Lissabon,  Portugali,  Ulkomaat,  Yleinen

Bastardo, Lissabon

Leivät nököttävät legoista rakennetussa korissa, jokainen tuoli ja pöydän yllä roikkuva valaisin on erilainen, vessan katossa on vaaleanpunaisia flamingoja ja jälkiruoka yhdistelee sujuvasti sinihomejuustoa, banaania ja oliivia. Ruoka on erinomaista ja hinta laatuun nähden erittäin edullinen. Hetkinen, mikäs se sellainen ravintola oikein on? Vastaus on Bastardo Lissabonissa.

Hieman ennen Lissabonin matkaamme törmäsin nettiartikkeliin, jossa Mondo oli listannut 10 uutta ravintolaa Euroopassa, jotka foodien tulisi tietää. Ravintoloista saa hyvää ruokaa edullisesti ja tokihan tällainen artikkeli piti linkittää myös blogin Facebook-sivuille. Selasin artikkelin listaamia ravintoloita jännittyneenä alaspäin. Olisipa täällä ravintola jostakin loppuvuoden matkakohteestamme. Ja olihan siellä, kahdestakin itse asiassa. Puhutaan ensin Lissabonin Bastardosta, joka oli ihan huikea elämys. Nautimme siellä seitsemännen vuosipäiväillallisemme.

Ravintola Bastardo sijaitsee Baixan alueella Rossio-aukion kulmassa erään hotellin yläkerrassa. Osoite on Rua da Betesga 3. Kaari-ikkunoista tulvii valoa hauskasti sisustettuun saliin, jossa ystävällinen tarjoilija jo odotteleekin ohjatakseen sinut pöytään. Pöytävaraus kannattaa tehdä, sillä ravintola on syystäkin suosittu.

Istahdamme pöytäämme ja ihastelemme hetken pöydän yllä roikkuvaa valaisinta, joka on kaikissa pöydissä erilainen. Onneksi emme saaneet tuota, joka luo pilkullisia varjoja pöytään. Se olisi ruokakuvaajan painajainen. Myös tuolit ovat erilaisia ja pöydän viereen kannetaan lankuista kyhätty pikkupöytä juomille. Pöytätabletissa lukee, että kyseessä on taikatabletti, jonka päältä syötyjen ruokien kaloreita ei lasketa. Hienoa, sitten ei muuta kuin tilamaan ruokaa!

Ruokalistalla alku-, pää- ja jälkiruoat on eritelty otsikoin READY, SET, GO. Taas alkaa hymyilyttää. Tämä on kyllä mainio paikka. Hauskoja oivalluksia löytyy kaikkialta ja meininki on hyväntuulisen outo, mutta kuitenkin hyvän maun rajoissa pysyvä ja hienostunutkin. Uniikki ja ehdottomasti kokemisen arvoinen.

Illallisen lisäksi ravintolassa tarjoillaan lounasta ja iltapäiväteetä. Etenkin jälkimmäisen haluaisin vielä kokea. Nauttimamme illallisen perusteella sekin olisi varmasti oivaltava ja mieleenpainuva. Laadusta tinkimättä. Ehkä sen vuoksi voisi jopa harkita uutta matkaa Lissaboniin. Ei sillä ettenkö olisi ihastunut Portugalin kauniiseen pääkaupunkiin muutenkin.

Pöytään kannetaan legoista rakennettu leipäkori sekä keittiön tervehdys, joka lupailee hyvää. Nälkä herää ja toivotamme alkuruoat tervetulleiksi.

Tartarissa on juuri sopiva sinapin potku ja kirpeys. Sen kanssa tarjoillut ranskalaiset ovat rapeita. Fish & Chips on niin ikään mainio. Paras tapa syödä sardiineja, ehdottomasti. Friteerattujen sardiineiden ja ranskalaisten lisäksi annokseen kuuluu ruukullinen tomaattia ja basilikaa sekä aiolituubi, josta saa itse pursottaa majoneesia niin paljon kuin lystää. Tuhdin valkosipulinen aioli kruunaa kokonaisuuden. Paras Fish & Chips ikinä.

Ensimmäinen pääruokamme tottelee nimeä Mr. Piggy. Possun kaverina on palsternakkaa, tamarilloa ja muhevia vähän Aasiaan viittaavia makuja. Herkullinen kokonaisuus. Toinen pääruokamme on rapea ankkasamosa foie grasin, siitakkeiden ja kananmunan keltuaisen kanssa. Erinomaista. Emme voi muuta kuin hymistä tyytyväisinä.

Sitten on jälkiruoan aika ja se se vasta onkin ihan huikea kokemus. Valitsemme listalta oudoimmalta kuulostavat yhdistelmät ja saamme eteemme roquefortia, banaania ja oliivia jäätelön muodossa yhdistelevän annoksen. Komponentit ovat yksistään hieman outoja, mutta luovat yhdessä suussa sellaisen makujen sinfonian, että kokeneempikin foodie yllättyy. Ohhoh, mitä herkkua! Niin kekseliästä ja rohkeaa. Toisessakin jälkiruoassa on hassuja makuyhdistelmiä, vai mitä sanotte kirsikasta, vuohenjuustosta ja piparmintusta. Kuten arvata saattaa, homma toimii hyvin, mutta sinihomejuuston, banaanin ja oliivin yhdistelmä on se, jota muistelemme vielä vanhoinakin.

Vanha vessafriikki nosti päätään heti ravintolaan astuessaan, sillä arvasin, että tällaisessa paikassa on oltava tosi vinha wc:kin. Enkä joutunut pettymään. Ensiksi valitsin ovista sen, josta löydän itseni. Naisten wc:n ovessa luki muun muassa: doll, barbie, wonder women, girl.. Tarina ei kerro minkä sanoista tunsin eniten omakseni.

Miesten wc:ssä oli tekstit: boy, guy, bro, ken, dad, super men ja kind men ja invawc:n tunnisti puolestaan sanoista: easy, friendly, effortless, uncomplicated ja simple. Niin hauskaa, jälleen kerran.

Sisällä wc:ssä minua tervehti tyylikäs, jopa modernin seesteinen näky kivikoristeineen ja bonsai-puineen, jota rikkoi radikaalisti katossa hengailevat vaaleanpunaiset flamingot. Arvasinkin että näennäisen harmonisessa sisustuksessa on oltava jokin juju. Sen huomasi vasta kun katsoi kattoon.

Bastardo on varmasti oivaltavin ravintola jossa olen käynyt. Sen lisäksi, että ruoka oli eittämättä kokeilevaa ja hieman outoakin, oli se aivan erinomaisen hyvän makuista. Toki listalla on tavallisempiakin makuyhdistelmiä jos outoudet mietityttävät. Meidän on vaan aina päästävä maistamaan kaikkea mahdollisimman erikoista. Palvelu oli erittäin ystävällistä ja hintakin kohdallaan, joten emme voi todellakaan muuta kuin suositella. Muistakaa se pöytävaraus ettei tule pettymyksiä!

Kommentit pois päältä artikkelissa Bastardo, Lissabon