Kotimaa,  Perhematkailu,  Tampere

Lapsiperheen Tampere

Tampere on mainio matkakohde. Oikea kotimaamme helmi, jos minulta kysytään. Olen vieraillut Tampereella teinivuosien lätkämatkoista pariskuntalomiin ja ystävien kanssa tehtyihin irtiottoihin. Olen jostain syystä myös ihastunut tamperelaiseen useammin kuin kerran nuoruudessani, mikä on tuonut oman lisänsä Tampereen muistoihin.

Blogin arkistoista löytyy jo jonkun verran juttuja Tampereesta. Tällä kertaa ajattelin kirjoittaa täydennystä Tampereen matkavinkkeihimme lapsiperheen näkökulmasta.

Vietimme viime kesänä muutaman päivän Tampereen kylpylässä koko perheen kesken. Olin tapani mukaan valmistautunut hyvin ja listannut tekemistä myös sadepäivän varalle ja muutenkin vähän enemmän kuin olisi ollut tarvetta. Tässä siis sekä ne paikat joissa vierailimme, että muut listaamani lapsiperhekohteet, joita emme vielä testanneet.

Tampereen reissu on aina paikallaan jos minulta kysytään. Tämän jutun julkaisemisen aikaan vähän kaikkialla on kuitenkin isompia ja pienempiä poikkeuksia ja rajoituksia, kiitos raivostuttavan Wuhanista saapuneen kuokkavieraamme. Tsekkaathan siis alla lueteltujen paikkojen nettisivut ja aukioloajat jos olet suuntaamassa Tampereelle silloin kun korona vielä jyllää menemään keskuudessa.

Muumimuseo

Tampere-talossa sijaitseva Muumimuseo on ehdoton hittikohde lapsiperheille ja myös aikuisille muumifaneille. Me suuntasimme Muumimuseoon heti ensimmäisenä kun saavuimme Tampereelle. Lapset olivat innoissaan jo museon ulkopuolelta Tampere-talon käytävältä löytyvästä muumiveneestä sekä ylipäätään siitä, että olimme menossa ihan oikeaan museoon.

Sisällä museossa 2- ja 4-vuotiaita kiinnosti eniten helisevä jalokiviaarre, katosta roikkuvat kimaltavat koristeet, portaiden kävely ja hattivattiseinä, joka tosin oli myös vähän jännittävä. Tutkittavaa olisi riittänyt myös aikuiseen makuun, mutta tällä kertaa mentiin lasten ehdoilla. Henkka suurena muumifanina oli toki käynyt Muumimuseossa jo aiemmin.

Muita museoita ja sisätekemistä huonon sään varalle

Muumimuseon lisäksi ainakin Poliisimuseo tarjoaa kivaa sisätekemistä myös lapsille. Poliisikamari Pokelassa lapset voivat pukea ylleen poliisiasun ja tutustua poliisin työhön. Meidän mukelot suuntaisivat eittämättä suoraan poliisiauton rattiin ja siitä lähdettäisiin pois vasta kun aikuiset saisivat lahjottua tai kiristettyä lapset muualle.

Lastenkulttuurikeskus Rulla tarjoaa myös mukavaa sisäpuuhaa perheen pienimmille. Tarkista netistä paikan sijainti. Tätä juttua kirjoittaessani Rulla on nimittäin väliaikaisissa tiloissa linja-autoaseman rakennuksessa.

Olen listannut omiin muistiinpanoihini myös Kangasalassa sijaitsevan Mobilian autokylän. Meillä kun noita autofaneja riittää. Isompia ja pienempiä sellaisia. Ja sitten on vielä perheen äiti.

Riehuminen ja pelailu on parasta

Riehuminen ja temmeltäminen on hauskaa koko perheen mielestä, ainakin jos meidän perheen äidiltä (ja vauhdikkaalta isoäidiltäkin) kysytään. Kaupista löytyy trampoliinipuisto Wild, jossa on myös kiipeily- ja seikkailupuisto samassa.

Lempäälän puolella Ideaparkissa oleva Zones kiinnostaa myös. Sisähuvipuistossa on tätä kirjoittaessani meneillään remontti, jonka arvellaan olevan valmis kesään 2021 mennessä.

Prison Island Tampere sopii vähän isommille lapsille ja ihan vaan aikuisillekin keskenään. Kokeiltu on ja menisin mielelläni pian uudestaankin ratkomaan monipuolisia tehtäviä. Suositusikäraja Prison Islandin seikkailuhuoneisiin on 10 vuotta, mutta hieman nuoremmatkin pärjäävät aikuisten mukana.

Särkänniemeen, Särkänniemeen!

Sitten on tietysti Särkänniemi. Itse olen melkoisen nössö mitä huvipuistolaitteissa kieppumiseen tulee, mutta onneksi Henkan saanee helpommin mukaan laitteisiin sitten kun lapsemme alkavat olla siinä iässä, että hurjempienkin laitteiden portit aukeavat, mutta vanhempaa tarvitaan vielä tueksi. Tai sitten laitamme heidät kieppumaan ja menemme itse kahville tai syömään Näsinneulan ravintolaan.

Pienemmille lapsille Särkänniemen yhteydessä oleva Koiramäen eläinpuisto on omiaan. Eläinten lisäksi Koiramäen kaupungissa riittää paljon muutakin ihmeteltävää. Kesän lisäksi Koiramäessä vietetään tunnelmallista joulua.

Tampereen nähtävyyksiä koko perheelle

Näsinneulan maisemien lisäksi Tamperetta voi ihastella lintuperspektiivistä myös Pyynikin näkötornista käsin. Muista maistaa myös alakerran kahvilan kehuttuja munkkeja.

Finlaysonin uusi kattokävely oli mielessä myös kun vietimme aikaa Tampereella kesällä 2020, mutta emme lähteneet testaamaan sitä pienten lasten kanssa. Kuka sitten olisi huolehtinut minusta kun korkeanpaikanpaniikki iskee? Vastaus lienee tyttäreni, joka lohdutteli ja rohkaisi minua jo Pyynikin tornissakin tietäen äitinsä kärsivän melkoisesta korkeanpaikankammosta.

Kattokävelyn sijaan kiertelimme Tammerkosken ympäristössä. Puisto ja ennen kaikkea kosken ylittävään siltaan kiinnitetyt rakkauslukot riittivät elämykseksi pienille lapsillemme. Suomen ensimmäisen paperitehtaan piippu oli myös hyvin tärkeä nähtävyys, josta puhuttiin vielä kotonakin. Koskaan ei voi tietää mikä nousee lasten silmissä reissun kohokohdaksi.

Olimme suunnitelleet että olisimme nauttineet jäätelöt Pikku Kakkosen puistossa, joka näytti kieltämättä hauskalta leikkipuistolta lapsiperheiden viettää aikaa. Puisto oli kuitenkin kesäisenä päivänä aivan täynnä ja koska korona lymysi keskuudessamme, päätimme skipata väentungoksen ja nauttia jäätelön sijaan kakkupalat majapaikassamme Tampereen kylpylässä.

Yhdistetty kaupunki- ja kylpyläloma

Muumimuseon rappusten, vanhan piipun ja rautatieasemalla tehdyn junabongailun lisäksi loman kohokohta lasten mielestä oli tietysti Holiday Clubin Tampereen kylpylän allasosasto. Olimme reissussa Lomatestaaja-pestimme ansiosta ja lapset nauttivat aivan suunnattomasti kylpylässä pulikoinnista. Mitä muuta oikeastaan edes tarvitsee?

Täältä voit lukea lisää kokemuksistamme Tampereen kylpylässä ja sen lähiympäristössä.