Kööpenhamina,  Tanska,  Ulkomaat,  Yleinen

Kööpenhaminan matkaopas

Kööpenhamina on ruokamatkaajan unelmakohde, Pienen Merenneidon koti ja myös muun muassa Tivoli, Nyhavnin alue sekä Christianian vapaakaupunki ovat tärkeitä nähtävyyksiä Kööpenhaminassa. Lähde hyggeilemään Tanskan pääkaupunkiin, nauti hyvästä ruoasta ja juomasta, bongaa paljon parrakkaita miehiä, taita matkaa pyöräillen ja tunne olevasi turvassa siistissä ja mukavassa kaupungissa. Näiden vinkkien avulla saat matkastasi eniten irti.

Yleistä

Kööpenhamina on viehättävä kaupunki täynnä mielenkiintoisia ravintoloita ja mukavaa tunnelmaa. Tanskassa on jopa oma sanansa (hygge) kivalle ja rennolle oleskelulle, johon kuuluu yleensä ruokaa ja juomaa. Mukavasta ja rennosta paikasta on siis todellakin kyse ja täällä jos jossain osataan nauttia elämästä. Minä lähtisin Kööpenhaminaan koska vaan ruokamatkalle ja katsoisin samalla muutaman nähtävyyden ja hyggeilisin menemään minkä ehdin.

Nähtävyyksiä kaupungissa riittää ja kuuluisin niistä lienee Pienen Merenneidon patsas. Kesäisin kaupungin kaduilla on mukava maleksia, istahtaa välillä terassille ja pitää hauskaa Tivolissa. Tanskan pääkaupunkiin on lyhyt lentomatka Helsingistä ja Köpiksen reissuun voi yhdistää myös visiitin Ruotsissa jos huristaa Juutinrauman siltaa pitkin Malmöön. Mitä siis vielä odotat?

Kööpenhaminalaiset ovat mukavaa ja puheliasta sakkia. Kaikilla miehillä tuntuu rehottavan kunnon parta (näin ainakin vuonna 2015) ja etenkin naiset tuntuvat polttavat paljon tupakkaa. Puistonpenkillä voi nähdä helmikuun viimassakin siihen hetkeksi röökille istahtaneen naisen. Nämä ovat toki yleistyksiä, mutta tällainen kuva meille on kaupunkilaisista jäänyt.

Kööpenhaminan sää vaihtelee välillä erittäin nopeastikin. Aamupäivällä voi paistaa aurinko, keskipäivällä tupruttaa lunta ja illalla tihkua vettä taivaan täydeltä. Tämä siis talvella, kesäisin tuskin sataa lunta, mutta sadekuurot voivat yllättää. Kaupungissa sataakin keskimäärin joka toinen tai kolmas päivä. Kesällä sateita saadaan enemmän kuin talvella. Yleisesti ottaen Kööpenhaminassa on kuitenkin lämpimämmät säät kuin Suomessa.

Tanskan valuutta on kruunu (DKK) ja kello on Kööpenhaminassa tunnin vähemmän kuin Suomessa. Lentoaika Helsingistä Kööpenhaminaan on vain noin 1,5 tuntia.

Kaupunki ja nähtävyydet

Kaupungin tunnetuimmat nähtävyydet lienevät Pienen Merenneidon patsas, Tivoli, ostoskatu Stroget sekä Nyhavnin viehättävä satama-alue. Kööpenhaminan nähtävyyksistä olemme kirjoittaneet oman postauksen tänne. Pari näköalapaikkaa esittelimme erikseen tässä jutussa.

Ruoka ja juoma

Kööpenhaminan ruokakulttuuri on aivan omaa luokkaansa. Trendikkäitä ravintoloita on pilvin pimein, kaikille löytyy jotakin ja Kodbyenin alue on todellinen ruokamatkailijan paratiisi. Kaupungissa vaalitaan perinteisiä smörrebrödejä ja punaisia makkaroita, mutta testaillaan myös ruokamaailman uusia tuulia ennakkoluulottomasti ja taitavasti. Kööpenhaminassa sijaitsee myös maailman parhaaksi ravintolaksi valittu Noma.

Lue lisää Kööpenhaminan ruokakulttuurista tästä kattavasta tietopaketista, josta löydät sekä ravintolasuosituksia että tarinaa perinteisemmistä herkuista.

Liikkuminen

Kööpenhaminan lentoasema sijaitsee Kastrupissa vajaan 10 kilometrin päässä kaupungin keskustasta. Sieltä pääsee näppärästi junalla, joita lähtee 10-20 minuutin välein. Matka keskustaan kestää noin vartin. Kööpenhaminan lentokenttä on Skandinavian vilkkain ja vaikka turvatarkastusjono näyttäisi masentavan pitkältä, etenee se kuitenkin yleensä varsin reippaasti.

Kööpenhaminassa on helppo kulkea jalan tai pyörällä. Etenkin jälkimmäinen on tehty hyvin helpoksi ja paikalliset käyttävät mielellään hyvin hoidettuja pyöräteitä kaupungissa liikkumiseen. Myös julkinen liikenne toimii hyvin. Hyppää vaikka metroon, bussiin tai paikallisjunaan. Taksinkin voi napata hyvillä mielin vaikka lennosta.

Majoitus

Me majoituimme helmikuisella Köpiksen reissullamme Island Hotelissa. Kyseessä oli siisti ja tyylikäs business-hotelli, joka sijaitsi hieman sivussa ydinkeskustasta, mutta oli kuitenkin kävelymatkan päässä tärkeimmistä paikoista. Kodbyenin kulinarismin keskus sijaitsi hyvin lähellä hotellia ja sekös ruokabloggaajille sopi paremmin kuin hyvin. Lue lisää hotellista täältä.

Kööpenhamina muissa blogeissa:

– Dinner4U2: 1.postaus, 2.postaus, 3.postaus, 4.postaus ja 5.postaus
– Hannan soppa: 1.postaus ja 2.postaus
– Heleen’s Hobbies: 1.postaus ja 2.postaus
Hella & Houkutus
– Kulinaarimuruja: 1.postaus, 2.postaus, 3.postaus, 4.postaus, 5.postaus, 6.postaus ja 7.postaus
Lähtöportti
Maailman äärellä
– Sillä Sipuli: 1.postaus, 2.postaus, 3.postaus, 4.postaus, 5.postaus, 6.postaus, 7.postaus ja 8.postaus
Sivumaku
– Travellover: 1.postaus, 2.postaus, 3.postaus, 4.postaus ja 5.postaus