Helsinki,  Ranska,  Ravintolat,  Viinimatkailu

Ranskalaisista viineistä

Meillä on ollut missio. Olemme yrittäneet opetella ranskalaisia viinejä ja löytää maan viinitarjonnasta lempparimme. Helppo homma! Vai onko sittenkään?

Shampanjoista, ranskalaisista valkoviineistä ja roseeviineistäkin on helppo löytää lemppareita, mutta punaviinit ovat osoittautuneet melkoiseksi haasteeksi. Olemme kantaneet Alkosta kotiin useammankin erilaisen ranskalaisen punkun, joita olemme maistelleet sekä sellaisenaan että erilaisten ruokien kanssa. Emmekä ole erityisemmin pitäneet yhdestäkään.

Asiaan vaikuttaa varmasti myös se, että kohdallemme on osunut luvattoman paljon korkkivikaisia viinejä. Ne ovat saaneet jo ennestään epämääräiseltä tuntuvan viinimaailman tuntumaan vialliselta. Korkkivikaisen viinin maku ei auta mielikuvan parantamisessa, vaikka tiedostammekin, että kyseessä on ollut nimenomaan viallisiakin viinejä.

Tuntuu että ranskalainen punaviini on ollut aina pettymys. Joko se on korkkivikainen tai muuten vaan pliisu, tylsä ja yksiulotteinen.

Emme kuitenkaan suostu uskomaan etteikö muka vanhan viinimaan punaisista voisi löytyä elämyksiä. Mikä on sinun ranskalainen lempipunkkusi? Minkä ruoan kanssa yhdistät sen? Auttakaa meitä ymmärtämään maan punaviinejä ja löytämään hieman liiankin hyvin kätketyt helmet ranskalaisten punaviinien maailmasta.

Olemme miettineet jopa viinimatkaa Ranskaan. Jos emme sielläkään ihastu maan punaviineihin niin sitten luovutamme. Mutta uskallammeko ottaa riskin? Matkaisimmeko kuitenkin mieluummin mehevien punaviinien Espanjaan, Amaronen luokse Venetoon tai Portugaliin?

Ennen viinimatkan tarkempaa suunnittelua kokeilimme voisiko apu löytyä ranskalaisesta ravintolasta. Nautiskelimme Henkan synttärin kunniaksi 7 ruokalajia helsinkiläisessä Lyonissa ja otimme menulle myös viinipaketin.

Kerroimme tarjoilijalle ongelmastamme ranskalaisten punaviinien suhteen ja hän myötäili ajatuksiamme. Totesimme ettemme ehkä ole osanneet yhdistellä ranskalaisia viinejä oikeiden ruokien kanssa. Lyonissa uskoimme osaamisen olevan parempaa kuin omamme ja odotimme kovasti viini- ja ruokaelämyksiä.

Niitä myös saimme. Vaan emme tälläkään kertaa punaviinien osalta. Osa viini – ja ruokayhdistelmistä oli varsin rohkeita ja jopa nerokkaita, mutta ei punaisten osalta. Punaviinin osalta ilta oli tälläkin kertaa vain ihan ok.

Mikä meitä vaivaa? Onko vika meissä vai ranskalaisissa punaviineissä? Auttakaa meitä! Miten ihastumme ranskalaisiin punkkuihin?

Voiko niihin ihastua?