Lissabon,  Portugali,  Ulkomaat,  Yleinen

Baixa, Lissabon

Lissabonin keskustan Baixan tiukkaa ruutukaavoitusta piristävät viihtyisät aukiot. Baixa on erinomainen alue majoittua. Sieltä on lyhyt matka Bairro Altoon, Alfamaan ja muihin turisteja kiinnostaviin kaupunginosiin. Myös julkiset kulkuvälineet ovat hyvin tavoitettavissa ja onhan alue myös hyvin viehättävä.

Baixa tuhoutui kokonaan vuoden 1755 maanjäristyksessä ja sitä seuranneessa tsunamissa. Alue rakennettiin uudestaan ruutukaavaan ja nykyään se on eloisa ja kaunis kaupungin keskusta. Baixasta ei löydy juurikaan korkeuseroja vaan se on tasainen läntti kukkuloille rakennettujen Bairro Alton ja Alfaman välissä. Ei ihme että tulva teki täällä tuhojaan. Vedellä on ollut esteetön pääsy laaksomaiseen kaupunginosaan.

Praca do Comercio

Meidän lempiaukiomme Praca do Comercio löytyy Tejo-joen rannalta. Kaunista avaraa aukiota reunustavat keltasävytteiset talot, keskellä aukiota on iso patsas ja pohjoisreunan Rua Augusta -kaaren päälle pääsee kiipeämään.

Praca do Comercion terassit

Praca do Comercio -aukion laidalla on myös viehättäviä terasseja, joilla kävimme toisinaan istuskelemassa, haukkaamassa suolaista purtavaa ja nautiskelemassa lasillisen vinho verdeä tai GT:tä. Aukio oli sopivan lähellä hotelliamme, joten sinne tuli taaperrettua kuin vahingossa lähes joka päivä. Milloin suuntasimme aukiolta Belemiin, milloin kävimme olutmuseon terassilla maistamassa paikallisia paistettuja turskapyöryköitä ja milloin vain kuljeskelimme aukion halki kaupungin tunnelmaa aistien.

Tejo-joen ranta

Kävimme myös Praca do Comercion eteläreunassa joen rannassa istuskelemassa. Siellä oli muitakin, jotka ihailivat vastapäisen rannan Cristo Rei -patsasta ja Tejo-joen ylittävää Ponte 25 de April -siltaa, jonka aamupäivän sumu nielaisi välillä lähes kokonaan. Rannassa tepastelevia lintuja oli myös hauska seurata.

Rua Augusta -kaari

Me kiipesimme lähes ensitöiksemme kaupunkiin tultuamme Rua Augusta -kaaren päälle katselemaan Lissabonia hieman tarkemmin. Paikansimme Sao Jorgen linnan , eri kaupunginosat ja muut paikat, jotka haluaisimme lomallamme nähdä. Kuvasimme kaunista kaupunkia ja viimeistään tässä vaiheessa ihastuimme Lissaboniin. Myös Praca do Comercio näyttää kaaren päältä hyvin kauniilta.

Rua Augusta -kävelykatu

Rua Augusta -kaaren alta alkaa samanniminen kävelykatu, jolla on toki mukava kuljeskella, mutta kadun keskellä oleville terasseille ei kannata istahtaa ainakaan syömään. Ruoan hinta-laatusuhteessa paistaa turismi ja paljon parempaa sapuskaa saa muualta. Kävelykadun varrella nautitut kahvi ja Pastel de Nata olivat kuitenkin oikein mainioita. Niiden kanssa ei voi mennä pieleen edes pahimmassa turistirysässä. Rua Augustalla sijaitsee myös Muoti- ja Designmuseo MUDE.

Rossio-aukio

Pitkähkön Rua Augusta-kadun toisessa päässä on seuraava aukio, joka tottelee nimeä Rossio. Sielläkin on mukavia terasseja, suihkulähde ja onpa tämän aukion kulmassa myös mainio Bastardo-ravintolakin. Istuimme pari kertaa aukion terassilla aperitiivilla, mutta emme nauttineet tunnelmasta läheskään niin paljon kuin Praca do Comerciolla. Täällä oli myös enemmän huumekaupustelijoita, vaikkei mistään keskittymästä voidakaan puhua.

Huumekauppiaita ei muuten kannata pelästyä, vaikka sanana se voikin kuulostaa pelottavalta. He jatkavat matkaansa hyvin ripeästi kun pyörität hieman päätäsi tai et kiinnitä heihin huomiota. Naiset saavat olla enemmän rauhassa kuin miehet, mutta ei Henkkakaan kokenut kaupustelijoita mitenkään ahdistavina tai häiritsevinä, vaikka hänelle tarjottiin jos vaikka mitä reissumme aikana.

On toki surullista että kauniissa kaupungissa on paljon huumeita, mutta ei sitä normaali turisti juurikaan näe, paitsi juuri näiden aukioilla vaeltavien kauppiaiden muodossa. Niin ja kauppiaat ovat niitä siistin näköisiä janttereita, jotka käärivät rahat. He eivät näytä mitenkään pelottavilta, toisin kuin pahimmat käyttäjät, joita en muista nähneeni täällä lainkaakn.

Rossio-asema

Rossio-aukiolla hieman hämäävästi kulman takana on myös juna-asema, jolta pääsee muun muassa Sintraan. Asemarakennus on kaunis. Hevosenkengän muotoisten ovien takaa löytyy moderni juna-asema, jossa vanhan rakennuksen henki näkyy yhä kauniisti. Raidealue on ehkä kaunein koskaan näkemäni. Seinämaalauksia katsellessa junan odottelu sujuu mukavasti. Seuraava aukio, Restauradores-niminen sellainen, löytyy muutaman askelen päästä Rossion juna-asemalta pohjoiseen.

Praca da Figueira

Baixassa on myös aukio nimeltään Praca da Figueira eli viikunapuuaukio. Se on yksi liikenteen solmukohdista, mutta muuten aukio ei oikein sykäyttänyt meitä. Eikä sen tarvitsekaan. Täältä lähdetään raitiovaunulla tai taksilla kohti seuraavaa kohdetta ja kiukutellaan vähän aviomiehelle, kun nälkä alkaa painaa. Sitten halataan sovinnon merkiksi ja lähdetään etsimään ruokaa.

Baixassa on myös paljon kauppoja ja Portugalin hintatasoa ajatellen niissä kannattaa vähintään piipahtaa. Me emme yleensä ole kovin suuria shoppailun ystäviä, mutta täällä hullaannuimme eräässä vaatekaupassa ja kotiutimme kasan vaatteita halpaan hintaan.

Suosittelemme valitsemaan majoituksen Baixasta, sillä vaikka vanhat kaupunginosat ovat toki tunnelmallisempia, on täältä lyhyt matka kaikkialle. Uudempi rakennuskanta takaa hyväkuntoisemman hotellin ja kaikki palvelut ovat lähellä.

Baixa ei ollut mitenkään lempparini kaupungin persoonallisten kaupunginosien joukossa, mutta aion jatkossakin ottaa hotellini sieltä ja vaeltaa Praca do Comerciolle ihailemaan Lissabonia. Sijaintinsa ja liikenneyhteyksiensä vuoksi kaupunginosa on vertaansa vailla.

Kommentit pois päältä artikkelissa Baixa, Lissabon