Yleinen

Keväinen iltapäivätee

Eräänä aamuna se taas iski aivan yllättäen. Talven selkä taittui ja ilmassa tuoksui kevät. Tiedättekö sen tunteen kun jostain vaan tietää, että kevät on lähellä? Maassa on vielä lunta ja kaikki näyttää samalta kuin eilenkin, mutta jokin on silti toisin. Ilmassa on lupaus tulevasta keväästä ja yhtäkkiä koko maailma tuntuu hymyilevän.

Minä tunnen sen joka kevät ja rakastan tuota tunnetta joka vuosi enemmän ja enemmän. Tänä vuonna halusin juhlistaa tulevaa kevättä kutsumalla pari ystävää kylään ja kattamalla pöytään iltapäiväteen kaikkine herkkuineen. Alalaatikosta otettiin esiin kaunis uusi astiasto sekä kerrostarjotin ja kaupasta kannettiin kukkia koristamaan kotia. Kotimaiset tulppaanit ovat juuri omiaan juhlistamaan ilmassa leijailevaa kevään tuntua. Ihan kohta luontokin kukkii yhtä kauniisti kuin maljakossa kukoistavat keväiset tulppaanit.

afternoontea-19

afternoontea-13

afternoontea

Kotimainen tulppaani on yksi lempikukistani. Nipun tulppaaneita voi kotiuttaa kaupasta edullisesti eikä asetteluun vaadita ihmeitä. Kimppu sellaisenaan maljakossa on kaunis ja näyttävä koriste vaikkapa juuri iltapäiväteepöytään, jossa visuaalisuus on muutenkin avainasemassa. Yksi syy miksi rakastan iltapäiväteetä onkin kattauksen kaunis ja värikäs olemus ja halusin tavoitella samanlaista seesteistä tunnelmaa myös keväisellä iltapäiväteellämme.

Väriä pöytään haettiin tosiaan herkkujen lisäksi tulppaaneista. Valitsin tällä kertaa pinkkejä ja punaisia kukkia, sillä ne sopivat kauniisti uuteen astiastoomme sekä keittiömme harmaisiin ja valkoisiin sävyihin. Ennen kuin otin tulppaaneista kääreen pois leikkasin niihin uuden imupinnan ja annoin kimpun olla kääreineen maljakossa puolisen tuntia, jotta kukat eivät lurpahda heti. Maljakkoon on hyvä vaihtaa vesi pari kertaa viikossa ja samalla varsia voi hieman lyhentää. Näin kukista on iloa pidempään. Voit lukea lisää tulppaanien hoidosta täältä.

afternoontea-7

afternoontea-18

afternoontea-3

Tiesitkö muuten, että aikoinaan luultiin, ettei tulppaaneita voi hankkia perheisiin, joissa on lapsia tai eläimiä? Hölmöä. Onneksi vanha väittämä on kumottu ja nykyään tiedetään, etteivät tulppaanit ole vaaraksi lapsille tai eläimille. Tulppaanit sopivatkin kaikkiin koteihin ja tyylikäs kukka on kiva vieminen kylään näin kevään korvalla.

Hauska nippelitieto on myös se, että tulppaaneita on peräti 20 000 eri lajiketta ja Suomessakin viljellään jopa 200 erilaista tulppaanilajia. Enpä olisi uskonut että niitä on niin monta erilaista. Lähikukkana viljeltävä tulppaani on lyhyiden kuljetusmatkojen ansiosta kotiin ostettaessa vielä hyvin tuore. Kukkaa viljellään maassamme peräti 75 miljoonaa kappaletta vuodessa, joten vaikka usein toisin luullaan, eivät ne kaikki tule Hollannista. Väkilukuun suhteutettuna olemme oikea tulppaanimaa yhdessä Ruotsin ja Norjan kanssa.

Kun tulppaaneiden hoitama koristepuoli oli kunnossa oli aika alkaa koota herkkuja kerrostarjottimelle. Iltapäiväteellä tarjoillaan perinteisesti pieniä suolaisia ja makeita suupaloja noin puolet ja puolet kumpaakin. Herkut kootaan kerrostarjottimelle, jossa ne näyttävät erityisen houkuttelevilta.

afternoontea-12

afternoontea-2

afternoontea-8

Suolaiselta puolelta teehetkeämme ilahduttivat muun muassa ranskalaiset purjo-sipulitartaletit, täytetyt patonkipalat, rapeat tonnikalaruisnapit sekä maukkaat pestopasteijat. Reseptit tartaletteihin ja ruisnappien täytteisiin julkaistaan blogissa hieman myöhemmin.

Juomana oli tietysti erilaisia teelaatuja, joista jokainen sai valita haluamansa maun tai kaksikin. Iltapäiväteellä tee ei saa loppua kesken vaan sitä on oltava paljon tarjolla. Kahviakin voi keittää sitä haluaville ja etenkin meidän kevättä juhlistavalla iltapäiväteellä oli kiva kippistää myös kuohuvalla. Näin hetkestä tuli vielä erityisempi. Vettäkin on hyvä olla riittävästi tarjolla, sillä etenkin makeat herkut janottavat ja kahvi sekä tee kuivattavat elimistöä.

afternoontea-14

afternoontea-9

afternoontea-6

Macaronsit kuuluvat mielestäni olennaisena osana iltapäiväteekattaukseen, joten niitä oli saatava. Kaupan pakastealtaasta saa ihan kelpo macaronseja, vaikka parhaat macaronsit olenkin syönyt missäs muuallakaan kuin Nizzassa. Ranskalaisella herkkulinjalla jatkettiin myös eclairien osalta. Niitäkin saa valmiina kaupan pakasteesta.

Macaronsien ja eclairien lisäksi pöytään katettiin makealta osastolta muun muassa Nutella-banaanikakkua, bebe-leivoksia, erilaisia pikkuleipiä, itsetehtyjä pullia ja marenkia. Myös muutama suklaakonvehti pääsi kerrostarjottimelle tuomaan iloa ja väriä kattaukseen. Makeista herkuista ainakin Nutella-banaanikakun resepti ilmestyy blogiin myöhemmin.

Tällaisella herkkuhetkellä kelpasi todellakin juhlistaa saapuvaa kevättä. Iltapäivätee kuuluu nauttia kaikessa rauhassa ystävien kesken ja siinä onnistuimme mielestämme hyvin. Tulppaanit ilahduttivat arkeamme vielä pitkään iltapäiväteen jälkeenkin ja seuraava nippu tarttuu varmasti mukaan heti kun edelliset nuupahtavat. Tulppaaneita kun saa helposti lähes mistä tahansa ruokakaupasta sekä tietenkin myös kukkakaupoista, joiden vehreydessä vieraillessa tulee aina erityinen luksuksen tuntu. Ne on ne kauniit asiat, jotka saavat mielen hymyilemään. Joko sinä olet huomannut ilmassa leijailevan kevään tuoksun?

afternoontea-20

afternoontea-10

afternoontea-4

Yhteistyössä Kauppapuutarhaliitto.fi

8 kommenttia

 • Maarit Johanna

  AIVAN IHANA POSTAUS <3 Tämä tarvitsi kirjoittaa caps lockilla. Tää on sellainen, joka pitää laittaa muistiin ens talven synkimpiä hetkiä varten. Ihana. Pakko tehä itekin 🙂

  • Martina

   Kiitos ihanasta kommentista Maarit! Kiva jos postaus toi hyvän mielen. Mä tykästyin iltapäiväteeideaan niin, että jotain vastaavaa täytyy järkätä uudestaankin. Vähän vaihtelua perinteiselle kahvittelulle. 🙂

  • Martina

   Salutorgetin iltapäivätee on ihana! Siitä munkin iltapäiväteeinnostus lähti ja sen jälkeen on ehditty testata Kämpin iltapäivätee (vähintään yhtä ihana kuin Salutorgetin vastaava) sekä Chjokon uusi suklainen High Tea, josta on tulossa postaus ihan lähiaikoina. Ja sitten pitikin jo kehitellä jotain vastaavaa kotona.

   Seuraavaksi voisin käydä taas hakemassa inspiraatiota Salutorgetista. Siellä järjestetään kuulemma myös miehille suunnattuja tuhdimpia iltapäiväteekokonaisuuksia. Ehkä saan Henkan houkuteltua sinne mukaan..? Miesten teehetken jälkkäreihin kuuluu muun muassa friteerattu Mars-patukka, jota on ihan pakko päästä maistamaan. Kuulostaa ihan skitsofreenisen hyvältä. 😀

  • Martina

   Kiitos! Kyllä se kevät tulee, vaikka tänä aamuna lumikerros olikin kuorruttanut pihan. Aurinko paistaa kuitenkin paljon lämpimämmin kuin vielä vähän aikaa sitten. 🙂

  • Martina

   Voi kiitos Tiia! Vielä ihanampaa olisi jos tulppaanit olisivat valkoisia, eikö? 😉 Iltapäiväteen järjestäminen on kivaa puuhaa. Oletko muuten käynyt jo Kämpin iltapäiväteellä? Se on aivan ihana! Ja jos kaipaat iltapäiväteeseuraa niin tiedät keneen ottaa yhteyttä. 🙂 Oon ihan koukussa ihanan herkullisiin teehetkiin.