Kotimaa,  Loviisa,  Ravintolat,  Ruokamatkailu

Skonssibrunssi Loviisan Kappelissa

Jestas mikä paikka! En tiedä minne katsoisin, joten pyöritän päätäni ihan pöllönä Loviisan Kappelin ovella. “Tällä puolella on makeat ja tuolla suolaiset skonssit.” Urpo tuijottava ilme pysyy kasvoillani kun katselen tarjoilupöytää, jonka keskellä kohoaa mahtipontinen sulka-asetelma. Herkut on aseteltu kauniisti vanhoihin astioihin ja vesi herahtaa kielelle.

“Saisiko olla mimosaa tai muuta juotavaa?” Mimosa kieltämättä sopisi tilanteeseen täydellisesti, mutta autoilijat jättävät sen väliin. Meille riittää kahvin ja teen hörppiminen pienistä vanhan ajan posliiniastioista.

Tuore skonssi on yhä lämmin ja se sulaa jo melkein käsiin. Maistan kurkkutäytettä ja julistan sen suosikikseni kunnes maistan seuraavaa. Porotäyte on sittenkin parempaa. Kaikki on taivaallisen hyvää ja päätän että haluan hakea suolaisia skonsseja vielä lisää. Harmi vaan etten mitenkään jaksa.

Siirryn siis makealle puolelle ja kasaan makean skonssin kaveriksi lautaselleni lemon curdia, kermavaahtoa, clotted creamia ja valikoiman hilloja. Haluan maistaa myös suklaista tuulihattua ja punssitryffeliä. Macaronseja haen sitten kun olen syönyt lautaselle tilaa. Paitsi etten hae. Skonssit täyttävät vatsan hetkessä äärimmilleen eikä sinne mahdu enää muruakaan.

Haluaisin jäädä pöytään istumaan kunnes tulee uusi nälkä, mutta tiedän ettei meillä ole aikaa siihen. Ihailen kuitenkin vielä suloista miljöötä, jossa on paljon tutkittavaa astioista, seinillä olevasta taiteesta ja vanhan rakennuksen yksityiskohdista alkaen. Miten suloinen paikka tämä onkaan.

Loviisan Kappelin loistelias menneisyys

Loviisan Kappelin loiston ajat olivat 1800- ja 1900-lukujen taitteessa, jolloin koko Loviisa eli kukoistustaan. Loviisan Kylpylässä vierailevat venäläiset ja saksalaiset nauttivat päivällä Kappelin avoverannalla punssia ja terveysvesiä. Iltaisin he juhlivat Loviisan Kappelin saleissa.

Toinen kukoistuskausi koettiin 1960-luvulta alkaen, jolloin maamme huippuartistit viihdyttivät itäuusimaalaisia vieraita Loviisan Kappelissa. Täällä tanssittiin, rakastuttiin ja juhlittiin niin vappua, äitienpäivää kuin ylioppilasjuhliakin.

Välillä Loviisan Kappeli pääsi jo rapistumaan ja sen toiminta oli pitkään tauolla. Onneksi perinteikäs vanha rakennus päätettiin pelastaa ja pitkä restaurointityö saatiin päätökseen vuonna 2013, jolloin Loviisan Kappeli avattiin taas ja se saa palvella jälleen 1800-luvulta tutussa loistossaan.

Skonssit ovat perinteikäs brittiläisherkku

Pohdimme skonsseja mutustellessamme mikä niiden historia on. Mistä skonssit ovat kotoisin? Ensimmäisenä tulee mieleen brittiläishovi, jossa skonsseja maistellaan pikkurilli pystyssä teen kera. Googlettaminen kertoo että osumme oikeaan maahan. Skonssit ovat kotoisin Briteistä, jossa niitä nautitaan sekä suolaisten että makeiden täytteiden kera.

Perinteisin makea täyte on hillo ja kermavaahto tai paahdettu clotted cream, joka vie Loviisassa kieleni. Suolainen skonssi on nautittu perinteisesti pelkän voin kera, mutta väitän että Loviisan Kappelin tahnat ja dipit maistuvat vielä paremmilta.

Loviisan Kappelin skonssibrunssi on saatavilla viikonloppuisin ympäri vuoden. Kappelin kahvila on auki kesäisin muina päivinä paitsi maanantaisin. Talvella kahvilakin on auki vain viikonloppuisin.

 

2 kommenttia

  • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

    Tää olikin hauska vinkki! En oikeastaan välitä yhtään makeasta ja taatusti nuo makeat skonssit olisivat minulle aivan liian makeita, mutta sanoisin, että suolaisellakin puolella riittäisi varmasti vähintäänkin riittävästi kokeiltavaa! Täytyykin pitä tämä mielessä, jos joskus taas intoutuisi lähtemään viikonloppuretkelle Loviisaan.