Yleinen

Kaikki Italiani ja muut Italiasta kertovat lempikirjat

Olen pitänyt kirjoista ja lukemisesta aina. Jo juuri lukemaan oppineena pikkumuksuna luin kirjaston kaikki tavukirjat läpi ja hieman vanhempana saman kohtalon kokivat kirjaston nuorten osaston hevoskirjat ja Tuija Lehtiset. Lukiossa olin kenties ryhmämme ainoa, joka oikeasti luki Seitsemän veljestä. Muille näytin pistareissa riittävästi oikeita vastauksia kokeen läpi pääsemiseksi. Ylppäreihin lukeminenkaan ei ollut minusta mitenkään epämukavaa. Sainhan lukea.

Minun elämässäni myös matkailu ja lukeminen kuuluvat tiiviisti yhteen. Reissussa on aina mukana kirja jos toinenkin ja nimenomaan oikea kirja, ei e-kirja, vaikka perinteinen paperinen kirja painaakin matkalaukussa ehkä vähän enemmän. En vaan osaa mieltää miltään laitteelta lukemista oikeaksi lukemiseksi. Haluan kääntää paperisia sivuja.

Myös matkoista haaveillessani ja niitä suunnitellessani luen kirjoja. Matkaoppaita tietysti ainakin, mutta myös muita kirjoja, jotka kertovat eri maista ja niiden kulttuureista. Rakastan myös hyviä keittokirjoja ja nekin saavat mielellään kertoa eri maiden ruokakulttuureista. Tiedonjanoni tuntuu olevan loputon ja kirjojen lukeminen auttaa siihen.

Ette varmaan ylläty kun kerron mikä on yksi lempiaiheistani kaikissa kirjoissa. Italia. Kuinkas muutenkaan! Joku nokkela saattoi osata lukea sen myös otsikosta. Olen lukenut paljon Italia-aiheisia kirjoja. Osa niistä on ollut hyviä ja osa surkeita. Todella hyvät Italia-kirjat tuntuvat olevan harvassa. Olen miettinyt pitkään kirjoittavani postauksen lempikirjoistani, mutta en ollut kuitenkaan innostunut ajatuksesta tarpeeksi ennen kuin sain käsiini kirjan nimeltä Kaikki Italiani.

Tiedättekö kun joku kirja on niin hyvä, että tekisi samaan aikaan mieli ahmia koko kirja kerralla kannesta kanteen ja toisaalta viivyttää lukunautintoa lukemalla kerralla vain pieni palanen? Kaikki Italiani on juuri sellainen. Se innosti minut kirjoittamaan myös tämän postauksen, jossa kerron, en paitsi Kaikki Italiani -kirjasta, vaan myös muista Italiasta kertovista lempikirjoistani. Toivon myös jo heti tässä alussa, että jos sinulla on Italiaan liittyviä kirjasuosituksia, kertoisit niistä kommenttiosiossa. Janoan aina uutta Italia-luettavaa.

Martinan lempparit

Kaikki Italiani – Matkoja maahan josta on moneksi
Liisa Väisänen

Kun sain käsiini tämän kirjan minua harmitti vähän. Juuri tällaisen kirjan minäkin haluaisin kirjoittaa sitten joskus kun olen tutkinut Italiaa tarpeeksi. Toisaalta voinhan tehdä sen silti, sillä minun kirjani olisi kuitenkin erilainen. Se olisi minun näköiseni ja käsittelisi enemmän muun muassa ruokaa kuin tässä kirjassa paljon esillä olleita historiaa ja taidetta.

Joka tapauksessa Kaikki Italiani on paras kirja, jonka olen pitkään aikaan lukenut. Opin sen myötä paljon uutta Italiasta ja matkakuumekin kasvoi ihan valtavasti. Kaikki Italiani kiertää saapasmaan läpi alue alueelta ja kertoo hauskoja yksityiskohtia italialaisten elämästä ja historiasta.

Enkelit ja Demonit, Da Vinci -koodi ja Inferno
Dan Brown

Dan Brownit ovat niin ikään kaikkien aikojen lempikirjojani ja pidän etenkin yllä mainituista kolmesta kirjasta, joissa seikkaillaan Italiassa. Infernon luin häämatkallamme ja se oli niin hyvä, että pakotin Henkankin lukemaan sen. Kiertelimmehän juuri kirjan tapahtumapaikoilla. Dan Browneja ei voi kehua liikaa. Suosittelen ihan kaikille, olit Italia-fani tai et.

Keittokirjat

Basta! ja Aglio e Olio
Saku Tuominen, Tuukka Koski, Kimmo Kivilahti

Aglio e Olio -pastakirja ja sen seuraaja Basta! kertovat Italian ruokakulttuurista. Molemmissa on ensin hauskalla tavalla kirjoitettua faktaa ja sitten iso kasa reseptejä. Etenkin Aglio e Olion reseptejä meillä on testailtu ahkerasti ja molemmat kirjat kuuluvatkin vakiovarusteisiini keittiössä. Kolmas osa Pizze uupuu vielä kirjahyllystäni, mutta sekin olisi tarkoitus kotiuttaa.

Kirjoista muualla blogissa:

Aglio & Olio
Farfalle con Gorgonzola
Sitruunapasta
Pinjansiemen-Mascarpone-Basilikapasta

Ellan Toscana
Ella Kanninen

Ellan Toscana -kirja maalailee aitoa kuvaa Toscanasta ja kertoo pikkykylän elämästä reseptien kera. Tämänkin kirjan sivuille olen palannut monesti etsimään uusia testattavia reseptejä.

Kirjasta muualla blogissa:

Pestolasagne

Herkullisten ruokien ja tarinoiden Toscana
Marita Joutjärvi, Vittorio Giannini, Vittorio Giannini

Myös tämä kirja kertoo tarinoita Toscanasta lukuisien reseptien kera. Kirja on ihana ja toivoisin että vastaavanlaisia löytyisi myös muilta alueilta kuin Toscanasta. Ei sillä että minulla olisi mitään Toscanaa vastaan, mutta haluaisin lukea myös muista Italian alueista.

Kirjasta muualla blogissa:

Sitruunainen kanttarellipasta

Culinaria Italia

Culinaria Italia on yksi rakkaimmista kirjoistani. Se kertoo Italian ruokakulttuurista alue alueelta ja sisältää tiedon ja kuvien lisäksi myös jonkin verran reseptejä. Sain tämän kirjan vuonna 2008 muutettuani äidin luota omaan kotiin. Ystävä, jolta kirjan sain, on kirjoittanut omistuskirjoitukseen, että tiemme vie varmasti vielä Italiaan. En siis ollut käynyt vielä tuolloin Italiassa, mutta jo heti seuraavana vuonna tein ensivisiittini lempimaahani ja paluuta ei enää ollut. Tai no, olin toki mukana paluulennolla, mutta uusia Italian matkoja on tullut sen jälkeen paljon eikä loppua näy.

Culinaria Italiaa on selattu paljon ja hartaasti ja se alkaa olla jo vähän reissussa rähjääntynyt, mikä tekee siitä vieläkin arvokkaamman. Hyviä kirjoja pitää lukea eikä käsitellä silkkihansikkain ja etenkin keittokirjoissa saa olla vähän kastiketahrojakin. Se kertoo vaan siitä, että kirja on ollut paljon käytössä.

La scienza in cucina e l’arte di mangiar bene
Pellegrino Artusi

Tämä kirja on legenda ja yksi tärkeimmistä kirjahyllyni aarteista. Tutustuin kirjaan blogimatkalla Forlimpopolissa ja kirjoitin sekä kyseisestä blogimatkasta, blogimatkoista yleensä että Artusin kirjasta tähän postaukseen. Postauksen kirjoittamisen aikana en ollut vielä ostanut Artusin kirjaa, mutta nyt meiltä tosiaan löytyy kyseinen legenda.

Kevyttä hömppää

Italian illat – Maeve Binchy
Talo Amalfissa – Elizabeth Adler
Juhannus italialaiseen tapaan – Annakaisa Iivari
Syksy Venetsiassa – Hannu Mäkelä

Näitä kirjoja en välttämättä suosittele ihan varauksetta, sillä ne eivät ole olleet lemppareitani. Hyviä kyllä, mutta en usko, että olisin tarttunut niihin jos tapahtumat sijoittuisivat muualle kuin Italiaan. Niinpä niin, valitsin kirjat siis puhtaasti Italian takia. Itselleni kirjat toimivat hyvin niissä tilanteissa, kun halusin lukea kevyttä hömppää aivot narikassa ja fiilistellä samalla Italiaa.

Muut

Gomorra
Roberto Saviano

Gomorra kertoo Napolin alueen mafiasta, jonka piiriin kirjailija-toimittaja Roberto Saviano värväytyi ja kirjoitti sitten kokemastaan ja näkemästään kyseisen kirjan. Nykyään Saviano joutuu elämään perheineen maan alla, sillä mafia ei oikein pitänyt hänen puuhistaan. Kirja on hyvä, mutta tämä on yksi harvoista tapauksista, joissa mielestäni kirjan pohjalta tehty elokuva on parempi kuin kirja. Elokuvan tapahtumia oli nimittäin helpompi seurata. Kirjaa lukiessa piti keskittyä kunnolla ettei tipu kärryiltä ja koin kirjan välillä todella raskaslukuiseksi.

Ystävä sä lapsien
Turvasatama
ja muut Donna Leonin Brunetti-kirjat

Donna Leonin teokset lytätään Kaikki Italiani -kirjassa, mutta minusta on mukava lukea Venetsiaan sijoittuvia kirjoja, vaikka ne kertoisivatkin kaupungista sinne muuttaneen ulkomaalaisen silmin, eivätkä näin ollen välttämättä tavoita kaupungin todellista sisintä luonnetta. Nämäkin kirjat menevät minulla kategoriaan “Kivaa ja helppoa Italia-luettavaa”, mutta eivät ole kuitenkaan lemppareitani

A Thousand days in Tuscany
Marlena de Blasi

Toscanaa ja reseptejä leppoisassa kirjassa. Tämä on minulla itse asiassa vielä kesken, mutta voin suositella jo nyt niille, jotka haluavat lukea Italiasta englanniksi. En sanoisi tätä lempikirjakseni ainakaan vielä, mutta kuten mainitsin, kirja on minulla yhä kesken eikä kirjaa pitäisi arvostella ennen kuin sen on lukenut loppuun.

Samaan kirjasarjaan kuuluu myös teos nimeltä A thousand days in Venice.

Etsintäkuulutus!

Jos hyllystäsi löytyy kirja nimeltä Rooma – Ikuinen illallinen ja olisit halukas myymään sen minulle, huuda kommenttiboksissa Hep!

Kommentit pois päältä artikkelissa Kaikki Italiani ja muut Italiasta kertovat lempikirjat