Italia

Italian matkakohteet – 12 klassikkoa

Italia – tuo saappaanmuotoinen pitkä maa, joka pitää sisällään helteistä etelää, tulivuoria, lumisia alppimaisemia, kauniita saaria, käsittämättömän määrän rantaviivaa, vehreää luontoa, maaseutua, viiniviljelmiä, suurkaupunkeja ja pieniä suloisia kyliä.

Italia on monimuotoinen maa niin asua kuin matkaillakin. Italiassa on jotain niin taiteesta, kulttuurista, arkkitehtuurista, historiasta, ruoasta, viinistä, luonnosta, moottorilla kulkevista vempeleistä, leppoisasta elämästä kuin aktiivilomistakin pitäville. En keksi ihan heti toista maata, joka on yhtä täynnä monenlaisia toinen toistaan mielenkiintoisempia kohteita. Juuri siinä piilee Italian viehätys.

Olen matkustanut Italiassa hieman alle kymmenen kertaa, kiertänyt sen alueita ja kohteita useitakin yhden reissun aikana ja silti tuntuu etten ole nähnyt vielä juuri mitään siitä, mitä Italialla on antaa. Listani erilaisista Italian matkoista, jotka haluan vielä tehdä, on loputon.

Kokosin tähän 12 klassista Italian reissua, joista osan olen jo tehnyt ja osa odottaa vielä tulevia matkailuvuosia. Oletko kokenut jo jonkun tai jotkut seuraavista Italian klassikkomatkoista? Kuuluuko jokin listan matkoista haaveisiisi tai lähitulevaisuuden suunnitelmiisi? Mitä listaltani puuttuu?

12 Italian klassikkoa


Rooman ihmeet

Rooma itsessään on klassikko. Kukapa ei tietäisi Colosseumia ja muita kaupungin historiallisia nähtävyyksiä. Roomassa riittää elämykseksi jo pelkkä kaupungilla kuljeskelu. Jokaisen kulman takaa tulee esiin jotain kaunista, vanhaa ja ihmeellistä.

Lue lisää Roomasta.

Huvila Toscanan viinialueilla

Vanhan hurmaavan huvilan vuokraaminen Toscanan maaseudulta on yksi merkittävimmistä Italian-matkailun klassikoista. Alueella on toinen toistaan upeampia päiväretkikohteita Firenzestä, Sienasta, Pisasta ja San Gimignanosta alkaen. Toscanalla on myös suosittuja rantalomakohteita kuten Viareggio ja Lido di Camaiore.

Lue lisää Toscanan kohteista.

Romanttinen Venetsia

Venetsia hurmaa, hämmentää ja vie jalat alta. Toista vastaavaa ei ole. Venetsiassa kaikki kulkee vesitse gondolien kyydissä nautiskelevista turisteista paloautoihin – tai siis paloveneisiin. Venetsia on omiaan romanttiselle matkalle, kulttuurilomalle tai iloiselle reissulle kaveriporukalla. Venetsian vuosittaiset karnevaalit ovat elämys ja kaupungin monivaiheinen historia todella mielenkiintoinen.

Lue lisää Venetsiasta.

Ruokamatka Emilia Romagnaan

Koko Italia kauttaaltaan on upea ruokamatkakohde. Maan parasta ruokaa tarjoaa myös paikallisten mielestä Emilia Romagnan alue Toscanan naapurissa. Tunnetuimpia Emilia Romagnan ruokakohteita ovat Parma parmesaaneineen ja prosciuttoineen, Modena ja sen balsamico sekä tietysti alueen pääkaupunki Bologna. Modenassa on myös kuuluisa maailman parhaaksi ravintolaksi nimetty Osteria Francescana.

Lue kokemuksistamme Emilia Romagnan alueella.

Patikointi Cinque Terren alueella

Cinque Terren värikkäät vanhat kalastajakylät värittävät jyrkkää ligurialaista rantamaisemaa. Viidestä pienestä kylästä Manarola lienee kuuluisin, mutta jokaisella niistä on omat erityispiirteensä. Cinque Terre on etenkin patikointimatkailijoiden suosiossa, mutta kylien välillä voi kulkea myös junalla tai yhteysaluksella meriteitse.

Ihastele Cinque Terreä lisää täällä.

Nähdä Napoli ja kuolla

Napolin kaoottinen kauneus vetoaa ja saattaa myös hämmentää. Napoli on tunnettu pizzoista, mafiasta ja sijainnistaan Vesuviuksen kainalossa. Napolin alueella sijaitsee myös kiinnostavia matkakohteita Pompeijista Caprin kauniiseen saareen.

Puglian ihmeet

Puglia tai suomalaisittain Apulia sijaitsee Italian saappaankorossa. Eteläinen sijainti takaa lämpimät olosuhteet ympäri vuoden. Puglian suosituimpia kohteita ovat trullitaloista tunnettu Alberobello, barokkikaupunki Lecce, Ostunin valkoinen kylä sekä rantakohteet Otranto ja Polignano a Mare.

Milano – muodin mekka

Pohjois-Italiassa sijaitseva Italian toiseksi suurin kaupunki Milano tunnetaan muodin mekkana. Kaupunki tarjoaa paljon myös kulttuurin ja taiteen ystäville. Milano on moderni rikasta pohjoista edustava kaupunki, joka saattaa vaikuttaa kylmältä, mutta josta löytyy pienellä penkomisella monenlaisia inhimillisempiäkin puolia.

Artikkelimme Milanosta löydät tästä.

Etnan varjossa Sisiliassa

Etnan tulivuori kohoaa sisilialaisen maiseman taustalla. Eteläinen saari on tunnelmaltaan aivan omanlaisensa. Kummisedän ja Montalbanon maisemista löytyy kuumaa etelän tunnelmaa, erinomaista ruokaa, upea viinikulttuuri, rantoja, monenlaisia kyliä ja kaupunkeja sekä luontokohteita.

Lue lisää Sisiliasta tästä.

Ylellinen Amalfi

Kaunis Amalfin rannikko Sorrenton niemimaalla on tunnettu ylellisenä lomakohteena, mutta alueelle voi suunnata myös pienemmällä budjetilla. Jylhät rantamaisemat, kauniit kiemurtelevat vuoristotiet ja kuuluisat kylät vetävät puoleensa maistelemaan limoncelloa Sorrenton niemimaan upeaan miljööseen.

Kaunis Gardajärvi

Italiassa meri on aina lähellä. Merenrantakohteiden lisäksi pohjoisesta löytyy myös upeita järviä, joista Garda lienee kuuluisin. Gardajärvi houkuttelee kauniisiin maisemiinsa niin pyöräilijöitä kuin muitakin järvimaisemista nautiskelevia.

Viinimatka Piemonteen

Viinien kuningas barolo sekä ystävänsä barbaresco, barbera, Astin kuohuvat ja oma lempparini valkoinen arneis tulevat kaikki syyssumuisesta Piemontesta. Piemonte on myös upea ruokamatkakohde liharuoista pitävälle. Se on mainio paikka pikkukylien tunnelmasta nauttiville unohtamatta kuitenkaan alueen pääkaupunkia Torinoa ja Albaa tryffeleineen.

Vinkkejä Piemonteen löydät tämän linkin takaa.

Lumiloma Alpeilla

Alpit reunustavat Italian pohjoisosia ja tarjoavat upeat puitteet lumilomailijoille. Dolomiitit upeine maisemineen houkuttelevat matkailijoita ympäri vuoden. Euroopan korkeimman vuoren Mont Blancin tienoot Ranskan rajalla houkuttelevat niin ikään puoleensa laskettelijoita ja muita lumilomailijoita.

Lue myös: Italian viehättävät pikkukylät

Kaikki Italiasta kertovat artikkelimme löytyvät tämän linkin takaa.

4 kommenttia

 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

  Dolomiitit on käsittämättömän upea kohde myös kesällä ja syksyllä. Erityisesti patikointimielessä, mutta vaikka ei juurikaan patikoisi, pääsee silti jossain määrin nauttimaan upeista maisemista. Itselläni on Sisilia vielä kokematta, sinne haluaisin joskus matkustaa. Myöskään Napolissa en ole käynyt, vaikka sekin kiinnostaisi kovasti.

  • Martina

   Dolomiitit on varmasti upea kokemus mihin vuodenaikaan tahansa. Mullakin on Napoli vielä kokematta ja Sisiliastakin olen nähnyt vain pintaraapaisun. Sitä kiinnostaisi tutkia enemmän. 🙂

 • Tero

  10/12. Cinque Terre ja Amalfi puuttuvat ja Dolomiteillä minäkin käynyt vain patikoimassa. Oma ehdoton suosikkini on Sisilia, jossa olen käynyt jo 5 kertaa. Rooma, Puglia ja Toscana seuraavat perässä. Napolista palasin maanantaina ja sielläkin tullut vierailtua jo useamman kerran. Hieno kaupunki. Kesällä tarkoitus tehdä ensivisiitti Sardiniaan ja Cinque Terre myös tarkoitus käydä patikoimassa ehkä jo huhtikuussa. Italia on vaan niin mahtava!

  • Martina

   Mulla on Napoli vielä kokematta, samoin muutama muu tässä jutussa listattu kohde. Sisiliaan haluaisin tutustua paremmin. Siellä kun olen viettänyt vain yhden päivän. Sen perusteella tykkäsin kyllä paljon.