Yleinen

Matkapelivinkkejä

Matkapelit kulkevat mukanamme oikeastaan reissulla kuin reissulla. Pelien parissa saatetaan tappaa aikaa lennolla, junassa tai ravintolassa ruokaa odotellessa. Sadepäivän pelastaa koukuttava peli, jota voi mennä pelaamaan vaikka tunnelmalliseen kuppilaan tai katetulle terassille.

Pelien pelaaminen ei jää pelkästään matkoille vaan pelaamme lautapelejä paljon kotonakin. Lemppareitani ovat yllättäen kaikki ruokaan ja matkailuun liittyvät pelit, kuten Terra, Crosstravel Europe, Viinien Maailma ja Sybariitti. Myös klassikot kuten Carcassone, Trivial Pursuit ja Alias toimivat aina. Historiapelitkin on ihan mainioita!

Lempipelimme matkoilla ovat hyvin klassisia: Yatzy, Uno, Smart10 ja erilaiset korttipelit. Ne vievät vähän tilaa ja sopivat monenlaiseen peliporukkaan ja ympäristöön. Smart10 ja Yatzy tosin saattaa täyttää puhelimen kuvagallerian lentokoneen penkkien alta otetuilla kuvilla, kun yritetään paikallistaa penkin alle lentänyt noppa tai pelinappula.

Ykkösvinkkini onkin: ota mukaan ylimääräinen noppa ja muita pelinappuloita mahdollisuuksien mukaan. Tilaa säästää se, että pakkaa yhteen pelipakettiin useamman pelin välineet. Mulla on usein Yatzy-paketissa mukana myös ainakin tietopelikortteja ja Uno tai tavalliset pelikortit.

Yleensä laukkuun pakataan tosiaan pieniä korttipelejä tai muita nimenomaan matkapeleiksi tarkoitettuja pelejä. Myös isommat pelit saa usein pakattua pienempään tilaan kun jättää ison laatikon kotiin ja pakkaa mukaan vain pelilaudan ja muut härpäkkeet, kuten pelimerkit ja kysymyskortit.

Kysymyskortit voi ottaa mukaan sellaisenaankin. Me olemme viihdyttäneet itseämme matkoilla tietopelikorteilla. Kuinkakohan monta kertaa olemme yrittäneet saada yhteistuumin koko Trivial Pursuit -korttiin oikeat vastaukset – siinä vielä kertaakaan onnistumatta (tämä on haaste!). Myös Aliaksen kortit voi ottaa mukaan sellaisenaan tai hyödyntää puhelimeen saatavia sanaselitysappeja.

Sanaseppä tai sen muunnos, jossa keksitään sanoja tietyllä alkukirjaimella ei tarvitse välttämättä välineitä lainkaan. Jokainen voi vuorollaan sanoa esimerkiksi K:lla alkavan eläimen, maan, biisin nimen, ruoan tai kaupungin ja kun ei enää keksi uutta sanaa, tippuu pois pelikierrokselta. Näin voi käydä läpi koko aakkoset ja kun kukaan ei enää keksi sanaa vuorossa olevalla kirjaimella, siirrytään seuraavaan kirjaimeen.

Sanapelit sopivat erinomaisesti esimerkiksi automatkalle, jolloin kuskikin voi osallistua peliin ilman että joutuu heittelemään noppaa tai pitämään käsissään kortteja kesken ajon. Koska eihän niin saa tehdä. Myös märissä olosuhteissa kuten paljussa, saunassa tai sukeltaessa (eiku..) toimii parhaiten pelit, joihin ei tarvita välineitä lainkaan.

Alias-tyyppiset sanaselityspelit ovat hauskoja varsinkin isommissa porukoissa. Pelin saa pystyyn nopeasti ilman varsinaisia pelikorttejakin. Silputkaa paperi sopivan kokoisiksi lippulappusiksi ja ottakaa hetki sille, että kaikki kirjoittavat paperilapuille sanoja, joita sitten selitetään joko sanoin, pantomiimina tai vaikka äännellen. Teemoja voi halutessaan rajata.

Meillä oli esimerkiksi crossfitporukan pikkujouluissa sanaselityspeli, jossa arvuuteltiin pelkkiä crossfitliikkeitä ja muita lajiin liittyviä termejä. Sanallisen selostuksen sijaan näyttelimme sanat pantomiimina. Se oli hauskaa puuhaa. Tietty, sillä meidän tiimi voitti.

Mikä on sun suhde lautapeleihin? Tykkäätkö pelata ja jos, niin missä tilanteissa? Ilmianna mielestäsi paras tai parhaat pelit!

2 kommenttia

  • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

    Aika vähän tulee nykyään pelailtua, mutta välillä kuitenkin. Varsinkaan matkalle ei viime aikoina ole otettua pelejä mukaan, vaan yleensä viihdykkeenä toimii j0ku kirja. Täytyypä harkita tulevalle Aasian matkalle myös jonkun pelin ottamista mukaan, jonkinlainen korttipeli tosiaan voisi olla kätevä.

    • Martina

      Mä taas pelaan melkeinpä enemmän reissussa kuin kotona. Nykyään kotonakin onneksi taas enemmän kun lapsemme alkavat olla siinä iässä, että heidän kanssaan on kiva pelata jo vähän haastavampiakin lautapelejä. Korttipeli on kätevä matkassa. Se ei vie paljon tilaa ja saattaa koukuttaa yllättäen pahastikin. 🙂