Leivät,  Naposteltavat,  Reseptit,  Yleinen

Pestocrostinit

Olimme kiertäneet koko päivän veneellä pitkin Ligurian kaunista ja jylhää rannikkoa. Olimme nähneet Portoveneren ja kaikki Cinque Terren kylät mereltä päin kun hyppäsimme pois aluksen kyydistä viimeisessä Cinque Terren kylässä. Monterosso al Maren illassa kävellessämme tuumasimme, että taitaa olla välipalan aika. Kuuman päivän päätteeksi pitäisi saada jotain suolaista. Niinpä istahdimme kivan näköiselle terassille.

Tilasimme tarjoilijalta crostineita. Minulle anjoviksilla ja Henkalle tomaateilla. Myöhemmin saman loman aikana tilasimme Chiantin pikkukylässä vielä lautasellisen erilaisia crostineja ja viimeistään silloin päätimme, että näitä pitää tehdä kotonakin.

Eräänä lauantaina kun meillä oli vieraita kylässä, tarjoilimme alkujuomien kanssa pientä suolaista. Pestocrostinit sopivat tarkoitukseen hyvin ja ne toivat mieleen taas Ligurian aurinkoisen rannikon. Pesto on kotoisin Liguriasta ja sitä tuli maisteltua alueella paljon. Pestoa oli Riomaggioren rantaravintolan kala-annoksen kastikkeessa, Manarolan aperitiivijuoman kaverina tarjoiltujen leipien päällä ja ostimmepa Portovenerestä purkin aitoa ligurialaista pestoa tuliaiseksi kotiinkin. Se katosi nopeasti parempiin suihin. En saa ehkä koskaan pestosta tarpeekseni.

Pestocrostineihin kannattaa käyttää omatekemää pestoa (ohje löytyy tästä postauksesta), mutta koska meillä oli kädet täynnä illan muiden ruokalajien taiteilua, oikaisimme hieman ja käytimme valmispestoa. Ihan hyvää sekin on, kunhan valitsee kaupan purkeista sen, jossa on sekä basilikaa, pinjansiemeniä, parmesaania, valkosipulia että öljyä. Ihmeen monesta ”pestosta” puuttui yksi tai useampi peston perusraaka-aineista, mitä ihmettelimme kovasti. Olimme muuten raahanneet Italian reissulta vieraillemme purkit pestoa tuliaiseksi, mutta emme tajunneet ostaa vielä yhtä itsellemmekin pestocrostineita varten. Aika perus.

Pestocrostinit

– vaaleaa leipää esim. patonkia (saa olla vähän kuivahtanutta)
– öljyä
– valkosipulia
– pestoa

Pilko ensin valkosipuli ja lisää silppu öljyyn. Anna maustua jääkaapissa vähintään puoli tuntia, mielellään vaikka yön yli.

Viipaloi leipä ja voitele viipaleiden pintaan valkosipuliöljyä. Paahda leipäviipaleita uunissa kunnes leivät ovat paahtuneet sopivan rapeiksi. Levitä sitten leipäviipaleille pestoa ja laita vielä hetkeksi uuniin. Tarjoile heti.

Kommentit pois päältä artikkelissa Pestocrostinit