Yleinen

Taikausko eri kulttuureissa

Maassa maan tavalla, eikö niin? Erilaisia meidän korviin ehkä hassultakin kuulostavia uskomuksia on paljon eri kulttuureissa. Niistä on hyvä olla tietoinen kun matkustaa muilla mailla vierahilla. Ethän halua tulla epähuomiossa loukanneeksi ketään.

Epäonnen symbolit

Perjantain 13. päivän ja muutenkin luvun 13 epäonnen tuottaminen lienee tunnetuin taikausko. Joissain maissa taas tiistai 13. päivä on epäonnen päivä. Kiinassa ja muualla Aasiassa epäonnenluku on 4.

Huonoa onnea uskomusten mukaan tuovat myös tikapuiden alittaminen, mustan kissan kulkeminen tien yli, halaaminen tai kättely kynnyksen yli, sateenvarjon avaaminen sisällä sekä rikottu peili.

Myös suolan kaatuminen pöydälle tuo huonoa onnea. Suolan heittäminen oikealla kädellä vasemman olan yli taas on päinvastainen enne, joten sillä voi kumota kaatuneen suolan aiheuttaman epäonnen. Toivotaan vaan ettei kukaan ole juuri takanasi kun viskot suolaa menemään. Paitsi se vasemmalla olalla istuva paha henki, johon suolalla tähdätään.

Vedellä kippistäminen on etenkin saksalaisten mukaan huono enne. Sen uskotaan tuovan tekijälleen epäonnea tai jopa kuolemaa.

Onnea, onnea, onnea vaan!

Hyvää onnea symboloivat ainakin hevosenkenkä, jäniksenkäpälä ja neliapila. Myös esimerkiksi aivastaessa lausuttu “Terveydeksi” suojaa aivastajaa, ettei paholainen saa otettua hänen ruumista haltuunsa sillä hetkellä kun sielu lentää hetkeksi ulos aivastuksen mukana. Loogista kyllä.

Aasiassa numero 8 kuvastaa vaurautta. Muistan aina kun jaoin edellisessä duunissani työntekijöille parkkinumeroita ja eräs kiinalainen kysyi arasti, voisiko hän saada toisen numeron kun edellisenä vuonna hänen parkkinumerossaan oli luku 4. Etsin kasasta numeron 88 ja tein kiinalaisen hyvin onnelliseksi.

Taikausko Venäjällä

Venäläiset ovat usein hyvin taikauskoisia. On tutkittu että jopa puolet venäläisistä noudattaa ikiaikaisia uskomuksia.

Venäläisten mukaan sisällä ei saa viheltää tai joutuu taloudellisen epäonnen uhriksi. Pöydälle ei saa jättää tyhjiä pulloja eikä leipää saa laittaa pöydälle väärinpäin, sillä nekin ovat huonon onnen enteitä. Leivät oikein päin siis ja tyhjät pullot lattialle. Tyhjistä pulloista puheen ollen, venäläiset uskovat myös, että kaikki avatut pullot tulee juoda tyhjiksi.

Huonoa onnea tai rahanmenoa tietää myös jos vastaan tulee nainen tyhjän ämpärin kanssa tai jos nainen antaa rahaa toiselle naiselle suoraan käteen. Tämä on hyvä huomioida esimerkiksi kassalla asioidessa ja silloin kun jossain jaetaan ilmaisia ämpäreitä.

Jos tulet epähuomiossa antaneeksi venäläiselle lahjaksi puukon, hän todennäköisesti kumoaa sen aiheuttaman huonon onnen ojentamalla sinulle kolikon. Ota silloin kolikko nöyränä vastaan ja mieti mitä tulikaan tehtyä.

Aasialaisten uskomuksia

Myös kiinalaisilla ja muilla aasialaisilla on paljon erilaisia uskomuksia, joihin kannattaa tutustua itään reissatessa. Vaikka totuushan on, että aasialaiset pyrkivät peittämään myös vahingossa aiheuttamasi pahan mielen. Tuskin edes huomaat tulleesi loukanneeksi.

Syömäpuikkoja ei esimerkiksi koskaan pidä tökätä pystyyn ruokaan tai tulet mananneeksi kuolemaa. Japanissa tosin hautajaisissa voi näin tehdä. Joissain paikoissa myös syömäpuikkojen ristiin laittaminen on huono enne.

Jos et halua palata vielä kotiin Kiinasta, syö lähtöpäivää edeltävänä päivänä eri paria olevilla syömäpuikoilla. Sen uskotaan enteilevän kulkuvälineestä kuten lentokoneesta myöhästymistä.

Kiinalaiset uskovat että mitä pidempi nuudeli on, sitä pidempi elinikä odottaa. Siksi etenkin syntymäpäivillä tarjotun nuudelin keittämisen kanssa saa olla tarkkana. Ei saa pätkiä nuudeleita.

Linnut ja kakka

Lintuihin liittyy paljon taikauskoa. Esimerkiksi linnun kakkaaminen päähän on monessa maassa hyvän onnen merkki.

Muistan aina kuinka iloinen italialainen pressimatkan vetäjä oli kun lintu kakkasi hänen päähänsä kauniissa Corinaldon illassa. Ehkä hänenkin olemuksestaan kuitenkin paistoi se, ettei ole kivaa kun hiukset menevät likaiseksi, vaikka muut italialaiset hurrasivat hänen ympärillään että jee, mikä tuuri! Toisaalta sehän lohduttaa mukavasti kurjalla hetkellä kun ajattelee silti olevansa onnekas, vaikka pää haisee kakalta.

Ranskassa taas vasemmalla jalalla kakkaan astuminen on hyvä merkki. Kannattaa siis tähdätä tarkkaan kun astut kadulla koirankakkaan. Jos osut oikealla jalalla, on tiedossa surkeita aikoja muutenkin kuin törkyisen kengän puhdistamisen merkeissä.

Tarkkana lahjojen kanssa

Kiinassa annetaan paljon etenkin liikelahjoja ja niidenkin kanssa on hyvä olla tarkkana. Jos annat kirjan, tarkoittaa se, että vihaat lahjansaajaa. Mitä koreampi paketti, sitä parempi lahja. Myös vastalahja tulee aina muistaa antaa ja kantaa jopa varalahjaa sitä varten mukanaan, että bisneskumppanisi ojentaakin sinulle yhtäkkiä hienon lahjapaketin.

Hedelmät ovat hyvä lahjaidea Kiinassa, kunhan et anna lahjaksi päärynää. Se antaa vinkin että lahjansaaja voisi nyt lähteä. Muista myös epäonnen numero 4. On erittäin huono idea antaa kiinalaiselle lahjaksi neljä päärynää.

Myöskään kenkiä, kelloja, teräviä esineitä tai sateenvarjoja ei kannata antaa kiinalaisille. Ne voivat herättää vastaanottajassa huonoja fiiliksiä. Kello esimerkiksi symboloi ajan kulumista ja sehän vie vääjäämättömästi kohti kuolemaa.

Varovaisesti yöaikaan

Jos lomailet Turkissa, älä syö purkkaa auringonlaskun jälkeen. Zombiemaailmassa saatetaan nimittäin luulla että jauhat ihmislihaa ja muutut zombieksi.

Intiassa taas kannattaa hoitaa kynsien leikkaaminen päiväsaikaan, sillä yöaikaan se tuottaa huonoa onnea. Myös pihan lakaiseminen pimeällä on riskialtista. Saatat silloin pyyhkäistä pois jotain tärkeää. Ja tämähän on ihan tosi.

Banaanit laivalla ja muita outouksia

Muita uskomuksia on esimerkiksi se, että banaanin tuominen laivalle pilaa kalaonnen. Valitse siis kalastusretken eväät tarkoin ja syö banaani rannalla jos haluat syödä myöhemmin myös kalaa.

Espanjalaiset syövät 12 viinirypälettä juuri ennen vuodenvaihdetta taatakseen itselleen hyvää onnea. Kuulostaa melko tukehtumisalttiilta hommalta. Ehkä siinä on perää, että hän joka selviää rypäleiden ahmimisesta, on todellakin onnekas.

Portugalissa kannattaa varoa kävelemästä takaperin. Muuten näytät paholaiselle missä olet ja minne olet menossa. Siitä ei hyvää seuraa – vaan paholainen.

Egyptissä ei kannata aukoa saksia muuten vaan tai jättää niitä aukinaisena pöydälle. Muutoin paha sinut perii, ellei hän sitten satu olemaan juuri piinaamassa takaperin kävelevää ressukkaa Portugalissa.

Norjassa kannattaa olla varovainen jos aurinkoinen sää tuppaa saamaan sinut viheltelemään iloisena. Viheltäminen auringossa saa sään muuttumaan niin että pian alkaa sataa. Maanviljelijänä tämä lienee ihan hyödyllinen tieto.

Ruandassa voit muuttua Conchita Wurstiksi vuohenlihaa syöden. Vuohenlihan syömisen uskotaan nimittäin kasvattavan naiselle parran ja tekevän heistä kaiken lisäksi itsepäisiä. Todellisuudessa tämä lienee ovelien miesten juoni, jotta kaikki maukas vuohenliha jää heille. Mokomatkin.

6 kommenttia

  • Martina

   Näitä oli hauska etsiä ja listata. Löysin paljon sellaisia mistä en ollut itsekään kuullut, vaikka sivusin aihetta aikoinaan opinnäytetyössänikin.

  • Martina

   Hienoa, kohtelias häävieras tutustuu tapoihin etukäteen. Etenkin Aasiassa tuntuu olevan paljon erilaisia uskomuksia, joista osa voi olla aivan päinvastaisia kuin mihin me olemme tottuneet. Häät Japanissa olisi mielenkiintoista kokea. Jäikö sieltä jotain erityistä mieleen?

 • Minou

  Tämä oli hauska ja mielenkiintoinen tietopaketti Mieheni on venäläinen ja olen törmännyt moniin outoihin tapoihin kun meillä on käynyt venäläisiä vieraita. Kerran kun eräs vieras oli tekemässä lähtöä säikähdin pahan kerran. Hän seisoi jo eteisessä ja pyysi yht’äkkiä tuolia. Todella intensiivisesti. Luulin että joku sairauskohtaus tai huono olo oli iskenyt. Eikö mitä. Kun istahtaa tuolille ennen lähtöä onnistuu matkanteko hyvin. Kukkia poimiessa tai leikkokukkia antaessa tai vaasiin astellessa niitä ei missään tapauksessa saa olla parillinen määrä koska silloin ne ovat hautajaiskukkia. Jotkut laskivat kukat ja järkyttyivät jos kukkia oli tasaluku.

  • Martina

   Ai kamala mikä tilanne. Mäkin olisin varmasti säikähtänyt jos toinen totisena vaatii tuolia eteiseen. Tuo kukkajuttu oli uutta! Hyvä tietää sekin. Kiva kuulla että nautit jutun lukemisesta. 🙂