Pastaruoat,  Reseptit,  Yleinen

Ndujapasta

Maistoin ndujaa ensimmäisen kerran Rooman Trasteveressä eräässä viinibaarissa. Oranssinpunaista ndujaa oli levitetty pienen leipäpalan päälle ja se näytti sekä ennen kaikkea kuulosti niin jännältä, että haukkasin oitis palasen. Huhhuh! Tämähän on aika tujua tavaraa, sanoin Henkalle, joka oli juuri todennut saman oman ndujaleipänsä kanssa.

Ihmetys vaihtui pian ihastukseksi ja kun törmäsimme samalla reissulla eräässä toisessa viinibaarissa uudestaan ndujaan, oli sitä tilattava taas. Opimme että nduja on calabrialaista sianlihalevitettä, joka on maustettu tulisella peperoncinolla.

Vaikka me tutustuimme ndujaan roomalaisissa viinibaareissa, ei tulinen herkku ole mielestäni paras vaihtoehto viinimaistiaisten kaveriksi. Kuten todettua, nduja on tulisen tujua tavaraa. Se peittää helposti viinin maun alleen. Ensimmäisellä kerralla ndujaleivän kanssa tilaamamme amarone saattoi mennä hieman hukkaan kun suussa maistui vain ndujan tulisuus.

Ndujaa tuli Rooman matkan jälkeen ikävä. Kesti kauan että löysin sitä uudestaan. Onneksi iloinen jälleennäkeminen koettiin meidän lähikaupassamme Jäken Cittarissa, jonka Italia-viikoilta nappasimme ensin yhden ja seuraavana päivänä useammankin ndujapaketin mukaamme. Kehittelin herkusta ihanan pastan, jonka ohje on nyt valmis jaettavaksi.

Ndujapasta

2 isoa annosta tai 4 pienempää

  2 valkosipulinkynttä
  1 sipuli
  60 g lehtikaalia
  60 g ndujaa
  200 g tomaattimurskaa (esim. Mutti)
  200 g pastaa (kuivapaino)
  parmesaania
  öljyä
  suolaa
  pippuria
  ripaus sokeria
  loraus balsamiviinietikkaa

Kuori ja pilko sipulit. Kuullota sipuleita öljyssä pannulla kunnes ne ovat pehmenneet. Lisää sitten lehtikaali silppuna ja pyöräytä pannulla ennen kuin lisäät sekaan tomaattimurskan ja ndujan.

Jätä kastike pienelle lämmölle muhimaan siksi aikaa kun keität pastan hyvin suolatussa vedessä.

Mausta kastike suolalla, pippurilla, ripauksella sokeria ja lorauksella balsamiviinietikkaa. Kaksi jälkimmäistä voi jättää poiskin, mutta olen huomannut, että sokeri ja balsamiviinietikka antavat lisää syvyyttä kaikkeen tomaattiseen. Niin myös tähän.

Lisää sitten keitetty ja valutettu pasta pannulle ja sekoita kastikkeen sekaan. Viimeistele parmesaanilla. Annoksen päälle voi vielä rouhaista hieman mustapippuria ja pirskotella hyvää oliiviöljyä.