Italia,  Ruokamatkailu,  Veneto,  Venetsia,  Yleinen

Venetsian parhaat cicchettibaarit

Parasta Venetsiassa? Cicchettikulttuuri!

Venetsiassa ei oikeastaan tunneta aperitivokulttuuria vaan kaupungissa on tapana tilata juomalasin kaveriksi cicchettejä, jotka voivat olla mitä vaan pientä purtavaa. Yleisimmin ne ovat pieniä leipäpaloja erilaisin päällisin, mutta myös pieni annos friteerattuja herkkuja tai mikä vaan pieni suupala on cicchetti.

Me elimme käytännössä koko kolmipäiväisen reissumme ajan pelkillä ciccheteillä. Emme syöneet kertaakaan lämmintä ruokaa vaan napostelimme pieniä suupaloja pitkin päivää. Tähän on kaksikin syytä. Ensimmäiseksi meidän piti tietysti testata mahdollisimman monta cicchettibaaria, jotta löydämme niistä parhaat. Toiseksi: Emme edes kaivanneet muuta. Cicchetit ovat parasta Venetsiassa.Bacaro Risorto

Campo S. Provolo, 4700

Paikallisten suosikki, sopivan ahdas ja siksi tunnelmallinen paikka, jonka cicchetit vievät kielen mennessään. Maista ainakin piccantinoa sekä gorgonzolacicchettiä. Pyydä viinisuositus tai valitse lasillinen jotakin liitutaululle kirjoitetuista viineistä. Nauti herkut siellä missä mahdut, sisällä tai ulkona, ja nauti tunnelmasta.

Cantine del Vino già Schiavi / Al Bottegon
Fondamenta Nani, 992, 30123 Dorsoduro

Älä anna ulkopuolella olevien räikeillä hintalapuilla varustettujen viinipullojen hämätä vaan astu sisään niin löydät tiskin täydeltä cicchettejä. Maista ainakin tuna e cacaota eli tonnikalaa maustettuna kaakaolla. Tiedän, kuulostaa hullulta, mutta on yllättävän hyvää.Osteria Al Squero

Dorsoduro, 943-944

Tämä on yksi lemppareistani. Mukava palvelu, maukkaat cicchetit, reilun kokoiset Aperol Spritzit sekä sijainti kanavan varrella vastapäätä gondolitehdasta tekevät paikasta niin ihastuttavan, että palasimme sinne seuraavanakin päivänä.

Osteria Bancogiro
Campo San Giacometto, 122

Canal Granden varrella olevan terassin vieressä on useampi ruokapaikka. Valitse niistä Bancogiro. Illallisaikaan ja lounaalla terassin pöydät on katettu ruokailijoille, joten tuolloin cicchetit tulee nauttia joko sisällä tai ravintolan toisella puolella aukion laidalla. Jos saavut paikalle ennen lounasaikaa, voit nauttia cicchetitkin terassilla ja katsella samalla Canal Grandea. Terassin vuoksi tämä on yksi lemppareistamme ja toki ne cicchetitkin ovat herkullisia. Maista ainakin taleggiolla ja tryffelillä maustettua cicchettiä.

Al Mercà
Campo Bella Vienna, 213

Al Mercássa ei ole juurikaan sisätiloja vaan iloinen väki levittäytyy viereiselle campolle nautiskelemaan tiskistä valitsemiaan pikkupurtavia sekä viiniä tai spritziä. Tämä oli aina täynnä porukkaa ja mekin vierailimme Al Mercàssa useamman kerran.

Cà D’Oro alla Vedova
Ramo Ca’ d’Oro, 3912

Pienen koukkauksen takana Strada Novalta löytyy edullinen cicchettibaari, jossa kannattaa maistaa ainakin polpettea eli eräänlaista lihapullaa sekä merellisiä cicchettejä. Me pyysimme täällä suosituksia siitä, mitä valita tiskistä, ja eteemme laitettiin juurikin polpetit sekä muutamaa erilaista kalaa, joita emme olisi varmastikaan itse osanneet valita. Kyytipojaksi meille kaadettiin tiskillä olevista keraamisista kannuista ombrat eli talon viiniä pienistä laseista nautittuna.

Cantina Do Mori
Sestiere San Polo, 429

Cantina Do Mori on Venetsian vanhin bacaro ja väitetään, että jopa Casanova kävi täällä. Jos näin on, oli Casanovalla erinomainen maku. Tilaa tiskiltä jotakin pientä syötävää ja lasi hyvää viiniä. Täältä ei saa Aperol Spritziä etkä haluaisikaan sitä, niin vaikuttava on ikkunaltakin löytyvä vanhojen viinipullojen kokoelma. Me maistoimme vain paria juustoa viinin kera, mutta paikan erikoisuus ovat kuulemma francobollot eli suomeksi postimerkit, jotka ovat pikkuruisia sandwicheja erilaisin täyttein.All’Arco

Sestiere San Polo 436

Sympaattinen All’Arco ei edes yritä houkutella sinua sisään. Sen ei tarvitse, paikalliset tulevat sinne muutenkin. Tilaa mitä vaan. Kaikki on varmasti hyvää.

Al Timon Bragozzo
Fondamenta dei Ormesini, 2754

Cannareggiossa Fondamenta dei Ormesinin varrella näytti olevan jos jonkinlaista paikkaa turistiansoista paikallisten suosimiin cicchettibaareihin. Jälkimmäisiä edustaa ansiokkaasti Al Timon Bragozzo, jonka cicchettivalikoima on vertaansa vailla. Huomaa että cicchettejä saa enintään 10 kappaletta ja niiden kanssa tulee tilata juoma.

Bacarando in Corte dell’Orso
S. Marco, 5495

Etenkin Henkan lemppariksi nousi tämä sivukadulta vahingossa löytämämme paikka, jonka cicchettitiskin edessä meni sormi suuhun. Olisi tehnyt mieli maistaa kaikkea, mutta päädyimme muutamaan merelliseen herkkuun, joista mieleenpainuvin oli polentaa ja mustekalaa sisällään pitävä pikkuannos.

Jos kaipaat vaihtelua ciccheteille niin tässä vielä kaksi muuta ruokavinkkiä Venetsiaan:


Corner Pub
Calle della Chiesa, 684

Jos kolmen yön reissulla voi muodostua kantapaikka, niin Corner Pubista tuli meille sellainen. Tilasimme täpötäyden paikan tungoksessa ensin yhden kehutun sandwichin ja heti perään toisen, sillä täytetty leipä oli jotain niin hyvää, että kuola alkaa valua jo pelkästä ajatuksesta. Saimme lähtiessämme paikan omistajalta pienen muistikirjan muistoksi, sillä meistä taisi paistaa aika pitkälle se, miten paljon sandwicheistä ja koko Corner Pubista pidimme.

Meidän oli ihan pakko palata paikalle seuraavanakin päivänä ja tilata sandwichit, jotka paikan omistajamies teki meille toiveidemme mukaan. Söimme ne viereisellä sillalla auringon lämmittäessä kuumasti, vaikka lempipaikkani onkin ulkotiskin äärellä. Tänne palaan ihan varmasti seuraavillakin Venetsian reissuillani.

Gelateria Nico
Fondamenta Zattere al Ponte Longo, 922

Italian matka ei ole Italian matka ilman gelatoa. Venetsian parhaat saa kuulemma Dorsoduron Zatteressa sijaitsevasta Gelateria Nicosta ja sinne mekin suuntasimme iltapäivän jäätelölle. Emme syöneet Venetsiassa gelatoa muualla ja näin ollen laajempi vertailupohja puuttuu, mutta yleisen gelatotietämyksemme perusteella voin suositella tätä paikkaa silloin kun gelatohimo iskee.

16 kommenttia

 • Piyya

  Cicchettit oli aivan uusi tuttavuus !
  Hyvä tietää jos niitä tulee jossain vastaan, niin tietää, että todellakin haluaa niitä.

  • Martina

   Jep, cicchettejä ei kannata jättää väliin! Niihin tulee himo. Kannattaa uskaltaa valita erikoisenkin kuuloisia makuyhdistelmiä, sillä ne saattavat yllättää. Tonnikala ja kaakao on ehkä paras esimerkki. Kuulostaa tosi oudolta, mutta on niin hyvää!

 • Anni | Rajatapaukset

  Enpä ole ikinä kuullut ciccheteistä, mutta nyt olen! Näyttää samanhenkisiltä herkuilta kuin tapakset/pintxot espanjassa. Nam!

  Sivuhuomautuksena, luin tuon otsikon ainakin kolmeen eri kertaan ”Venetsian parhaat cishetbaarit” suureksi huvituksekseni 😀

  • Martina

   Ciccheteissä on varmasti paljon yhteistä pintxojen kanssa. Olen nimittäin kuullut saman kommentin monelta muultakin. Itse en ole päässyt vielä tutustumaan pintxoihin niiden autenttisessa ympäristössä, mutta nyt kyllä kiinnostaisi.

  • Martina

   Jep, Venetsia on poikkeus aperitivon suhteen. Löysin googlettamalla vain yhden perinteisen aperitivo-paikan Venetsiassa, joten cicchetit ovat ne jotka kaupungissa jyräävät. Ja niitä saa koko päivän! Aamupäiväpainotteisesti jopa. Myöhään illalla vitriineissä ei välttämättä ole kuin muutama suupala jäljellä.

  • Martina

   Cicchettikulttuuri on todella mainio ilmiö Venetsiassa, mutta siitä on kuullut yllättävän harva. Minullekin cicchetit ovat suhteellisen uusi tuttavuus, mutta sitäkin mieluisampi. Siksi huutelen cicchettien ilosanomaa mielelläni pitkin somea. 🙂

  • Martina

   Nyt tiedät. 🙂 Minä puolestaan tiedän nyt, että ne miehet voivat olla siellä myös ilman paitaa. Syyskuussa heillä oli paidat päällä. Täytyy muistaa ensi kerralla jos vaikka suuntaisin kaupunkiin lämpimämpänä vuodenaikana. 😉

  • Martina

   Jep, napostelu puolen tunnin välein! ;D Parasta. Venetsia on kyllä ihana. Muutenkin kuin cicchettien ansiosta, vaikka ne ovatkin kieltämättä yksi kaupungin parhaista piirteistä.