Yleinen

Kaikki Italiani ja muut Italiasta kertovat lempikirjat

Olen pitänyt kirjoista ja lukemisesta aina. Jo juuri lukemaan oppineena pikkumuksuna luin kirjaston kaikki tavukirjat läpi ja hieman vanhempana saman kohtalon kokivat kirjaston nuorten osaston hevoskirjat ja Tuija Lehtiset. Lukiossa olin kenties ryhmämme ainoa, joka oikeasti luki Seitsemän veljestä. Muille näytin pistareissa riittävästi oikeita vastauksia kokeen läpi pääsemiseksi. Ylppäreihin lukeminenkaan ei ollut minusta mitenkään epämukavaa. Sainhan lukea.

Minun elämässäni myös matkailu ja lukeminen kuuluvat tiiviisti yhteen. Reissussa on aina mukana kirja jos toinenkin ja nimenomaan oikea kirja, ei e-kirja, vaikka perinteinen paperinen kirja painaakin matkalaukussa ehkä vähän enemmän. En vaan osaa mieltää miltään laitteelta lukemista oikeaksi lukemiseksi. Haluan kääntää paperisia sivuja.

Myös matkoista haaveillessani ja niitä suunnitellessani luen kirjoja. Matkaoppaita tietysti ainakin, mutta myös muita kirjoja, jotka kertovat eri maista ja niiden kulttuureista. Rakastan myös hyviä keittokirjoja ja nekin saavat mielellään kertoa eri maiden ruokakulttuureista. Tiedonjanoni tuntuu olevan loputon ja kirjojen lukeminen auttaa siihen.

Ette varmaan ylläty kun kerron mikä on yksi lempiaiheistani kaikissa kirjoissa. Italia. Kuinkas muutenkaan! Joku nokkela saattoi osata lukea sen myös otsikosta. Olen lukenut paljon Italia-aiheisia kirjoja. Osa niistä on ollut hyviä ja osa surkeita. Todella hyvät Italia-kirjat tuntuvat olevan harvassa. Olen miettinyt pitkään kirjoittavani postauksen lempikirjoistani, mutta en ollut kuitenkaan innostunut ajatuksesta tarpeeksi ennen kuin sain käsiini kirjan nimeltä Kaikki Italiani.

Tiedättekö kun joku kirja on niin hyvä, että tekisi samaan aikaan mieli ahmia koko kirja kerralla kannesta kanteen ja toisaalta viivyttää lukunautintoa lukemalla kerralla vain pieni palanen? Kaikki Italiani on juuri sellainen. Se innosti minut kirjoittamaan myös tämän postauksen, jossa kerron, en paitsi Kaikki Italiani -kirjasta, vaan myös muista Italiasta kertovista lempikirjoistani. Toivon myös jo heti tässä alussa, että jos sinulla on Italiaan liittyviä kirjasuosituksia, kertoisit niistä kommenttiosiossa. Janoan aina uutta Italia-luettavaa.

Martinan lempparit

Kaikki Italiani – Matkoja maahan josta on moneksi
Liisa Väisänen

Kun sain käsiini tämän kirjan minua harmitti vähän. Juuri tällaisen kirjan minäkin haluaisin kirjoittaa sitten joskus kun olen tutkinut Italiaa tarpeeksi. Toisaalta voinhan tehdä sen silti, sillä minun kirjani olisi kuitenkin erilainen. Se olisi minun näköiseni ja käsittelisi enemmän muun muassa ruokaa kuin tässä kirjassa paljon esillä olleita historiaa ja taidetta.

Joka tapauksessa Kaikki Italiani on paras kirja, jonka olen pitkään aikaan lukenut. Opin sen myötä paljon uutta Italiasta ja matkakuumekin kasvoi ihan valtavasti. Kaikki Italiani kiertää saapasmaan läpi alue alueelta ja kertoo hauskoja yksityiskohtia italialaisten elämästä ja historiasta.

Enkelit ja Demonit, Da Vinci -koodi ja Inferno
Dan Brown

Dan Brownit ovat niin ikään kaikkien aikojen lempikirjojani ja pidän etenkin yllä mainituista kolmesta kirjasta, joissa seikkaillaan Italiassa. Infernon luin häämatkallamme ja se oli niin hyvä, että pakotin Henkankin lukemaan sen. Kiertelimmehän juuri kirjan tapahtumapaikoilla. Dan Browneja ei voi kehua liikaa. Suosittelen ihan kaikille, olit Italia-fani tai et.

Keittokirjat

Basta! ja Aglio e Olio
Saku Tuominen, Tuukka Koski, Kimmo Kivilahti

Aglio e Olio -pastakirja ja sen seuraaja Basta! kertovat Italian ruokakulttuurista. Molemmissa on ensin hauskalla tavalla kirjoitettua faktaa ja sitten iso kasa reseptejä. Etenkin Aglio e Olion reseptejä meillä on testailtu ahkerasti ja molemmat kirjat kuuluvatkin vakiovarusteisiini keittiössä. Kolmas osa Pizze uupuu vielä kirjahyllystäni, mutta sekin olisi tarkoitus kotiuttaa.

Kirjoista muualla blogissa:

Aglio & Olio
Farfalle con Gorgonzola
Sitruunapasta
Pinjansiemen-Mascarpone-Basilikapasta

Ellan Toscana
Ella Kanninen

Ellan Toscana -kirja maalailee aitoa kuvaa Toscanasta ja kertoo pikkykylän elämästä reseptien kera. Tämänkin kirjan sivuille olen palannut monesti etsimään uusia testattavia reseptejä.

Kirjasta muualla blogissa:

Pestolasagne

Herkullisten ruokien ja tarinoiden Toscana
Marita Joutjärvi, Vittorio Giannini, Vittorio Giannini

Myös tämä kirja kertoo tarinoita Toscanasta lukuisien reseptien kera. Kirja on ihana ja toivoisin että vastaavanlaisia löytyisi myös muilta alueilta kuin Toscanasta. Ei sillä että minulla olisi mitään Toscanaa vastaan, mutta haluaisin lukea myös muista Italian alueista.

Kirjasta muualla blogissa:

Sitruunainen kanttarellipasta

Culinaria Italia

Culinaria Italia on yksi rakkaimmista kirjoistani. Se kertoo Italian ruokakulttuurista alue alueelta ja sisältää tiedon ja kuvien lisäksi myös jonkin verran reseptejä. Sain tämän kirjan vuonna 2008 muutettuani äidin luota omaan kotiin. Ystävä, jolta kirjan sain, on kirjoittanut omistuskirjoitukseen, että tiemme vie varmasti vielä Italiaan. En siis ollut käynyt vielä tuolloin Italiassa, mutta jo heti seuraavana vuonna tein ensivisiittini lempimaahani ja paluuta ei enää ollut. Tai no, olin toki mukana paluulennolla, mutta uusia Italian matkoja on tullut sen jälkeen paljon eikä loppua näy.

Culinaria Italiaa on selattu paljon ja hartaasti ja se alkaa olla jo vähän reissussa rähjääntynyt, mikä tekee siitä vieläkin arvokkaamman. Hyviä kirjoja pitää lukea eikä käsitellä silkkihansikkain ja etenkin keittokirjoissa saa olla vähän kastiketahrojakin. Se kertoo vaan siitä, että kirja on ollut paljon käytössä.

La scienza in cucina e l’arte di mangiar bene
Pellegrino Artusi

Tämä kirja on legenda ja yksi tärkeimmistä kirjahyllyni aarteista. Tutustuin kirjaan blogimatkalla Forlimpopolissa ja kirjoitin sekä kyseisestä blogimatkasta, blogimatkoista yleensä että Artusin kirjasta tähän postaukseen. Postauksen kirjoittamisen aikana en ollut vielä ostanut Artusin kirjaa, mutta nyt meiltä tosiaan löytyy kyseinen legenda.

Kevyttä hömppää

Italian illat – Maeve Binchy
Talo Amalfissa – Elizabeth Adler
Juhannus italialaiseen tapaan – Annakaisa Iivari
Syksy Venetsiassa – Hannu Mäkelä

Näitä kirjoja en välttämättä suosittele ihan varauksetta, sillä ne eivät ole olleet lemppareitani. Hyviä kyllä, mutta en usko, että olisin tarttunut niihin jos tapahtumat sijoittuisivat muualle kuin Italiaan. Niinpä niin, valitsin kirjat siis puhtaasti Italian takia. Itselleni kirjat toimivat hyvin niissä tilanteissa, kun halusin lukea kevyttä hömppää aivot narikassa ja fiilistellä samalla Italiaa.

Muut

Gomorra
Roberto Saviano

Gomorra kertoo Napolin alueen mafiasta, jonka piiriin kirjailija-toimittaja Roberto Saviano värväytyi ja kirjoitti sitten kokemastaan ja näkemästään kyseisen kirjan. Nykyään Saviano joutuu elämään perheineen maan alla, sillä mafia ei oikein pitänyt hänen puuhistaan. Kirja on hyvä, mutta tämä on yksi harvoista tapauksista, joissa mielestäni kirjan pohjalta tehty elokuva on parempi kuin kirja. Elokuvan tapahtumia oli nimittäin helpompi seurata. Kirjaa lukiessa piti keskittyä kunnolla ettei tipu kärryiltä ja koin kirjan välillä todella raskaslukuiseksi.

Ystävä sä lapsien
Turvasatama
ja muut Donna Leonin Brunetti-kirjat

Donna Leonin teokset lytätään Kaikki Italiani -kirjassa, mutta minusta on mukava lukea Venetsiaan sijoittuvia kirjoja, vaikka ne kertoisivatkin kaupungista sinne muuttaneen ulkomaalaisen silmin, eivätkä näin ollen välttämättä tavoita kaupungin todellista sisintä luonnetta. Nämäkin kirjat menevät minulla kategoriaan “Kivaa ja helppoa Italia-luettavaa”, mutta eivät ole kuitenkaan lemppareitani

A Thousand days in Tuscany
Marlena de Blasi

Toscanaa ja reseptejä leppoisassa kirjassa. Tämä on minulla itse asiassa vielä kesken, mutta voin suositella jo nyt niille, jotka haluavat lukea Italiasta englanniksi. En sanoisi tätä lempikirjakseni ainakaan vielä, mutta kuten mainitsin, kirja on minulla yhä kesken eikä kirjaa pitäisi arvostella ennen kuin sen on lukenut loppuun.

Samaan kirjasarjaan kuuluu myös teos nimeltä A thousand days in Venice.

Etsintäkuulutus!

Jos hyllystäsi löytyy kirja nimeltä Rooma – Ikuinen illallinen ja olisit halukas myymään sen minulle, huuda kommenttiboksissa Hep!

0 kommenttia

 • Mika / Lähtöportti

  Selasin tuota Kaikki Italiani -kirjaa äskettäin kaupassa, mutta jätin toistaiseksi ostamatta, kun yöpöydällä on muutenkin vino pino lukemattomia kirjoja. Kiitos vinkistä, tuo täytyy ehdottomasti saada käsiin jossain vaiheessa.

  Mun omiin suosikkeihin kuuluu Kirsi Pihan Medicien naapurissa sekä Beppe Severgninin La Bella Figura. Molemmat kertovat italialaisista ilmiöistä ja ihmisistä aika osuvasti. Severgninin kirjakin on siis nimestään huolimatta suomennettu. Hänen persoonallisesta kirjoitustyylistään tykkää joko enemmän tai vähemmän. Olen joskus yrittänyt lukea toista Severgninin kirjaa italiaksi ja näillä taidoilla se on ollut aika haastavaa.

  Ruokaan liittyen tuo Saku Tuomisen ja kumppanien trilogia on mun ihan ehdoton suosikki, mutta mainitsen myös Ursula Saarikoski-Satrianon Italiaa kokaten -kirjan, joka kertoo Basilicatasta. Gomorrasta olen nähnyt tv-sarjan ekan tuotantokauden, joka oli synkkyydestään huolimatta varsin koukuttava, mutta siinä ammuttiin mun makuun liikaa ihmisiä. Meilläkin hyllystä löytyy paljon Italia-kirjoja, muun muassa Hannu Raittilan Canal Grande ja Eija Wagerin Tupaantuliaiset Italiasssa.

  • Martina

   Kiitos, tässähän on paljon hyviä vinkkejä ja kirjoja, joista en ollut aiemmin kuullutkaan. Täytyy varmaan tehdä pian uusi kirjatilaus. Kaikki mainitsemasi kirjat kuulostavat siltä, että ne on otettava omallekin lukulistalle. Beppe Severgninin La Bella Figura multa löytyy jo englanniksi. Yritin lukea sitä sokerirasitustestissä ollessani, mutta silloin väsytti niin etten jaksanut ollenkaan keskittyä ja siirryin pian naistenlehteen.

 • Sanni

  Jee, kiitos samoin. Rakastan ruokakirjoja ja tarinoita erilaisista ruokakulttuureista. Luen ruokakirjoja, kuin toiset romaaneja. Juuri sain kirjastosta pitkään kaipaamani toisen Ella Kannisen kirjan, Ella, kotona Italiassa (luen niin paljon kirjoja, että käytän kirjastoa, muuten tulisi liian kalliiksi…). Ja upeaa kirjoitusta, kuvia, tunnelmia ja ruokaohjeita taas kerran. Olen aina haaveillut pääseväni joulun ajaksi juurikin esim. Italiaan, voi että! Hauskaa joulunodotusta sulle ja perheellesi!

  • Martina

   Munkin voisi olla järkevämpää suosia kirjastoa, mutta kun sain nykyiseen kotiini kauan kaipaamani koko seinän kokoisen kirjahyllyn, niin pitäähän sitä päästä täyttämään. Olen niin ihastunut kirjahyllyyni ja sen sisältöön, että huomaan joskus vaan tuijottelevani hyllyä hymyillen. 🙂 Pidän muutenkin siitä, että kirja on oma, vaikka se kalliimmaksi tuleekin.

   Ihanaa joulunodotusta sinullekin! Olisi tosiaan ihana päästä nauttimaan Italian joulutunnelmasta. 🙂

 • sanna123

  Suosittelen Annie Hawesin Extra Virgin-kirjaa, se on tosi hyvä. Siihen on myös pari jatko-osaa. Kertoo Italiaan muuttavasta naisesta, joka ostaa ensin talon, jota ryhtyy kunnostamaan. Tarina kertoo Annie Hawesin omasta elämästä, hän menee myös naimisiin italialaisen miehen kanssa.

 • Marimente

  Mulla tuli hieman samankaltainen fiilis Kaikki Italiani-kirjaa lukiessani – siinä olisi juuri sellainen opus, jollaisen itsekin toivoisin vielä joskus voivani kirjoittaa <3 Omia lukuhavaintojani kirjasta löytyy tarkemmin tästä postauksesta: http://marimente.pallontallaajat.net/2017/04/22/lukukokemus-kaikki-italiani-matkoja-maahan-josta-on-moneksi/

  Tällä hetkellä työn alla on myös Markus Kaskelan ja Tomi Kontion hiljattain ilmestynyt Minun Italiani – Saapasmaan suomalaistarinat, joka on tähän mennessä vaikuttanut olevan myös täynnä hersyviä kertomuksia ympäri Italiaa. Iso suositus myös tälle!

  • Martina

   Hei muistankin lukeneeni ton sun postauksen. 🙂 Mulla taitaa olla jopa hyllyssä tuo Minun Italiani odottamassa tai sitten se on vielä tilauslistalla. Joka tapauksessa odotukset kirjaa kohtaan on kovat. Kiva kuulla että ne täyttynevät!

   Mulla on vähän paha tapa säästää hyviä kirjoja ja lukea välissä huonompia ennen kuin tartun seuraavaan todella kiinnostavaan kirjaan. Toisaalta nyt pitäisi lukea hyviä kirjoja kun jaksan vielä keskittyä ennen kuin vauva syntyy ja univelat alkaa haitata lukemista. Seuraavaksi siis Minun Italiani -kirjan pariin kunhan saan tällä hetkellä kesken olevat luettua. 🙂

 • Ne Tammelat

  Jotenkin salaa vähän kadehdin kaltaisiasi henkilöitä, jotka lukevat hurjan paljon. Oma lukeminen rajoittuu matkojen osalta opaskirjoihin ja iltaisin kirjan avaaminen on takuuvarmaa unilääkettä. Ehkä äänikirjat voisivat olla mun juttu. Täytyy joskus kokeilla. Ihanaa, että olet löytänyt lukemisesta rakkaan harrastuksen.

  • Martina

   Lukeminen on ollut mulle aina rakas harrastus, vaikka täytyy myöntää, että minullekin se toimii usein iltaisin unilääkkeenä. Luen muutaman sivun ja sitten nukahdan. Parasta onkin kun saa ja malttaa pitää keskellä päivää pidemmän lukutuokion. Näin tapahtuu lähinnä kulkuvälineissä, sairaana (tai nyt raskaana) ollessa sekä kesällä aurinkotuolissa. Äänikirjoihin on moni hurahtanut. Koita ihmeessä niitä!

 • sari/ matkalla lähelle tai kauas

  Minulla on tuo kirja kaikki Italiani ja täytyy sanoa, että mielenkiintoisia asioita on kirjassa. Harmi vaan, että arkeni on nykyään sellainen, että en jaksa keskittyä lukemiseen vaan luen vain lomillani. Jollain tavoin kirjassa kolahti se mitä en ollut ajatellut, että Italiassa on monta maata ja sen vuoksi monta kulttuuria. Ruokakirjat on mun lemppreita myös. Rakastan kokkailua yli kaiken.

  • Martina

   Samanlaiset ajatukset meillä siis. Ruokakirjat on kivoja ja minäkin pidän siitä, että Italiassa on ikään kuin monta maata samassa ja kaikilla niillä on omat erityispiirteensä. Kaikki Italiani pitää tosiaan sisällään hauskoja yksityiskohtia ja tietoja lempimaastani. Minullakin lukeminen painottuu lomiin ja matkoihin, mutta nyt äitiyslomalla ollessani olen löytänyt enemmän aikaa lukemiselle myös tavallisessa arjessa.

 • Annukka

  Italialainen ruoka on rakkaus. Kunpa vaan itsellänikin olisi enemmän aikaa kokkailla, sitten voisi olla hyvä syy hankkia keittokirjojakin. Keittokirjoissa on jokin oma ihanuutensa, jota netin reseptit eivät voi korvata. Ehkä juuri se, että saa hypistellä sitä kirjaa, eikä tarvitse olla onlinessä, että pystyy siihen syventymään.

  • Martina

   Niinpä, perinteinen keittokirja on ihan eri asia kuin netistä löytyvät reseptit, vaikka molemmissa on omat puolensa. Pidän muutenkin enemmän paperisivujen kääntelystä enkä siksi ole kokeillut esimerkiksi äänikirjoja.

 • Sofia

  Tämä oli hauska teemapostaus! Tuota Kaikki Italiani-kirjaa olen muutamaan otteeseen hypistellyt, mutta vielä en ole tarttunut siihen. Dan Brownit on tullut luettua kaikki, ja matkakuume kirjojen kohteisiin kasvaa aina niitä lukiessa 😀
  Oma Italia-kirjasuosikkini on Alan Epstein – As the Romans do, joka kertoo amerikkalaisen maahanmuuttajan (hieman kärjistettyjä) näkemyksiä italialaisista.

  • Martina

   Kiva jos tykkäsit! Kannattaa luke tuo Kaikki Italiani. 🙂 Mä aloitin juuri Dan Brownin viimeisimmän. Ne on tosi hyviä kirjoja oli tapahtumapaikkana sitten Italia tai joku muu. Kiitos vinkistä, laitan As the Romans don listalleni!

 • Virpi/Hätälasku matkablogi

  Viimeaikoina kirjojen lukeminen on jäänyt tosi vähälle, mutta tykkään lukea ja joskus olen lukenut tosi paljon. Itseäni kiinnostaa kovasti Italia-aiheiset kirjat joten tästähän löytyi monta hyvää suositusta, sitten kun joskus taas löydän aikaa lukemiselle. 🙂

 • Nanna

  Kivoja lukuvinkkejä Italia-faneille, kiitos. Itse suosittelisin romaaneja Napolilainen naimakauppa ja Ruokaa amore. Molemmissa Italia ja ruoka teemoina. Voikohan edes puhua toisesta ilman toista 😀

  • Martina

   Niinpä, Italia ja ruoka kuuluvat yhteen. 🙂 Kiitos paljon kirjavinkeistä! Näistä en ollut vielä kuullutkaan, vaikka teemat ovat juuri minua. Laitan molemmat kirjat listalleni. 🙂

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *