Kotimaa,  Porvoo,  Yleinen

Haikon kartano, Porvoo

Haikon kartanon historia ulottuu satojen vuosien taakse. Milloin vanha kartano on kuulunut Viipurin dominikaaniluostarille, milloin kartanon lähes 100 vuotta omistanut von Etterin suku on kestinnyt siellä Venäjän keisarisuvun jäseniä ja milloin Albert Edelfelt on viettänyt kartanon mailla lukuisia kesiä maalaten ympärillään kukoistavaa saaristolaismaisemaa.

Haikon kartanon nykyinen päärakennus on nähnyt päivänvalon vuonna 1913 ja kartanohotellina Haikko on toiminut vuodesta 1966 alkaen. Haikon Kartano viettääkin vuonna 2016 juhlavuottaan palveltuaan jo huikeat 50 vuotta kartanohotellina. Koko tuon ajan Haikon Kartano on ollut Vuoriston perheen omistuksessa. Onnea 50-vuotiaalle!

haikonkartano-14

haikonkartano-11

haikonkartano-2

haikonsviitti-14

Nyt me astelemme tuon satavuotisen kartanon rappusia ylös vastaanoton työntekijän perässä, joka ohjaa meidät huoneeseemme. Tai no, huone on melko lievä ilmaisu. Oven avautuessa näemme edessämme upean sviitin, joka on samaa kokoluokkaa edellisen kerrostalokotimme kanssa. Vau!

Kiertelemme lukaaliamme haltioituneena ja olemme vielä aivan pyörällä päästämme kun oveen koputetaan. Tässä vähän kuohuviiniä jos janottaa. Alkoholitonta sellaista, jotta minä möhömahakin voin sitä juoda. Ihan luksusta.

haikonsviitti-6

haikonsviitti-3

haikonsviitti-8

haikonsviitti-9

haikonsviitti-10

Kippistämme kuohuvalla ja mietin, kerroinko edes raskaudestani varausta tehdessämme? Enpä tainnut, mutta koska majoitus sovittiin blogiyhteistyönä, on hotellin väki ilmeisesti tehnyt taustatyönsä hyvin ja saanut blogin kautta vihiä siitä, että meille voisi maistua alkoholiton kuohuva. Tai sitten mahani on vaan jo niin iso, ettei asia jää epäselväksi. Joka tapauksessa kerrassaan loistavaa palvelua, joka jatkui samanlaisena läpi vierailumme.

Katselemme auringossa kylpevää merimaisemaa Mannerheim-sviitin isolta parvekkeelta ja istahdamme sitten sohvalle nauttimaan kuohujuomastamme. Täydellinen startti pienelle viikonloppulomalle. Muistelemme hetken päivää tasan kaksi vuotta sitten, jolloin olimme yhtä makeissa luksustunnelmissa Karibian risteilyllä. Tuosta päivästä on muistona vasenta nimetöntäni koristava sormus, joka muistuttaa minua aina siitä hetkestä, kun Henkka polvistui eteeni Karibian tähtitaivaan alla.

haikonkartano-12

haikonsviitti-4

haikonsviitti-15

haikonsviitti-12

Kippistämme vielä kerran kihlapäivällemme ja jatkamme sitten matkaamme kohti Vanhaa Porvoota, vaikka toisaalta mieleni tekisi jäädä hengailemaan upeaan sviittiimme koko loppupäiväksi. Voisin istua aurinkoisella parvekkeella juoma kädessäni, laskea kylpyammeen täyteen vettä ja lillua siellä pienen ikuisuuden, kävellä kartanon pihamailla, pelata ehkä kierroksen frisbeegolfia ja laittautua kaikessa rauhassa illallista varten. No, ehkä ensi kerralla sitten.

Kiertelemme koko päivän kaupungilla, mutta saavumme silti hyvissä ajoin takaisin kartanolle, sillä haluamme nauttia sviitistämme vielä hetken ennen nukkumaanmenoa. Maistelemme sohvapöydällä meitä odottaneelta lautaselta hedelmiä sekä Brunbergin tryffeleitä, katsomme telkkaria ja minä otan pitkän kuuman suihkun päivän päätteeksi. Lopulta uni vie voiton ja nukumme makeasti aamuun asti.

haikonkartano-4

haikonkartano-5

haikonkartano-6

haikonkartano-10

Heräämme auringon kanssa samaan aikaan ja astelemme portaat alas aamiaiselle. Meidät ohjataan suloiseen pöytään, joka sijaitsee rauhallisessa sivuhuoneessa. Aurinko paistaa ikkunasta ja taustalla soi rauhallinen pianomusiikki. Lasissa on samaa alkoholitonta kuohuvaa kuin eilenkin (toki myös alkoholillista on saatavilla) ja aamiaishetki tuntuu todelliselta luksukselta. Voisin istua tässä koko päivän.

Aamiainen on herkullinen ja tarjolla on kaikkea, mitä aamiaiselta voi toivoa. Croissantit ovat hyviä, pekoni rapeaa ja karjalanpiirakat munavoilla maistuvat ihanalle. Aamiaistilamme sivupöydälle on katettu erikseen makeita herkkuja, marjoja ja hedelmiä. Kahvia tai teetä kaadetaan tarjoilijan toimesta lisää kupin tyhjentyessä. Haluan viivähtää aamiaishetkessä mahdollisimman pitkään ja unohtaa ajatuksen siitä, että kohta pitää lähteä kotiin ja arki alkaa taas.

haikonsviitti-11

haikonkartano-15

haikonkartano-9

haikonsviitti-2

Ennen kotiinpaluuta suuntaamme vielä Haikon vastaremontoituun kylpylään, jossa lillumme kaikessa rauhassa altaissa ja vietämme pitkän tovin ihanassa höyrysaunassa. Olo tuntuu samaan aikaan sekä virkistyneeltä että rentoutuneelta kun astelemme takaisin sviittiimme ja alamme tehdä lähtöä takaisin kotiin.

Täydellinen miniloma Haikon kartanon luksusmiljöössä teki todella hyvää ja aloimme suunnitella jo seuraavaa kertaa, sillä tänne täytyy paeta uudestaankin arkea. Sijainti vain puolen tunnin ajomatkan päässä Helsingistä takaa nopean pääsyn kartanon kauniisiin maisemiin ja Haikosta vain 10 minuutin ajomatkan päässä odottava Vanha Porvoo tarjoaa tekemistä päiväksi, jos muka Haikon Kartanon kylpylä, hoidot, ravintolan herkut ja muut aktiviteetit eivät riitä.


Yhteistyössä Haikon Kartano.

haikonkartano-17

haikonkartano-13

haikonkartano

Lue myös vanha postauksemme: Häät Haikossa (ja armahda vanhojen kuvien huono laatu..).

Kommentit pois päältä artikkelissa Haikon kartano, Porvoo