Kotimaa,  Rovaniemi,  Ruokamatkailu

Gustav – Rovaniemen paras ravintola

Aika rohkeaa todeta ravintola kaupungin parhaaksi ainoastaan yhden Rovaniemellä koetun ravintolaruokailun perusteella. Meillä on kuitenkin hyvät perustelut väitteellemme.

Gustav Kitchen & Bar on Rovaniemen paras ravintola koska:

  1. Rovaniemen ravintolaskenen hyvin tunteva Maarit ei halunnut edes suositella muita ravintoloita. Maaritilla on hyvä maku ja hänen suosituksiinsa voi luottaa. Jos ette jo tienneet.

  2. Gordon Ramsaykin tykkäsi Gustavista siellä vieraillessaan.

  3. Gustav tarjosi meille elämyksellisimmän ja herkullisimman illallisen aikoihin. Tilasimme kesken ruokailun lisää ruokaa, sillä halusimme maistaa kaikkea ähkyn uhallakin.

  4. Muutkin kuin Maarit, Gordon Ramsay ja Tasty Travelissimo suosittelevat Gustavia. Kaikki jotka vastasivat Rovaniemen ravintolavinkkejä koskevaan kyselyymme mainitsivat joko Gustavin tai samojen ravintoloitsijoiden Yucan.

  5. Gustav on Suomen 50 parasta ravintolaa -listalla sijalla 15.

Ilta Rovaniemellä

Syy miksi olimme Rovaniemellä oli Saariselän reissumme ja yöjuna, joka lähti Rovaniemeltä illalla kohti Helsinkiä. Lähdimme ajamaan Saariselältä puolenpäivän jälkeen, joten meillä oli rutkasti aikaa tapettavana Rovaniemellä. Kiertelimme kaupunkia, katselimme kaupoista viimeisiä tuliaisia ja mikä tärkeintä, halusimme syödä vatsat täyteen ennen yöjunaan astumista.

Varasimme ennakkoon pöydän Gustavista heti sen aukeamisaikaan illalla. Pöytävaraus kannattaa olla, sillä ravintola on syystäkin suosittu.

Tykästyimme ravintolan tunnelmaan heti. Se oli mutkaton ja rento. Meidät otettiin hyvin vastaan ja tunsimme olomme tervetulleiksi. Sisustus oli viehättävä yhdistelmä katseenvangitsijoita ja rauhallisia elementtejä.

Kävelimme etuosan baarin ohi ravintolan takaosaan, jonka sisustus oli mukavan hämärä. Metsämörriäiseltä näyttävä minä sain piiloutua rauhassa varjoihin meikittömän naamani kanssa. Tämä taisi muuten olla ensimmäinen ravintolaillalliseni ilman meikkiä yhtään hienommassa paikassa.

Gustav oli hieno varsinkin ruokiensa puolesta ja sopii muutenkin myös hieman tärkeämpään illallishetkeen. Se ei kuitenkaan ole liian fiini vaan päällimmäiset tunteet ravintolassa ovat rentous ja mukavuus.

Paahdettu lohi
Korealainen tartar

Jaettuja makuelämyksiä

Gustavin menu on jaettu kylmiin, lämpimiin ja makeisiin. Annokset on tarkoitettu jaettaviksi. Me tilasimme listalta alkuun pari kylmää ja pari lämmintä annosta yhteisesti tuhottavaksi. Jokainen annos esitellään hauskan tarinan kera. Mielikuvitushenkilö Gustav kertoo menussa makumatkoistaan.

Ennen varsinaisia annoksia pöytään tuotiin järjettömän hyvää leipää. Juureen leivottu Knut-leipä on jo legenda. Tilasin leipää lisää. En ikinä tee niin, mutta nyt oli pakko.

Kylmistä ruoista maistelimme upeaa pintapaahdettua lohta mielettömän herkullisen liemen kera. Ponzusta imeytettiin viimeisetkin pisarat juurileipään ja ai että, olimme jo tuossa vaiheessa ruokataivaassa.

Korealaisessa tartarissakin oli aivan mielettömät maut ja rakenne. Olemme syöneet paljon hyviä tartareita ja tämä pääsee niiden kärkikahinoihin. Päärynä oli uusi tuttavuus tartarin seassa ja aasialaiset maut tervetullutta vaihtelua Saariselällä nautittujen perinteisten Lapin makujen jälkeen.

Sahramirisotto
Chawanmushi

Lämpimiä makuja maailmalta

Lämpimistä annoksista oli pakko valita sahramirisotto. Luotin siihen että täältä saa hyvää risottoa ja olin oikeassa. Sahramirisotto oli rakenteeltaan täydellistä. Helposti hieman tunkkaiseksi jäävä sahramin maku raikastui ihanasti verigreippi-cremolatalla. Sahramin ja verigreipin yhdistämistä aion matkia kotikokkailuissanikin.

Mikä ihme on chawanmushi? Luimme menulta meille täysin uuden ruokatermin selostuksen viiksekkään herra Gustavin äänellä kerrottuna. Chawanmushi on japanilainen munavanukas. Kotimaassaan kuulemma lasten lempiruokaa. Se tarjoillaan dashin, artisokan ja merellisten makujen kera. Pakko maistaa.

Munavanukas oli mielenkiintoinen umaminen makuelämys. Se oli jotain, mitä on vaikea kuvailla. Juuri tällaisten uusien makuelämysten ansiosta rakastan kekseliäitä ja rohkeita ravintolaillallisia.

Bouillabaisse
Porsaankylki

Nälkä oli kadonnut jo aikoja sitten, mutta olimme niin vakuuttuneita ja innoissamme ravintolan annoksista, että meidän täytyi saada lisää. Niinpä tilasimme loputkin listan lämpimät annokset.

Bouillabaisse oli tasapainoista ja ihanan täynnä makua. Porsaankyljen kohdalla aloin olla jo niin täynnä, että totesin sen vain herkulliseksi, mutta en pystynyt enää syömään kovin paljon.

Mielenkiintoisia viinimaistiaisia

Otimme kaikille ruoille pienet lasilliset suositusviinejä. Jos ruoka-annokset oli taidokkaita, kekseliäitä ja loppuun asti viimeisteltyjä niin viinit jatkoivat samaa linjaa. Pääsimme maistamaan mielenkiintoisia viinejä ja oppimaan uutta viinien ja ruokien yhdistelystä.

Haasteellinen kananmuna-annos chawanmushi sai kaverikseen siiderimäistä sameaa natuviiniä tai jotain sen tyylistä suodattamatonta. Se sopi annokselle hienosti, vaikka tarjoilijamme myönsi että ruoalle on vaikea löytää sopivaa viiniä.

Ruokamatka Rovaniemelle

Olimme kuuden jaetun annoksen ja kahden leipäkorin jälkeen niin täynnä ettemme pystyneet edes ajattelemaan jälkiruokia. Tiesimme että se jää vaivaamaan, sillä ne olisivat varmasti yhtä upeita makuelämyksiä kuin suolaiset ruoatkin. Ei vaan pystynyt enää.

Siitä se ajatus sitten lähti yhä Gustavin pöydässä istuen. Miten olisi jos suuntaisimme Rovaniemelle joskus ruokamatkalle? Junamatkan voisi hyödyntää myös työntekoon ja perillä vietettäisiin sen verran aikaa, että ehtisimme herkutella Gustavin lisäksi myös Yucassa.

Kuulimme ettemme olisi ainoita, jotka tulisivat Gustaviin kauempaakin. Tätä ravintolaa varten voi vähän matkustaakin. Yöjuna oli niin hyvä kokemus että kun käytämme sitä uudestaankin Lapin reissuillamme, otamme määränpääksi Rovaniemen ja viivymme kaupungissa ainakin yhden ravintolaruokailun verran.

Totesimme ravintolan henkilökunnallekin, että Gustavissa on vain yksi vika. Se on 800 kilometrin päässä Järvenpäästä.

Lue myös:

Gustav – Rollon uusinta, kuuminta ja fancyinta
Tässä on Rovaniemen paras ravintola, jossa Gordon Ramsaykin viihtyi
Gordon Ramsay teki pikavisiitin Lappiin ja kuvasi joulujakson tv-sarjaansa

0 kommenttia

 • napapiirinristeilija

  Voin täysin yhtyä tähän arvioon Gustavista! Ja todellakin vähän pidemmänkin poronkuseman päästä kannattaa poiketa. Kun ruokamatkanne Rovaniemelle koittaa, niin suosittelen myös Nabon illallista, Cafebar21:n vohveleita, Antinkaapon kotileipomon herkkuja ja tietenkin pikkutunneilla Torikeitaan kebabia…

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *