Kasvisruoat,  Pastaruoat,  Reseptit,  Yleinen

Cacio e pepe

Eräs juuri Italiassa lomaillut tuttavapariskuntamme esitti elokuun lopulla tanssituissa häissä hieman ohimennen pienen toiveen siitä, että Keltaisen keittiön blogiin tulisi Cacio e pepen ohje. Kyseinen pasta on ollut To do -listallani jo pitkään, joten täytyyhän sitä nyt tehdä jos pastaohjetta kerran ystävien taholtakin toivotaan.

Ja eihän siinä sitten mennytkään kuin kaksi kuukautta että sain tehtyä pastan, ja siitä vielä pari viikkoa, että julkaisen sen reseptin blogissa. Onneksi en luvannutkaan reseptiä nopeasti. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan, vai mitä? Ja eikö vaan nyt syksyn synkkyydessä olekin ihana muistella kesäisiä ruokahetkiä Italian auringon alla?

Cacio e pepe on taas kerran yksi italialainen taidonnäyte siitä, miten yksinkertainen on usein parasta. Laadukkaat raaka-aineet takaavat sen, että pelkkää juustoa, pippuria ja spaghettia sisältävä pasta-annos on ihan mielettömän herkullista, vaikka sitä voikin olla vaikea uskoa. Kokeile siis itse jos epäilyttää, tai vaikka ei epäilyttäisikään. Tässä ohje:

Cacio e pepe

– 400 g spaghettia
– 100 g pecorinoa
– 100 g parmesaania
– mustapippuria
– suolaa
– öljyä

Raasta juustot ja ota noin neljäsosa raasteesta sivuun. Lisää juustoraasteen joukkoon mustapippuria reilulla kädellä mieluiten suoraan myllystä tai murskaamalla kokonaiset pippurit morttelissa. Sirottimesta tulevaa valmiiksi murskattua pippuria en suosittele tähän, sillä sen maku ei ole yhtä intensiivinen kuin vastamurskatussa mustapippurissa.

Keitä pasta suolatussa vedessä ja lisää keitinveteen myös loraus öljyä. Ennen kuin kaadat pastasta vedet pois ota muutama kauhallinen keitinvettä talteen.

Sekoita pasta juustoraasteen ja mustapippurin kanssa. Lisää keitinvettä niin, että juusto sulaa ihanan kermaiseksi kastikkeeksi. Voit lisätä myös öljyä jos näyttää siltä, että pasta jää liian kuivaksi. Tarjoile heti. Ripottele annoksen päälle vielä juustoraastetta ja rouhi mustapippuria päälle.

Me nautiskelimme pastamme hauskan kuplivan punaviinin kanssa. Ensituntuma oli hyvin erikoinen, mutta siemaus siemaukselta aloin pitää viinistä enemmän, ja kun pullo loppui, olisi minun tehnyt mieli korkata toinenkin pullo. Mutta kun pulloja oli alunperinkin vain yksi.

Ca’ De’ Medici Lambrusco Scuro maksaa Alkossa 9,49 euroa ja kaunis pullo löytyy italialaisten punaviinien kohdalta. Cacio e pepen lisäksi viini sopii hyvin vahvan makuisten makkaroiden ja leikkeleiden kaveriksi, suolaisten juustojen kanssa tai nautittavaksi ihan sellaisenaan. Minulle tämä maistuisi myös viilennettynä kesäterassilla.

Kommentit pois päältä artikkelissa Cacio e pepe