Italia,  Lido di Camaiore,  Toscana,  Ulkomaat,  Yleinen

Lido di Camaiore, Italia

Mielikuvasi Toscanasta? Kumpuilevaa peltomaisemaa, vanhoja kivitaloja, viinitiloja, pastellinvärisiä auringonlaskuja ja kauniin vehreää vähän auringonpolttamaa luontoa? Minun mielikuvani ainakin mukailee aika hyvin tuota listaa, tai kuvaili ennen häämatkaamme. Löysin Toscanasta toki mielikuvieni vihreänä kumpuilevaa maisemaakin, mutta tiesitkö, että Toscanassa on myös upeita rantoja?

Toscanan länsirannikolla vaahtopäiset aallot iskevät rantaan, surffaajat etsivät hyviä aaltoja, hiekkaranta polttaa varpaiden alta, aurinkovarjojen alla torkutaan ja pitkiä rantakatuja pitkin kulkee illan tullen kaikki kaupungissa oleilevat. On lenkkeilijöitä, koiranulkoiluttajia ja ainakin yksi koira ihan keskenäänkin. On aperitiiville ja illalliselle suuntaavia lomalaisia, lastenvaunuja työntäviä perheitä ja eräs sikaria polttava pappa pyyhe ympärillään. Saattaapa paikalla olla myös intialainen poppari ryhmänsä kanssa kuvaamassa musiikkivideotaan. Kuvailemani paikan nimi on Lido di Camaiore ja se nököttää aivan Toscanan toiseksi suurimman satamakaupungin Viareggion kyljessä.

Viareggion juna-asema on vilkas ja sinne pääsee monesta suunnasta. Me reissasimme Viareggioon La Speziasta, mutta myös esimerkiksi Pisan suunnalta paikalle on helppo tulla junalla. Juna kulkee toki myös toiseen suuntaan, joten päiväretket rantakaupungista syvemmälle Toscanaan tai Ligurian rannikolle onnistuvat mukavasti.

Miltä kuulostaisi aurinkoinen rantaloma, jonka yhteydessä voi piipahtaa ainakin Pisaan, Luccaan ja Cinque Terreen? Sitähän minäkin. Pistähän siis Viareggio ja Lido di Camaiore korvan taakse.

Me vietimme Lido di Camaoiressa leppoisat neljä päivää. Makoilimme hotellin uima-altaalla, vietimme auringontäyteisen rantapäivän hyvien kirjojen parissa ja teimmepä yhden päiväretken läheiseen Carraran kaupunkiinkin. Tarkoitus oli käydä samalla reissulla myös ylhäällä vuoristossa Garfagnanassa, mutta pieni viallinen Smartimme oli bensatankkeineen eri mieltä ja jouduimme laskettelemaan lähes tyhjällä tankilla takaisin alas Massaan ja Viareggioon, jossa vaihdoimme automme toimivampaan. Garfagnana jäi siis odottamaan seuraavaa kertaa, mutta uskallan suositella sitä ja yleensäkin vuoriston upeita maisemia muillekin. Jo Carrarasta aukesi ihan mielettömät maisemat alas rannikolle ja ylös vuoristoon.

Parasta Lido di Camaioressa on leppoisan oleskelun lisäksi tietenkin ranta ja meren läheisyys. Jotakin läikähtää aina sydämessäni kun näen meren kuohut. Täällä aallot näyttivät etenkin tuulisempana päivänä aika hurjilta, mutta silti rannoilla oli paljon lapsiperheitä, suurin osa tosin leikkimässä meren sijaan hiekalla.

Parhaiten maisemia ja meritunnelmaa pääsee aistimaan meren päälle työntyvällä Pontile di Lido di Camaioren laiturilla, jossa mekin kävimme ihailemassa maisemia. Oli lämpimän punaisia auringonlaskuja, jo pimentyneen kaupungin ylle mereltä vyöryvä ukkonen ja päivällä vietin pitkän tovin surffaajien meininkiä katsellen. Aaltojen tuijottamisessa on jotain todella kiehtovaa ja tämä on paikka, jonne voisi unohtua helposti ihmettelemään meren voimaa vaikka koko päiväksi. Laiturin päässä on myös ravintola, jossa me emme tosin käyneet, mutta veikkaan että siellä on kaupungin parhaat illallismaisemat.

Laiturilta voi jatkaa matkaa sisämaan vehreisiin puistoihin tai tehdä pienen shoppailukierroksen kaupungilla. Hotellilta olisi voinut myös lainata polkupyörän niin kuin moni näytti tehneenkin. Sillä pääsisi tutustumaan viereiseen Viareggioon ja sen ostosmahdollisuuksiin, mutta meille riitti tällä kertaa Lido di Camaioren tarjonta ja piipahdimme Viareggiossa vain nopeasti lähtöpäivänä.

Viareggio ja Lido di Camaiore on oivallinen paikka yhdistää Toscanan lomaan vähän rantaelämääkin. Meille pieni rauhoittuminen meren äärellä aurinkotuoleilla lojuen teki oikein hyvää kesken Italian koluamisen. Olemme melko aktiivisia lomailijoita ja haluamme nähdä matkoillamme paljon, mutta välillä on hyvä vaan olla ja nautiskella. Lido di Camaiore sopi siihen tarkoitukseen täydellisesti.

Voisin tulla tänne pelkästään rantalomallekin, jonka aikana saattaisin piipahtaa jossain lähiseudulla. Esimerkiksi Pisan kokemiseen riittää puolikas päivä ja se sijaitsee vain vähän yli 30 kilometrin päässä Lido di Camaioresta. Pidin Toscanan rannikossa myös siitä, ettei se ollut aivan täynnä turisteja, vaan alueelle matkustaa paljon paikallisia nauttimaan kesäpäivästä. Myös lapsiperheitä oli paljon, joten tänne voinee suunnata huoletta pientenkin muksujen kanssa.

Kommentit pois päältä artikkelissa Lido di Camaiore, Italia