Cannes,  Ranska,  Ulkomaat,  Yleinen

Cannes

Cannes on tunnettu kaupungissa vuosittain järjestettävistä elokuvajuhlista. Kukapa ei olisi kuullut puhuttavan Cannesin elokuvajuhlista? Filmifestivaalit keräävät punaiselle matolle elokuva-alan kuumimmat nimet ja kaikki haluavat saada tavoitelluimman palkinnon, Kultaisen palmun, joka jaetaan parhaalle elokuvalle. Filmifestivaalien viettopaikkaa Palais des Festivalsia kutsutaan tuttavallisemmin bunkkeriksi, sillä se on paikallisten mielestä melkoisen ruma rakennus.

Cannesin yllä on elokuvajuhlien ulkopuolellakin loisteliaan luksuksen leima. Rantakatua reunustavat luksushotellit ja merkkiliikkeet. Tyylikkäät ihmiset ulkoiluttavat pikkukoiriaan ja sataman huvijahdit hohtavat valkoisuuttaan kilpaa auringon kanssa. Raha on läsnä, mutta Cannesilla on näyttää myös toisenlainen inhimillisempi puoli.

Vanhoilla pikkukujilla voi aistia vanhaa ranskalaista tunnelmaa. Papat ovat kerääntyneet puistoon pelaamaan petanqueta ja kapeita katuja reunustavat erilaiset putiikit, joissa turistien lisäksi kiertelevät myös paikalliset asukkaat. Cannesissa onkin enemmän ympärivuotisia asukkaita kuin muualla Ranskan rivieralla. Tämä on monelle koti.

Cannesiin pääsee Nizzasta kätevästi junalla vajaassa tunnissa. Junalippu maksaa 6-7 euroa yhteen suuntaan. Myös meriteitse pääsisi mainiosti, mutta koska meidän ei nyt tullut otettua mukaamme huvijahtia, käytimme tällä kertaa junaa. Veikkaisin että bussillakin pääsee, vaikkemme tutkineetkaan sitä vaihtoehtoa. Bussi on usein edullisin vaihtoehto ja maisemiltaan kauniimpi kuin tylsä junarata.

Me tutustuimme Cannesiin vain pintapuolisesti, sillä kiertelimme kaupungissa Nizzan lomamme yhteydessä vain muutamia tunteja. Noina tunteina ehdin kuitenkin todeta, että Cannes on varsin ihastuttava kaupunki. Sen pitkät hiekkarannat tuovat vaihtelua Nizzan pikkukivirannoille ja palmujen reunustama maisema saa sydämen hymyilemään. Täällä näyttää juuri siltä, miltä ajattelin Ranskan rivieralla näyttävänkin.

Rantakadun sinisillä penkeillä voi istua ja ihastella maisemaa. Rannan vieressä kohoaa toinen toistaan upeampia rakennuksia ja pehmeät hiekkarannat kutsuvat tallustelemaan rannalle paljain varpain. Palmut huojuvat tuulessa ja meri heijastaa auringon kimmeltäviä säteitä.

Pari askelta syvemmällä sisämaassa rannan ja juna-aseman välillä on tunnelmallisia pikkukujia, joiden varrella on erilaisia kauppoja, kahviloita ja ravintoloita. On myös vähän karumman näköisiä kadunpätkiä ja hiljaisia kujia, joilla asuu kenties paikallisia. Vanhojen sokkeloisten kujien yllä keikkuu koristeellisia katuvaloja, vanhukset kurkkivat ikkunoistaan ja pyykit kuivuvat naruilla.

Hieman hulppeampaa meininkiä on aistittavissa Cannesin satamassa, jossa toinen toistaan upeammat huvijahdit nököttävät vierivieressä keskipäivän auringossa uinuen. Palvelijat siistivät kansia kun omistajat ovat huvittelemassa kaupungilla. Erään huvijahdin kannella naureskeltiin satamaan saapuville turistitytöille, jotka poksauttivat shampanjan auki jahtien vierellä. Hyvä ettei korkki osunut ikkunaan. Se olisi ollut ehkä vähän noloa, tosin eipä yhden uuden ikkunan ostaminen olisi näiden jahtien omistajien lompakossa juurikaan tuntunut.

Istuimme pitkät tovit satamassa shampanjaa nauttien ja paistattelimme ihanassa auringonpaisteessa. Takanamme olevassa puistonpätkässä oli pappaporukka pelaamassa petanqueta, pyöräilijät hurjastelivat rannansuuntaisella tiellä ja parhaimpiinsa pukeutunut tyttö otti itsestään muikistelukuvia huvijahtien edessä. Paikallinen bloggaaja, kenties?

Muutaman tunnin vierailun aikana ehdin ihastua Cannesiin, ja koska vietimme valtaosan ajastamme rennosti joko puistonpenkillä macaronseja mussuttaen, satamassa shampanjaa siemaillen tai pizzerian terassilla hengaillen, jäi moni kaupungin nähtävyys näkemättä. Välillä pitää vaan ottaa rennosti ja sitä paitsi tämähän tietää vain sitä, että Cannesiin on joskus palattava vielä uudestaankin katsomaan niitä nähtävyyksiäkin ja aistimaan lisää kaupungin ihanaa tunnelmaa. Pintaraapaisu tästä Ranskan rivieran helmestä oli niin vakuuttava.

0 kommenttia

  • Martina

   Täällä jos jossain kannattaa törsätä shampanjaan! Tai no, ei kai silloin voi puhua törsäämisestä, kun kaupasta saa pullon shampanjaa kympillä. 🙂

 • Reason for a Season

  Olen useasti kuullut puhuttavat näistä elokuvajuhlista, mutta en ole oikeastaan koskaan tullut ajatelleeksi, millaselta Cannesissa näyttää. Ihan nätin näköinen paikkahan tuo :). Ehkä minäkin lähden joskus vakoilemaan elokuvameininkejä sinne :).

  • Martina

   Sama juttu täällä. Cannes oli ennen tätä matkaa mielessäni vain paikka, jossa järjestetään elokuvajuhlat, mutten ollut osannut ajatella, että onhan siellä oltava muutakin. En oikein odottanut Cannesilta mitään ja se onnistui yllättämään erittäin positiivisesti.

 • Elina | Vaihda vapaalle

  Minullekin Cannesista tulee heti ensimmäisenä mieleen filmifestivaalit, rikkaat ja huvijahdit. Kaksi viimeisintä taitavat näyttäytyä katukuvassa ympäri vuoden. Mutta symppikseltä paikaltahan tuo näyttää! Jos Nizzaan joskus eksymme, niin ehdottomasti täytyy Cannesissakin vierailla. 🙂

  • Martina

   Cannesissa kannattaa vierailla jos tilaisuus siihen tulee eteen. Se on yllättävän moniulotteinen paikka. Toisaalta rikkaat ja huvijahdit värittävät kaupungin maisemaa, mutta on Cannesilla näyttää myös vaatimattomampi ja inhimillisempi puoli, joka tekee kaupungista ainakin minun silmissäni paljon viehättävämmän. Tosi symppis paikka tosiaan. 🙂

  • Martina

   Kiva kuulla. Minulla ei tosiaan ollut juuri mitään mielikuvia Cannesista ennen kuin vierailin siellä, mutta nyt se näyttäytyy mielikuvissani samanlaisena kuin tämän postauksen kuvitus. 🙂

 • Ansku BCN

  Ihania kuvia Cannesista! Olen käynyt siellä pari kertaa, ja kyllähän siellä raha näkyy katukuvassa. Kuitenkin ihan symppis kaupunki! Ja macarons <3

  • Martina

   Kiitos! Cannes on siinä mielessä tosiaan hauska, että vaikka raha on vahvasti läsnä, ei se ole mitenkään ärsyttävää. Kaupunki on silti aito, sympaattinen ja ainakin minä tunsin olevani tervetullut, vaikkei lompakkoni olekaan niin paksu kuin lähes kaikilla vastaantulijoilla. 🙂

 • Heidi

  Shampanjaa ja elokuvia Cannesissa – ei kuulostaisi yhtään huonolta tavalta viettää lomaa. Nizzassa olen käynyt ja ihastuinkin siihen, mutta Cannesiin emme ehtineet. Onneksi on vielä niin monta ihanaa paikkaa maailmassa näkemättä.

  • Martina

   Jos pidit Nizzasta niin pidät varmasti Cannesistakin. 🙂 Ja on vaan hyvä jättää jotain seuraavaankin kertaan. Minullakin on vielä niin paljon nähtävää Ranskan rivieralla, että palaan sinne varmasti, ennemmin tai myöhemmin.

 • Tiia/reisereise

  Vietin viime vuonna pääsiäistä Nizzassa, mutta Cannesiin ei tullut tehtyä päiväretkeä (kävin mielummin Monacossa). Olisi kyllä mielenkiintoista myös tuolla käydä. Niin ja nyyh macaron-leivoksia en ole koskaan (vielä) maistanut.

  • Martina

   Monaco onkin mielenkiintoinen ja hämmentävä paikka! Me kävimme siellä myös ja pidin siitäkin. Tosin siinä missä Monacossa haisi ihan överisti raha, oli Cannes jotenkin sympaattisempi, vaikka rikkaita sielläkin riittää. Omalla vastuulla sitten sinne macarons-puotiin: Herkkuihin jää helposti koukkuun ja pahasti! Joskus toivon etten olisi koskaan maistanut macaronseja. Vyötärön seutu kiittäisi. 😀

  • Martina

   Kyllä todellakin kelpaa! Mulla jäi lomailu ihan kesken kun oltiin vaan vajaa päivä Cannesissa. Ensi kerralla viivyn ehdottomasti pidempään!

 • lena

  Voi Cannes! Olen ollut tuolla pari kertaa tosin vuonna miekka ja kivi joten olisi todella kiva lähteä tuonne paikan päälle viettämään aikaa ihan ajan kanssa 🙂 Ruokailemaan, nauttimaan viinistä ja fiiliksestä!

 • Ida - idaloveslife

  Vau mitä kuvia! Pääsi tunnelmaan mukavasti 🙂 Itse en ole Cannesissa vieraillut, mutta monesti pohtinut, etteihän se voi nyt vain pelkkää leffahömppää olla! Kiva nähdä kaupungista tälläinenkin puoli.

  • Martina

   Kiitos! Itse kaupunki jää tosiaan vähän turhan paljon filmifestarien varjoon, vaikka toki leffahömppä on hyvää mainosta Cannesille. Aina ei vaan tule ajatelleeksi, että Cannes on niin paljon muutakin. 🙂

  • Martina

   Hyvin kuvailtu! Cannes on juurikin täynnä kontrasteja. On paljon rahaa ja rikkauksia, mutta myös sympaattinen ja jopa vähän rähjäinenkin vanha puoli. Ja siellä on ehdottomasti kotoisa fiilis! Se tuli ainakin minulle vähän yllätyksenä. Luulin että Cannes olisi vain pelkkä pintaliitomesta, mutta olin väärässä.

  • Martina

   Cannes oli kieltämättä ihana vierailupäivänämme. Aurinko paistoi juuri sopivan lämpimästi eikä shampanja ole koskaan maistunut niin hyvältä kuin tuolloin.

 • Susanna

  Olen samaa mieltä myös siitä inhimillisestä puolesta ja ne sinistäkin sinisemmät merimaisemat ovat todella upeita. Ei niistä merimaisemista voi olla pitämättä, vaikka itse ranta onkin aika kapea hiekkaranta. Muistan myös kauniit kukat ja kivat kujat

  • Martina

   Merimaisemat ovat tosiaan valloittavat ja se kapea hiekkarantakin on musta kiva, etenkin kun vertaa Nizzan pikkukivirantaan, joka sekin on kuitenkin erilaisuudessaan elämys. Ihana Cannes. 🙂

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *