Kööpenhamina,  Tanska,  Ulkomaat,  Yleinen

Ruokamatka Kööpenhaminaan

Kööpenhamina on täynnä toinen toistaan mielenkiintoisempia ruokapaikkoja. Sinne jos jonnekin kannattaa lähteä ruokamatkalle. Mielenkiintoisimmat ravintolat löytyvät Kodbyenin eli Teurastamon alueelta, mutta myös muualla kaupungissa on kokeilemisen arvoisia paikkoja. Ennen ravintolavinkkejä puhutaan kuitenkin hieman perinteisistä tanskalaisista herkuista. Kenellepä ei tulisi tanskalaisesta ruoasta mieleen smörrebröd? Aloitetaan siitä.

Smörrebröd eli tanskalainen voileipä on perinteinen lounasherkku tai välipala. Smörrebröd-leivän päälle kasataan runsaasti täytteitä ja se syödään usein aterimilla. Täytevaihtoehtoja on runsaasti ja niitä kasataan lautaselle niin paljon, ettei leipää enää näy. Smörrebrödiä saa joka toiselta nurkalta Kööpenhaminan keskustasta. Me testasimme astetta fiinimmän Amalie-ravintolan smörrebrödit ja suosittelemme paikkaa oikein lämpimästi. Makumatka Tanskaan onnistuu hyvin myös kotona sillivoileivän muodossa.

Smörrebrödin kaveriksi otimme akvaviittia, joka on niin ikään perinteinen tanskalainen herkku. Tai no, jääkylmänä nautittu viinasnapsi ei välttämättä maistu kaikkien mielestä herkulliselta, onhan se aika tiukkaa tavaraa. Mutta kannattaa sitä maistaa, ainakin yhden snapsin verran Kööpenhaminan lomalla. Tanskassa juodaan myös paljon olutta ja useimmiten tuopissa on tietenkin täällä tuotettua Carslbergia.

Smörrebrödin lisäksi tyypillinen tanskalainen välipala on kojuista mukaan napattava punainen makkara röd pölse, jonka ärtsyn väristä ulkomuotoa ei pidä pelästyä. Maku on hyvä ja miedohko ja tanskalainen sinappi maukasta ja vahvaa. Hyvä yhdistelmä, suosittelen pikkunälkään.

Tanskalaiset rakastavat lakritsia ja sitä esiintyy monessa eri muodossa. Maistoin Kööpenhaminassa muun muassa lakritsimacaronia sekä ihanan erikoista lakritsikahvia kahvilaketju Baressossa. Lakritsikahviin voisin kehittää pakkomielteen helposti. Olisin varmaan jo kehittänytkin jos sitä olisi helpommin saatavilla.

Perinteisemmässä muodossa lakritsi esiintyy yläpuolella olevissa kuvissa esiintyvässä Manfreds-ravintolan vieressä nököttävässä karkkikaupassa, josta voi ostaa mukaansa lakritsikaramelleja söpöissä rasioissa. Me pölähdimme pienellä ruokabloggaajaporukalla puotiin sisään, saimme maistiaiset ja kuulimme pitkän tarinan paikan parrakkaalta mieheltä (joka ei tosin eroa mitenkään muista tanskalaisista miehistä, sillä niillä kaikilla tuntui rehottavan kunnon parta!). Me urpot emme tajunneet ostaa karkkikaupasta mitään, mikä harmitti jälkeenpäin. Onneksi muut sentään ostivat. Miten ihana tuliainen tyylikäs namirasia olisikaan ollut! Voi meitä.

Sokeriksi pohjalle säästin ne parhaat eli Kööpenhaminan ihanat ravintolat. Manfredsista saa ainakin maailman ihanimman punajuuri-pistaasiannoksen, hyvää tartaria ja alkuviinejä. Manfredsiin kannattaa ehdottomasti suunnata, vaikka se sijaitseekin hieman sivussa. Nappaa jälkkärit sitten siitä viereisestä lakritsikaupasta.

Mielenkiintoisin kulinarismin keskittymä sijaitsee kuitenkin Kodbyenissä eli Teurastamon alueella (englanniksi Meatpacking District). Ehdottomasti parhaan aterian meille tarjoili Gorilla, jonne kannattaa tehdä pöytävaraus hyvissä ajoin. Muutkin nimittäin tietävät mistä saa Kööpenhaminan parasta ruokaa.

Muista Kodbyenin alueen ravintoloista suosittelemisen arvoisia ovat Mother ja Paté Paté. Ensimmäisessä kävimme maittavalla lounaalla ja jälkimmäisestä voisi tulla kantapaikkani, jos asuisin Kööpenhaminassa. Paté Patén sapuska oli herkullista, mutta viihtyisään kuppilaan voi piipahtaa myös vaikkapa vain viinilasilliselle.

Mieleenpainuvimman illallisen saimme kuitenkin niin ikään Kodbyenin alueella sijaitsevassa I’m A Kombossa, joka ei kuitenkaan ole varsinaisesti ravintola, eikä sinne siis lampsita ihan noin vain. I’m A Kombo järjestää elämyksellisiä illallisia ilmeisesti vain ennakkovarauksesta ryhmille, mutta mikäli sinulla on mahdollisuus päästä sinne illalliselle, niin mene ihmeessä. Kokemus on mieletön! Lue illallisestamme täältä.

Testasimme myös sateenkaariväkeä varten Rådhudspladsen 77:ssa sijaitsevan Oscar Bar Café -nimisen homobaarin, josta sai erinomaisia kahvidrinkkejä ja muutakin juotavaa. Myös ilmapiiri oli oikein viihtyisä ainakin siihen asti, kunnes tajusimme kaikkien muiden kuppilan asiakkaiden olevan miehiä. Hupsista, tämähän onkin homobaari! Ei se meitä haitannut, mutten ole varma miten muut asiakkaat suhtautuivat meidän sekalaiseen älämölöseurueeseemme. No joka tapauksessa, jos olisin homomies, piipahtaisin Oscariin uudestaankin.

Tässä oli vasta pintaraapaisu Kööpenhaminan ruokakulttuurista ja kuten olen jo moneen otteeseen todennut, voisin reissata kaupunkiin uudelleen vain kokeilemaan uusia ihania ravintoloita. Kodbyenissäkin on vielä monta paikkaa, joissa emme ehtineet käydä.

0 kommenttia

  • laurasitinerary

    Moi, aina hauska lukea Köpiksen ruokapostauksia! Itse asun täällä ja on aina hauska kuulla, josko muutkin ovat löytäneet mieliravintoloitani ja totta kai saada uusia inspiraatioita! Gorillaan en ole saanut tehtyä pöytävarausta vielä tarpeeksi ajoissa, mutta monta tuttua ravintolaa mainitsit. Pitää tehdä oma vastaava postaus myös.

    • Martina

      Oi onnellinen, sinulla nämä kaikki ihanat Köpiksen herkut ovat ihan lähellä! 🙂 Kiva kuulla että postauksesta oli iloa. Gorilla kannattaa käydä testaamassa. Se oli ihan ehdoton lempparimme, vaikka kaikki muutkin mainitsemani ravintolat olivat oikein mainioita. Vinkkaathan sitten jos teet vastaavanlaisen postauksen. Tulen mielelläni lukemaan sen! 🙂

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *