Kasvisruoat,  Keitot,  Reseptit,  Yleinen

Aprikoosikeitto

”Apricot stone hidden in my hand, given back to me, from the motherland….” lauloi Armenian Eva Rivas vuoden 2010 Euroviisuissa ja jostain syystä biisi soi edelleen ajoittain päässäni. Älkää kysykö miksi, en edes muista erityisemmin pitäneeni aprikoosibiisistä.

Siitä se ajatus kuitenkin sitten lähti. Teimme nimittäin tämän vuoden Euroviisufinaalikatsomoomme 10 ruokaa kymmenestä finaalimaasta ja päätin, että jos Armenia on finaalissa, syödään meillä jotakin aprikoosiruokaa. Ja niinhän siinä kävi, että Aram MP3 vei Armenian vuoden 2014 finaaliin ja minä kaivoin aprikoosit esiin kaapista.

Aprikoosi on Armenian kansallishedelmä ja armenialaisia reseptejä etsiessäni löysin monta erilaista aprikoosiruokaa. Suuri osa niistä oli makeita, mutta minä halusin tehdä suolaisen ruoan. Kun törmäsin aprikoosikeittoon tiesin, että siinä se olisi. Tätä meillä tehdään finaalipäivänä.

Aprikoosikeitto sopii niin kasvissyöjille kuin keventäjillekin, ja se on terveellisyydestään huolimatta oikein hyvänmakuinen. Makea aprikoosi tuo pienen jujun muuten hyvin tavalliseen linssikeittoon. Juustokumina lisää keiton maukkautta ja suola tuo aprikoosin maun esiin. Hyvää, eikä yhtään niin omituista kuin miltä suolainen aprikoosikeitto saattaa aluksi kuulostaa.

Aprikoosikeitto

– 2 sipulia
– 3 porkkanaa
– 4 dl punaisia linssejä
– n. 1,5 l vettä
– juustokuminaa
– kasa kuivattuja aprikooseja (mulla oli noin kolme pienen ihmisen kourallista, enemmänkin voi laittaa)
– suolaa

Kuori ja pilko sipulit ja porkkanat. Kuullota niitä kattilan pohjalla tilkassa öljyä. Lisää sitten vesi, linssit ja juustokumina. Anna kiehahtaa ja jätä pulputtamaan pienelle lämmölle 20-30 minuutiksi. Pidempäänkin saa antaa muhia jos aikaa on.

Lisää sitten aprikoosit. Minä pilkoin omiani hieman pienemmäksi. Soseuta keitto ja mausta suolalla. Maistele välissä. Suola saa maistua, mutta ei peittää aprikoosin hennon makeaa makua. Tarjoile hyvän leivän kanssa.

Kommentit pois päältä artikkelissa Aprikoosikeitto