Italia,  Lazio,  Yleinen

”Saavu jälleen Roomaan..” – Ikuisen kaupungin lempparit

Jos kotikontuja täällä Suomessa ei lasketa, niin tunnen olevani eniten kotona kun astelen katuja Roomassa. Jokaisella lienee maailmalla jokin paikka, joka vain tuntuu jotenkin niin oikealta paikalta olla. Monelle se on New York, toisille Pariisi, Lontoo, Barcelona tai jokin muu Euroopan kaupunki. Oma paikka voi löytyä Australiasta, Thaimaasta, Japanista tai mistä vaan. Minulle se paikka on Rooma. En ole kokenut missään muualla niin hämmentävää kotiinpaluun tunnetta, kuin mitä tunsin heti ensiaskeleilla Rooman lentokentällä. Ihan kuin olisin tullut kotiin, vaikken ollut koskaan käynyt koko kaupungissa, tai edes koko maassa. Vihdoinkin olen täällä! Olen ihan varmasti ollut jossain entisessä elämässäni roomalainen prinsessa.

Rooma on myös ensimmäinen ulkomailla sijaitseva kaupunki, jonne halusin palata heti uudelleen (Tukholmaa ja Tallinnaa ei nyt lasketa, sillä niihin palataan sen takia että ne ovat niin lähellä). Haluan yleensä aina matkustaa paikkaan, jossa en ole ennen käynyt, ja olen vältellyt tekemästä reissuja jo koluamiini kaupunkeihin. Suorastaan janoan uusiin kohteisiin tutustumista ja koska maailmassa on niin paljon paikkoja, joissa haluan käydä, olisi ihan typerää matkustaa useamman kerran samaan paikkaan, ellei se sitten toimi välietappina matkalla jonnekin uuteen. Olen toisaalta alkanut hieman pyörtää tätä päätöstäni, sillä tiettyihin kaupunkeihin jää sellainen kaipuu, että sinne on ihan pakko päästä pian uudelleen. Rooma on yksi niistä.

Ja Roomaanhan minä palasinkin muutaman vuoden tauon jälkeen minun ja Maajussin morsiamen syksyisellä Välimeren reissulla. Vierailumme lempikaupungissani jäi kuitenkin lyhyeksi, sillä vietimme Roomassa vain yhden yön ja suuntasimme heti seuraavana aamuna Civitavecchiasta lähtevälle Välimeren risteilylle. Lentomme oli perillä Roomassa vasta iltasella, joten meillä oli aikaa käydä vain syömässä ja heittämässä kolikko Fontana di Treviin ennen yöpuulle käymistä. Ja aamulla tosiaan tallustimme matkalaukkujemme kanssa Terminin asemalle ja sieltä junalla rannikolle. Mutta ehti siinäkin ajassa jo aistia Rooman tunnelmaa ja tuntea taas sen ihanan ja hämmentävän kotiinpaluun tunteen.

Ensimmäisen kerran olin Roomassa muutama vuosi sitten Henkan kanssa. Reissu oli ensimmäinen yhteisemme ja aloitimme sen viettämällä kolme yötä ikuisessa kaupungissa. En siis ole ehtinyt nähdä Roomaa vielä läheskään niin paljon kuin haluan nähdä, mutta tähänastisten kokemusten perusteella osaan listata jo viisi lempipaikkaani Roomassa. Uskon listan elävän vielä, sillä koluamatta on monta klassista turistinähtävyyttä muista hieman tuntemattomammista Rooman kolkista puhumattakaan. Tässä olisi kuitenkin viisi tämänhetkistä Rooman lemppariani:

1. Fontana di Trevi

Fontana di Trevi on ihan ehdoton ykkönen ja olenpa joskus maininnut sen olevan lempipaikkani koko maailmassa. Henkeäsalpaavan upean suihkulähteen edessä parveilevat turistitkaan eivät haittaa, sillä Treviä katsellessani näen vain ja ainoastaan Trevin enkä muita turisteja. Ensimmäisen kerran suihkulähteelle saapuessani olin suorastaan häkeltynyt kuuluisan nähtävyyden koosta. En ollut tajunnutkaan että se on niin valtava! Ihastelin kaunista näkyä lähes liikuttuneena ja heitin toki kolikon altaaseen taatakseni paluun Roomaan. Pelkän Fontana di Trevin takia voisin palata Italian pääkaupunkiin aina uudestaan ja uudestaan.

2. Colosseum

Colosseumkin sai hengen salpaantumaan heti ensinäkemältä. Upea jättimäinen rakennelma kohoaa jylhänä keskellä roomalaista maisemaa ja muinaista taisteluareenaa voisi jäädä tuijottamaan vaikka kuinka pitkäksi aikaa. Colosseum on mielenkiintoinen myös sisältäpäin tarkasteltuna, mutta ehdottomasti upeimmalta se näyttää ulkoapäin valaistuna, kun illan pimeys on jo laskeutunut ikuisen kaupungin ylle.

3. Espanjalaiset portaat

Espanjalaiset portaat ovat Trevin ja Colosseumin lisäksi todellinen turistirysä, mutta jotenkin edes tunkeileva väenpaljous ei haittaa Roomassa lainkaan. Espanjalaisia portaita voi ihastella hetken alhaalta, mutta ehdottomasti hienoimmat näkymät avautuvat, kun kiipeää portaita ylemmäs. Espanjalaisille portaille kuuluu istahtaa syömään käsiin sulavaa gelatoa, olla vaan ja nauttia italialaisesta tunnelmasta.

4. Trastevere

Tunnelmallinen Trastevere herää kuulemma henkiin illalla, mutta me kävimme koluamassa Tiber-joen toisella puolella sijaitsevaa kaupunginosaa keskipäivän kuumuudessa. Istahdimme suihkulähteelle vilvoittelemaan, piipahdimme hetken mielijohteesta sisään vastapäiseen kirkkoon ja istuimme terassilla nauttimassa pizzaa ja kylmää olutta. Trasteveren kapeilla pikkukujilla voisi vaeltaa ikuisesti.

5. Kävely Roomassa

Päämäärätön harhailu pitkin kaupungin katuja on viides lempiasiani Roomassa. Joka puolella on paljon kaunista nähtävää eikä koskaan tiedä mikä historiallinen hökötys tai sellaisen jäänteet paljastuu seuraavan kulman takaa. Kävelytahdin tulee olla sopivan rauhallinen, jotta roomalaista tunnelmaa ehtii aistia täysin palkein. Välillä voi istahtaa kuppilaan lepuuttamaan jalkoja tai napata mukaan ihanaa italialaista jäätelöä. Piipahdus erilaisiin ruokakauppoihinkin on suositeltavaa, sillä valikoima on aivan huikea verrattuna suomalaisiin lähi-Alepoihin. Ehkä mukaan tarttuu pullo halpaa mutta hyvää italialaista viiniä, pala maukasta juustoa tai pari siivua ilmakuivattua kinkkua.

Oi Rooma, milloin tapaamme taas?

2 kommenttia

  • tatjaana

    Roomaan pitää mennä, heti Tukholman ja Berliinin jälkeen. Havanna on kuitenkin se kaupunki, jonne eniten kaipaan. Vaikka jossain kirjoitankin, että tie Kajaaniin on kaunis, niin ei se oikeestaan ole, en kaipaa yhtään minnekään Otanmäkeen, mutta Havannan Malecon!! Martina, oletko käynyt Havannassa? Kannattaisi mennä Kuubaan ennenkuin Fidel Castro kuolee.

    • Martina

      En valitettavasti ole käynyt vielä Kuubassa, mutta haaveena on kyllä päästä sinnekin. Kunhan saamme talon valmiiksi, pääsee Kuuba ehdottomasti harkintaan seuraavaa isompaa reissua ajatellen.