoiset nuket näyttävät siltä, että ne voivat herätä henkiin hetkenä minä hyvänsä. Jos yöpyisin Helmen yläkerrassa sijaitsevassa vierashuoneessa, Helmen budoaarissa, olisin varma, että saisin jossain vaiheessa nukkeseuraa tai ainakin kuulisin niiden ääniä alakerrasta.

Cafe Fanny

Raatihuoneentorilla sijaitseva kahvila Fanny on legenda. Sen tietävät kaikki, tai jos et vielä tiedä, niin käy tutustumassa. Fannyn sisustus jatkaa samaa suloista linjaa kuin suurin osa Vanhan Porvoon muistakin kahviloista, ravintoloista ja putiikeista. Parasta on kuitenkin aurinkoinen terassi, jolla kelpaa paistatella kesäistä päivää ja seurata torin vilinää.

Bonus lapsiperheille!

Kaupunginpuiston yhteydessä sijaitseva Muumileikkipuisto hurmaa perheen pienimmät. Leikkipuistoa ympäröivät vehreät alueet suihkulähteineen ovat myös vanhempien mieleen ja täällä vierähtää hetki jos toinenkin kauniina kesäpäivänä.

Mitä listaltamme puuttui? Mihin meidän kannattaa tutustua Porvoossa ensi kerralla?

Kuka söi vasemman käteni? Helmen nukkeko?

25 kommenttia

 • Piyya

  Te olette kyllä Suomen parhaita Porvoo lähettiläitä.
  Teidän postaustesi mukaan ruoka on Porvoossa vähän parempaa kuin muualla, drinksutkin maistuu kepeämälle ja maistuu raikkaamalle, kesät on lämpimämpiä ja talveakin suloisempia kuin muualla.
  Porvooseen siis ❤️

  • Martina

   Kiitos! Olemme mielellämme Suomen parhaita Porvoo-lähettiläitä. 😀 Lähettiläisyys jatkuu toukokuussa kun menemme testaamaan erään tosi mielenkiintoisen majapaikan. Siitä kuitenkin lisää myöhemmin. Porvoossa todella on kaikki vähän paremmin kuin muualla, ainakin jos minulta kysytään. 🙂 Kaupungin vetovoima on kyllä uskomaton. En pysty vastustamaan sitä.

 • Jenni / Unelmatrippi

  Olen samaa mieltä, Porvoo on tosi viehättävä niin kesällä kuin talvella! Ennen joulua siellä pääsee hyvin joulutunnelmaan, kun kaikki on niin söpöä. Tuo Meat District on meilläkin vielä todo-listalla. Toivottavasti seuraavalla reissulla Porvooseen vihdoin tulee käytyä siellä syömässä. Myös Pariisin Ville houkuttaisi. Muutenkin houkuttelevia vinkkejä postauksen täydeltä! Porvooseen on muuten kesällä kiva mennä Helsingistä vanhalla laivalla, se on aika tunnelmallista.

  • Martina

   Porvoo on suloinen mihin vuodenaikaan tahansa ja kaupungin ruokatarjonta on ihan vertaansa vailla. Mietitään parhaillaan minne mennään toukokuussa syömään. Meat Districtin lihalankut kiinnostaisi, mutta kaupungissa on paljon muitakin kiinnostavia ravintoloita, joita emme ole vielä testanneet. Hei joo, vanha laiva on varmasti tunnelmallinen tapa matkustaa Porvooseen. Vieläköhän höyryveturillakin pääsee..?

  • Martina

   Porvooseen on helppo ihastua. En itse asiassa taida tietää ketään, joka kaupungista ei olisi pitänyt. Kaikki kehuvat aina vuolaasti etenkin supersöpöä Vanhaa Porvoota. Ja Café Fannya. 😀

 • Pirkko / Meriharakka

  Silloin tällöin tulee Porvoossa käytyä, nautittua vanhan kaupungin tunnelmasta ja jokirannasta – niin ja tietysti ravintola- ja kahvilatarjonnasta. Hotelliyötä noin lähellä kotia pääkaupunkiseudulla ei ole koskaan harkittu, mutta ehkä pitäisikin!

  • Martina

   Porvoossa on niin ihania hotelleja että kannattaa harkita yöpymistä siellä, vaikka kaupunki sijaitsisikin lähellä kotia. Staycationit ovat muutenkin nyt nosteessa. Mekin suuntaamme taas toukokuussa yöpymään Porvooseen, vaikka ajomatkaa meiltä Järvenpäästä sinne on vain reilu puoli tuntia. Porvoon illoissa ja aamuissa on erityistä taikaa kun Vanha Porvoo uinuu silloin hiljaisena.

 • Travelloverin Annika

  Porvoo todellakin on ihana! Pääsin joskus tutun veneellä ajelemaan joelle. Oli ihana nähdä jokirannan vanhat rakennukset niin läheltä ja siltä puolelta. Postresin viikonloppuaamiainen/brunssi on minusta tosi kiva. Olen muutamana vuonna osallistunut Smaku-tapahtumaan. Silloin on ollut kiva testailla eri ravintoloita.

  • Martina

   Kuulostaa ihanalta sekä veneajelu, Postresin aamiainen/brunssi että Smaku. Kaksi viimeksi mainittua kiinnostaa kovasti. Postresin aamiaisen olin unohtanut ihan kokonaan vaikka joku muukin on kehunut minulle sitä. Smaku on ollut aina huonoon ajankohtaan, vaikka se olisi kuin tehty minulle. Onneksi ihanaan Porvooseen voi mennä syömään vaikka hetken mielijohteesta. 🙂

 • Mirka / Reason for Season

  Porvoo on kyllä kaunis kaupunki ja onneksi myös lähellä Helsinkiä. Mielelläni lähtisin kesällä vaikka jokiristeilylle siellä, niin näkisi kaupunkia hieman eri perspektiivistä kuin yleensä :). Liian helposti tulee jäätyä pyörimään niitä samoja tuttuja katuja. Olisipa jo kesä <3.

  • Martina

   Jokiristeilyltä näkee kaupungin tosiaan ihan eri vinkkelistä. On jännä miten erilaiselta tuttu maisema näyttääkin vähän matalammalta ja vähän lähempää kuin vaikkapa joen toista puolta kävellessä. Risteilyllä on myös aina ihanan leppoisa tunnelma.

   Niinpä, minäkin odotan kesää ja kesäistä Porvoota!

  • Martina

   Joo totta, Postresin jäätelökin on ihanaa. Sitä tulee annos tuon tarte tatinin kanssa ja se kyllä kruunasi makuelämyksen. Minäkään en ole käynyt Porvoossa joulun alla, mutta talvinen tunnelma oli niin ihana tammikuussakin, että täytyy käydä hakemassa Vanhasta Porvoosta joulumieltä vaikka jo tänä vuonna.

 • VEERAPIRITA / Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa

  Oo mikä tarte tatin! Tiedämpä minne suuntaan seuraavalla Porvoon reissulla. Oon kävellyt kyseisen paikan ohi monta kertaa, mutten koskaa oo mennyt sisään. Ensi kerralla ehdottomasti astun sisään. Allekirjoita niin nuo Gabrielin pizzat, on kyllä törkeän hyviä ollut joka kerta.

  Lisäisin PetrisS Chocolate Roomin tähän vielä, ne suklaapralinit on niiiiiiiin hyviä että nam nam nam!

  • Martina

   Ensi kerralla kannattaa todella astua sisään Cafe Postresiin ja tilata tarte tatin. Nyt munkin tekisi sitä taas mieli. Samoin Gabrielin pizzoja. Ja Petri´s Chocolate Roomin herkkuja. Miten olinkin unohtanut sen! Kiitos muistuttamisesta!

 • Sonja | FIFTYFIFTY

  Porvoo on ihan meidänkin lemppari! <3 Paljon sun listalla oli tuttuja paikkoja, mutta myös uusia, esim. Fannyssa en ole koskaan käynyt, kun olen aina valinnut ihanan vinksahtaneen Helmen. 🙂 Pariisin Villessä mäkin tahtoisin joskus vielä majoittua, vaikuttaa niin symppikseltä paikalta. Mä lisäisi listalle ainakin ravintola Sinnen ja SicaPellen, molemmat aivan mielettömiä ravintoloita. SicaPellen pihalla on myös pikkuinen hotelli Onni, jonka sviitti sijaitsee omassa rakennuksessaan ravintolan pihamaalla. Ja sitten vielä Sikosaari, se on mainio paikka pyöräilyretkelle. 🙂

  • Martina

   Porvoo on ihan superihana! Kokeilepa ensi kerralla Fannya ja Pariisin Villeä. Mun pitää testata ehdottomasti Sinne ja SicaPelle. Onni oli mun toinen vaihtoehto kun mietin majapaikkaa viime reissulle. Sinne seuraavaksi. Tai itse asiassa seuraavaksi majoitumme jokilaivalla, mutta sitä seuraavalla kerralla sitten Onniin tai vinksahtaneen Helmen yläkertaan. Onneksi Porvoo on niin lähellä että sinne on helppo tehdä aina uusia reissuja. Sikosaaresta en ollut kuullutkaan! Kiitos vinkistä!

  • Martina

   Totta, en tiedä sympaattisempaa kahvilakaupunkia kuin Porvoo. En yleensä malta istuskella kahviloissa, mutta Porvoossa pitää aina päästä nautiskelemaan jonkun söpön kahvilan antimista. Runebergin kotimuseo onkin uusi paikka mulle. Laitetaan sekin listalle tulevia Porvoon reissuja ajatellen. 🙂

 • Martina

  Muumipuisto on ihana ja sitä ympäröivä muu puistokin kiva keidas aikuisten levähtää. Meidän esikoinen oli ihan onnessaan muumipuistosta. Veikkaanpa että sinne täytyy päästä tänäkin kesänä. 🙂

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *