Italia,  Ulkomaat,  Yleinen

Italialainen uusivuosi ja loppiainen

Olen kertonut jo aiemmin italialaisesta joulusta Italian kurssin opettajani sanoin. Tässä tulisi jatkoa italialaiselle juhlinnalle uudenvuoden ja loppiaisen muodossa. Miten italialaiset viettävät näitä juhlia?

Vuoden viimeisenä päivänä on la vigilia di Capodanno eli uudenvuoden aatto, jolloin italialaiset kokoontuvat isolla porukalla sen luokse, jolla on isoin koti. Porukkaa voi olla paikalla 20-30 henkeä, sillä koko la famiglia (= perhe johon kuuluvat myös ystävät ja sukulaiset) on koolla. Tilaa siis tarvitaan, vaikka sopu sijaa antaa.

Perinteinen uudenvuoden aaton ruoka on lo zampone e le lenticchie eli sian jalka linssien kera. Sisilialainen opettajani ei pidä tästä ruoasta ollenkaan sianjalan rasvaisuuden vuoksi ja jättääkin sen siksi väliin, vaikka linssit symboloivatkin rahaa ja vaurautta. Mikäli maallinen mammona siis kiinnostaa, niin syö mahdollisimman paljon linssejä uudenvuoden aattona. Jälkkäriksi tarjoillaan samoja sokerisia kuivakakkuja il panettonea ja il pandoroa kuin joulunakin. Kuohuviinin kera, luonnollisesti.

Uutenavuotena italialaiset pukeutuvat punaisiin alusvaatteisiin, sillä punaisen uskotaan tuovan onnea uudelle vuodelle. Punaisia alusvaatteita annetaan myös lahjaksi ennen vuodenvaihdetta eikä ole mitenkään outoa tai tavatonta, että vaikkapa miespuolinen pomo ostaa naispuolisille alaisille lahjaksi punaiset alusvaatteet. Näin olen kuullut siis, vaikka edelleenkin vähän epäilyttää voiko se pitää paikkansa. Alusvaatteita lahjaksi antava pomo kuulostaa näin suomalaisittain nimittäin todella oudolta.

Kun vuosi vaihtuu kippistellään kuohuviinillä ja todetaan ”Anno nuovo, vita nuova!” eli ”Uusi vuosi, uusi elämä!”.

Napolissa uuttavuotta viettäville pieni varoituksen sana: Kaupungissa on tapana heittää keskiyöllä ikkunasta ulos kaikki vanhat huonekalut ja tavarat (myös vanha vaimokin kuulemma), joten kaduilla on vaarallista olla noin parin tunnin ajan keskiyöllä. Tavaroiden heittelyn taustalla on ajatus vanhan hylkäämisestä uuden vuoden kynnyksellä, eikä sitä saisi tietenkään tehdä näin konkreettisesti. Mutta Napolissa eivät päde samat säännöt kuin muualla Italiassa ja tavaroita heitellään kielloista huolimatta.

Uudenvuoden päivänä (il Capodanno) italialaiset kokoontuvat taas isolla porukalla syömään. Tarjolla on usein uunipastaa. Eräs opettajamme suosittelema tyypillinen capodannon ruokalaji on uunipasta, johon tulee makaronia, bolognesen tyylistä lihakastiketta, parmesaania sekä mozzarellaa. Eli vähän niin kuin vanha tuttu makaronilaatikko, mutta italialaisittain.

Loppiaisella on Italiassa suurempi merkitys kuin Suomessa, joskaan sen merkitys ei ole Italiassakaan enää yhtä suuri kuin aiemmin. Loppiaista eli la Befanaa vietetään 6.1. ja tuolloin todetaan, että ”L’Epifania tutte le feste porte via”, eli loppiainen vie pois kaikki juhlat.

Loppiaisena seimeen eli italialaisten joulukalenteriin lisätään viisaat tietäjät heti aamulla ja illalla koko seimi korjataan pois. Kiltit lapset saavat loppiaisena karkkeja, kun taas tuhmat saavat vain hiiliä (il carbone) tai hiilin näköisiä karkkeja, joita myydään kojuissa pitkin Italiaa. Ja niin on vuodenvaihteen juhlakausi ohi Italiassakin.

EDIT: Vanhaa postausta ja sen kuvia on muokattu joulukuussa 2018. Alkuperäinen postaus on ilmestynyt vuonna 2011.

12 kommenttia

 • Sanni

  Jeee, osaa noista vihjeistähän voisi kokeilla: mitähän meidän huushollista lentäisi ikkunasta pihalle? Varokaa vaan Kirkkokadun puolella kulkijat, täältä voi lennellä uudenvuoden yön tunteina vaikka mitä! Heh, luulisin, että ei sentään uskaltaisi. Hyvää uutta vuotta keltaiseen keittiöön!

 • Martina

  Mä ajattelin pukeutua aattona kokonaan punaiseen jos se vaikka toisi tosi paljon onnea uudelle vuodelle! Ikkunasta heiteltävääkin riittäisi, mutta siitä voi tulla vähän liikaa sanomista, joten taidan kiikuttaa vanhat tavarat kiltisti portaita pitkin roskakatokseen. 🙂 Hyvää uutta vuotta sinullekin Sanni!

 • Anonymous

  Huippua ja mielenkiintoista!Punaiset alusvaatteet juuri hankittu (sattumalta alesta) Toi eka kuva on upea, mistähän se on? Kuukauden päästä Roomaan ja tavoite ottaa just tollasia otoksia.(Tai no ilman vuodenvaihteen tunnelmaa mutta kuitenkin) Hahaa 😀 no mutta onpahan ainakin tavoitetta 😉 Ajattelitko muuten kokeilla uutenavuotena noita herkkuja? P

 • Martina

  Oiskohan toi eka kuva Ravennasta? Nyt en oo ihan varma muistanko oikein, mut olettaisin et sieltä se on. Herkuista mä "kokeilen" (ku en oo koskaan ennen maistanu 😀 ) tänä vuonna vaan spumantea, mut joskus pitää päästä testaamaan noita muitakin, vaikkei toi sian jalka ihan kamalasti houkuttelekaan.. Hitsi, mä oon niin kateellinen sun Rooman matkasta! Ja vähän innoissanikin, vaikken mä ite oo mihinkään lähdössä. 🙂

 • Piparipulla

  Totta, Loppiainen ja Befana ovat tosi tärkeitä meille Italialaisille! Ja on tapana sanoa naisille: "sinä olet Befana!" kun haluat kertoa vitsin hänen iästään :PMinäkin kirjoitin Befanasta minun blogissa :)http://piparipulla.blogspot.com/2012/01/viva-la-befana.html

 • Piparipulla

  Hyvä!! Minä rakastan Suomea ja suomalaista kulttuuria! :)Vaikka nyt olen tottunut suomalaiseen keittiöön, minun lempiruoka on vielä italialainen :POletko käynyt usein Italiassa?

 • Martina

  Olen käynyt vain kerran, mutta haluan käydä vielä monen monta kertaa! Olimme 2,5 viikkoa Italiassa ja kävimme muun muassa Roomassa, Riminillä ja San Marinossa. Seuraavaksi haluaisin tutustua Toscanaan, käydä Sisiliassa ja oikeastaan ihan kaikkialla Italiassa. 🙂

 • Piparipulla

  Rooma on taideparatiisi, jos rakastat taidetta ja historiaa. Olen käynyt Roomassa monta vuotta sitten, ja kun olin pieni meillä oli tapana viettää joka vuosi kesälomaa Bellarivassa, lähellä Riminia. Kävin myös San Marinossa.Suosittelen Venetsia koska se on ihan erikoinen ja romanttinen kaupunki 🙂

 • Martina

  Venetsiassa meidän pitikin käydä Riministä käsin, mutta harmi kyllä, se jäi väliin. Ehkä ensi kerralla sitten. 🙂