Baarit ja kahvilat,  Helsinki,  Kotimaa,  Yleinen

Helsingin parhaat cocktailbaarit

Porkkanakakkua, poksukarkkeja, oliiviöjlyä, salakapakka, parsadrinkki, aukeaman laajuinen GT-lista, viskihana ja pyöreä koko lasin kokoinen jääpala. Helsingin cocktail-scene on täynnä makuja, värejä, intohimoista ammattitaitoa ja yllätyksiä.

Me kävimme tutustumassa viiteen baarimikkojen suosittelemaan cocktail-baariin ja saimme kokea todella elämyksellisen illan. Kokonainen uusi cocktailien maailma aukesi tällekin viinitytölle ja nyt korvan takana on monta huikeaa drinkkipaikkaa, joihin voimme viedä ystäviämme jatkossakin. Helsingin cocktailbaareista löytyy varmasti jokaiselle jotakin.

A21 Lounge

100 dogs

100 dogs

Drinkeissä luonnollisuus on nyt in. Siirapit tehdään itse, E-koodeja vältellään, esillepanoon ja tarjoiluastiastoon panostetaan, mutta turhat neontikku- ja sateenvarjohärpäkkeet jätetään bilelomakohteisiin ja ruotsinlaivalle. Vähemmän on monellakin tapaa enemmän.

Helsingin cocktailbaarien juomat rakennetaan tyylillä, ammattitaitoisesti, kekseliäästi ja ehdottomasti mausta tinkimättä. Keittiö tuodaan cocktailien puolelle ja juomatarpeiden lisäksi cocktailbaarien kaapit pursuavat erilaisia ruoka-aineita marjoista ja yrteistä parsaan sekä oliiviöljyyn.

Grotesk Bar

100 dogs

Groteskin Bloody Mary tarjoillaan hauskasta korista (Kuva: Grotesk Bar).

Tässä postauksessa esitellyt viisi cocktailbaaria ovat baarimikkojen suosittelemia ja siksi Helsingin parhaimmistoa. Suosituimmat ja käydyimmät baarit saattavat olla asia erikseen, mutta todelliset cocktailien ystävät suuntaavat makuelämysten perässä alla oleviin baareihin.

Cocktailbaarit eivät ole paremmuusjärjestyksessä, sillä näin erityyppisiä paikkoja on suorastaan mahdoton laittaa järjestykseen. Valitse tästä tilanteeseen, tunnelmaan ja seurueeseen sopivin tai kierrä vaikka ne kaikki saman illan aikana cocktail hopping -tyylisesti, kuten me teimme.

Kiitos illan järjestämisestä kuuluu Pako arjesta -blogin Jerrylle. Huikeana matkaseurana illan aikana olivat myös Veera Bianca, Otto Izakayan Alex ja Otto sekä Jerryn puoliso, Black + White = Grey -blogiakin kirjoittava Tiia. Lisää cocktailhopping-tunnelmia löydät edellä mainituista blogeista sekä hashtagin #helsinkicocktailhopping alta.

No, lähdetäänkö drinkille?

Grotesk Bar
Ludviginkatu 10

Kierroksemme sai täydellisen alun Grotesk Barissa, joka oli erinäisten sattumien summan takia avoinna tänään vain meille. Saimme baarimestari Jarkko Issukan jakamattoman huomion ja mies esitteli meille asiantuntevasti sekä Groteskin baarin että Helsingin cocktail-scenen ylipäätään. Saimme kuulla myös ajankohtaista faktaa cocktailmaailman tämän hetken trendeistä, joita luettelinkin jo tuossa ylempänä. Keittiön antimet, esillepano, hyvät raaka-aineet. Siinäpä ne tärkeimmät.

Groteskissa on viehättävä kesäterassi ja tyylikäs vanhoihin pankin tiloihin rakennettu baari. Vanhan pankin peruja ovat kauniit kattomaalaukset, pylväät sekä varastona toimiva vanha pankkiholvi. Lattian altakin kuulemma löytyy upea vanha puulattia, jota ei kuitenkaan voi altistaa baarielämälle ja se on siksi peitelty suojaan.

Groteskin baarimikot juttelevat mielellään cocktaileista asiakkaiden kanssa ja rakentavat kunkin drinkin asiaankuuluvalla huolellisuudella. Yksityiskohtaisempaa palvelua haluavat hakeutuvat baariin alkuillasta ja viikolla, sillä iltaisin ja viikonloppuisin tupa on ilahduttavan täynnä ja baarimikoilla kädet täynnä töitä.

Cocktailien laadusta ei tingitä kiireisimpänäkään aikana ja baarin ylpeytenä on huikeat 76 eri giniä, joista tehdyt GT:t sekoitetaan kullekin ginille sopivimman tonicin kanssa. Saimme maistella eri merkkisiä tonicejakin ja uskokaa kun kerron, että niissä todellakin on eroja! Gin tonicin ystävät, menkää Grotesk Bariin! Ja te, jotka ette muka tykkää GT:stä, menkää tekin Grotesk Bariin! Mielenne saattaa muuttua muuttuu.

GT:n ja tonicien lisäksi maistelimme viittä eri drinkkiä, joista jokainen oli oma hurmaava persoonansa, jos näin voi cocktaileista sanoa. Jännittävä oliiviöljyä ja basilikaa sisältävä Oilivia-drinkki on saanut innoituksensa Italiasta ja se maistuu hurjan hyvälle. Tujumpien makujen ystäville suosittelen Monkey Shoulder viskiä sisältävää OFCoursea ja miellyttävän savuista Smoky Moustachea. Jälkimmäisessä maistuu laadukas Mezcal-tequila, joka ei ole etelän bilelomien tequilaa nähnytkään, vaan on jotain paljon parempaa. Naisille ja kesäjuomaksi suosittelen ihanan raikasta Up in the Skyta.

Saimme Groteskista hyvät eväät alkavalle baarikierrokselle ja jo Groteskissa huomasin edessäni auenneen aivan uuden cocktailien maailman, jollaista en tiennyt olevan olemassakaan. Pidin näkemästäni ja päätin astua cocktailien maailmaan oikein reippaalla harppauksella.

Kenelle? Kaikenlaisille seurueille, joissa osataan arvostaa hyviä cocktaileja, kekseliästä esillepanoa ja jotka haluavat oppia lisää cocktailien ihmeellisestä maailmasta. Aperitiiville tai hyvän illallisen jälkeen. Helppo tulla myös yksin.

Liberty or Death
Erottajankatu 5

Seuraavaksi harppasimme muutaman askeleen niin ikään Erottajalla sijaitsevaan Liberty or Deathiin, joka on tunnelmaltaan lähes kuin yö ja päivä Groteskin kanssa. Siinä missä Groteskin baari on valoisa ja vähän arvokaskin, on Liberty or Death kuin pieni turvallinen pesäkolo, jonka suojiin voi astua hetkeksi pakoon pahaa maailmaa.

Mustat pimennysverhot takaavat hämyisän tunnelman ja kieltoaikaa henkivässä luolassa ajantaju katoaa. Oviverhon heilahtaessa sisään tulvahtava valo häikäisee silmiä, ja kun astuu takaisin kadulle, tuntuu kuin olisi astunut toisesta todellisuudesta toiseen.

Liberty or Death on sijainnut paikallaan 3 vuotta ja se on auki maanantaista lauantaihin. Baarin erikoisuutena on viskihana ja baarimikkojen synkän tyylikkäät lihanleikkaajan essut olivat yksi silmäämme miellyttävistä yksityiskohdista.

Kenelle? Pienelle kaveriporukalle, joka arvostaa omaa rauhaa, rentoa meininkiä ja jota miellyttää tummanpuhuva, jopa vähän synkkä sisustus. Yksille tai kaksille kaverin kanssa silloinkin kun maailma potkii päähän. Minä näin tämän enemmän miesten paikkana.

100 dogs
Malminrinne 1

100 dogs on sanalla sanoen erilainen. Se on hyvällä maulla toteutettu teemabaari, jossa jo ovella nenään leijailee herkullinen ruoan tuoksu. Täältä saa paikan nimen mukaisesti myös herkullisia hodareita, mutta cocktailejakin kannattaa ehdottomasti kokeilla.

Ensin täytyy kuitenkin katsella hieman ympärilleen. Upeaa seinämaalausta täydentää maahan asetellut tiilet, pöytätasona toimii hurmaavasti vanhentunut ovi, värejä on kaikkialla, limuautomaatista voi tilata tietyn limpparin lisäksi yllätyksen ja wc:ssä on japanilainen sanomalehti. Yksityiskohtia on paljon, mutta sisustus ei silti näytä lavastetulta. Kerrassaan hurmaavaa!

Cocktailit ovat kekseliäitä, hauskoja ja mikä tärkeintä, hyvän makuisia. Kaikista hullunkurisin on cocktail, jossa tarkoituksena on laittaa ensin suuhun poksukarkkia ja hörpätä sitten drinkkiä. Hauska räiskyvä ilotulitus valtaa koko suun. Myös paperipussista tarjoiltu juoma on namia. Yhdessä drinkissä on Groteskissa tutuksi tullut iso pyöreä jääpallo ja täältäkin löytyy varmasti mieleinen juoma jokaiseen makuun.

Hodareita on tarjolla kolmea sorttia. Tavallisen hodarin lisäksi löytyy paljon kehuja kerännyt vegehodari sekä revittyä vasikanlihaa sisältävä hodari, jonka minä hotkaisin hetkessä parempiin suihin. Suosittelen.

Kenelle? Rentoa meininkiä etsiville kokeilijoille, teemaravintoloista pitäville ja Japani-faneille. Ei tiukkapipoille eikä erikoisuuksia pelkääville. Silloin kun haluat myös pientä hyvää purtavaa.

A21 Cocktail Lounge
Annankatu 21

A21 Cocktail Lounge on kuin kaverin olohuoneeseen astuisi. Ensin soitetaan ovikelloa ja sitten astutaan sisään rauhallisen tyylikkääseen tilaan, jossa koko seurue mahtuu saman pöydän ääreen mukaville penkeille istumaan.

Tämän kaverin olohuone on tosin astetta hienompi, sinne mennään kenties kotelomekossa ja korkkareissa ja mieli tekee suihkaista vielä hieman lisää hajuvettä tai hiuslakkaa kun katsoo muita illanviettäjiä. Tässä olohuoneessa palvelu pelaa ja tarjoilu on ensiluokkaista.

Kukin cocktailbaarin pöytä on mukavasti omassa loossissaan, joten rauhallinen oma tila on taattu. Täällä voi jutella rauhassa oman pöytäseurueen kesken samalla kun baarimikot kantavat pöytään toinen toistaan kekseliäämpiä cocktaileja. Tämä on juuri sellainen paikka, joka tulee mieleen ajatellessa sanoja cocktail ja lounge.

Me maistoimme montaa eri cocktailia ja pidin kovasti niistä kaikista. Suosikikseni nousi tällä kertaa marjoista ja ginistä rakennettu Suomen Neito, jonka kohdalla jonkun suusta taisi päästä kirosanakin kun oli niin hyvää. Ymmärrän. Myös erikoisen kuuloinen valkoviiniä, giniä ja viinietikkaa sisältävä parsajuoma oli ihana ja mieleen jäi myös mainio vadelmalakudrinkki.

A21 Cocktail Loungesta löytyy varmasti jokaiseen drinkkimakuun ja hetkeen täydellisesti sopiva cocktail. Modernia listaa päivitetään sesonkien mukaan ja pöytävaraus kannattaa tehdä varmuuden vuoksi. Myös täällä on kattava gin tonic -lista, josta maistoimme hauskaa aniksen makuista GT:tä.

Kenelle? Astetta fiinimmälle porukalle, joka viihtyy tyylikkäässä sisustuksessa, oman pöydän rauhassa ja joka on sopivan kokeilunhaluinen mitä juomiin tulee. Aloitus- tai jatkopaikaksi hienommille juhlille, tyylikkäälle tyttöjen illalle tai hauskaan maisteluhetkeen kaveriporukalla.

Trillby & Chadwick
Katariinankatu

Tämän salakapakan konsepti on jo itsessään ihan huikea. Katariinankadulla on ovi, jossa ei lue mitään. Silmät kurkistavat tulijoita, jotka ovat löytäneet oikean oven ja tietävät miten toimia. Sisään pääsee kuka vaan täysi-ikäinen, kunhan vaan löytää ensin salassa pidetyn kapakan. Ja kunhan kapakassa on tilaa. Istumapaikat otetaan täyteen, mutta seisoskelemaan tänne ei pääse/joudu.

Tunnelma salakapakassa on nimensä mukainen ja sääntöihin kuuluu, ettei kuvia saa ottaa tai paikan osoitetta paljastaa. Muita pöytäseurueita ei saa mennä häiritsemään ja poistuminen tapahtuu tietysti takaoven kautta.

Drinkkilista on huikea ja cocktailit herkullisia. Sen enempää en kerro. Oikeastaan minun tekee vähän pahaa kertoa salakapakasta edes tämän verran, sillä näin muikean salaisuuden pitäisi mielellään vain itsellään. Mutta ehkä kaikki eivät löydä oikeaa ovea?

Kenelle? Kaikille, joita salakapakkakonsepti viehättää ja jotka osaavat arvostaa baarin sääntöjä. Elämyshaluisille, omaa rauhaa etsiville ja hyvien cocktailien ystäville. Syvälliseen keskusteluun hyvän kaverin kanssa.

Yhteistyössä Grotesk Bar, Liberty or Death, 100 dogs ja A21 Cocktail Lounge.

Kommentit pois päältä artikkelissa Helsingin parhaat cocktailbaarit