Liharuoat,  Reseptit,  Yleinen

Wienerschnitzel eli Wieninleike

Yksi lapsuusajan lempiruoistani oli ehdottomasti iskän tekemän wienerleike, eli wieninleike tai wienerschnitzel. Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Parasta oli kun lauantaina syötiin iiisot wienerleikkeet kapriksilla ja sitruunalla. Lapsena en ollut niinkään anjoviksen perään, mutta nykyään kelpuutan kalafileen oikein mielelläni leikkeeni päälle.

Wienerleikkeillä herkuttelun jälkeen avattiin karkkipäivän pussit, joissa oli usein ainakin Lontoon rakeita, Omar-karkkeja, Lauantaipussi ja muita namuja, jotka jaettiin kristillisesti tasan muovikulhoihin. Iskän kulhoon sai laittaa vähän vähemmän, mutta minun ja isoveljeni kulhoissa piti olla tasan sama määrä karkkeja. Hedelmäkarkeissa värilläkin oli todellakin merkitystä. Eriparikarkit kerättiin kasaan ja niistä valittiin vuorotellen yksi nami omaan kulhoon. Jos karkkeja oli pariton määrä, ylimääräinen karkki kuului karkkien jakajalle tai toisinaan se laitettiin iskän kulhoon. Lauantaikarkkien jakaminen on kuulkaa elämääkin tärkeämpää puuhaa, niiden kanssa ei pelleillä!

Tällä kertaa söimme wienerleikettä keskiviikkona eikä sen jälkeen jaettu karkkeja. Hyvältä se maistui silti ja lisukkeeksi teimme tällä kertaa persiljalla maustettuja keitettyjä perunoita.

Wieninleike

– porsaan ulkofileetä
– vehnäjauhoja
– kananmunia
– korppujauhoja
– sitruunaa
– anjovisfileitä
– kapriksia
– suolaa ja pippuria
– perunoita
– persiljaa

Nuiji porsaan ulkofilepihvit mahdollisimman ohueksi. Pyörittele pihvit ensin suolalla ja pippurilla maustetuissa vehnäjauhoissa niin että jauhoa on kauttaaltaan pihvin pinnalla.

Seuraavaksi pihvit pyöritellään kananmunassa. Vatkaa munien rakenne kunnolla rikki vaikkapa haarukalla ennen kuin pistät pihvit kananmunakylpyyn. Pyörittele pihvit vielä korppujauhossa ennen paistamista.

Paista pihvit öljyssä pannulla niin että kuorrute muuttuu kullanruskeaksi. Varo ettei kuorrute pala. Ripottele pihvien pinnalle vielä hieman suolaa paistamisen jälkeen.

Pese ja kuori perunat ja keitä ne suolatussa vedessä. Viimeistele perunat persiljasilpulla.

Asettele kunkin pihvin päälle viipale sitruunaa, pari anjovisfilettä sekä kapriksia. Tarjoile wieninleike persiljaperunoiden kera. Okei, ranskalaisetkin sopivat pihvin kanssa aika hyvin, vaikkei se olekaan perinteinen itävaltalainen lisuke wieninleikkeen kaveriksi.

Kommentit pois päältä artikkelissa Wienerschnitzel eli Wieninleike