Kotimaa,  Yleinen

Voisinko asua täällä? – Suomen kaupungit

Usein reissatessani uuteen kaupunkiin, tulee jossain vaiheessa mieleen otsikon kysymys. Voisinko asua täällä? Emme ole etsimässä uutta kotipaikkaa vaan se on enemmänkin sellainen hauska ajatusleikki. Monessa kaupungissa on kiva vierailla, mutta asuminen vuoden ympäri onkin sitten ihan eri juttu.

Keräsin tähän postaukseen 10 suomalaista kaupunkia, joiden kohdalla olen pohtinut, voisinko asua siellä. Aloitetaan kuitenkin siitä, missä olen jo asunut, niin saatte hieman perspektiiviä lähtökohdista.

Olen syntynyt Vantaalla, jossa asuin samassa talossa yli 20 vuotta. Vasta kun valmistuin ammattikorkeakoulusta, oli aika muuttaa pois äidin luota. Ostin asunnon Helsingistä, jossa asuin ensin yksin ja sitten Henkan kanssa yhteensä viitisen vuotta.

Helsingistä muutimme hetkeksi Keravalle anoppilaan kunnes Järvenpäähän rakentamamme talo olisi muuttovalmis. Muutamaksi kuukaudeksi tarkoitettu hetki Keravalla venähti reiluksi vuodeksi, kunnes pääsimme vihdoin muuttamaan ihanaan taloomme Järvenpäässä. Olemme asuneet täällä nyt melkein neljä vuotta eikä loppua näy.

Vantaa on aina lapsuudenkaupunkini, mutta Helsinki on vähintään yhtä tärkeä. Olenhan viettänyt siellä ehdottomasti eniten aikaa niin töiden, koulun kuin vapaa-ajankin merkeissä. Myös Kerava, Järvenpää ja muu Keski-Uusimaa ovat muodostuneet merkittäviksi. Aika pieni piiri tässä on kuitenkin pyörinyt mitä tulee kotiseutuihini. Helsingin seutu on vaan niin hyvä paikka asua.

Mutta jos pitäisikin muuttaa muualle? Mikä suomalaiskaupunki voisi tulla silloin kyseeseen?


Turku

Turku on oikein hyvä vaihtoehto. Se on tarpeeksi iso, jo melko hyvin tutuksi tullut ja Turussa on kiva tunnelma. Ravintolatarjonta on erinomainen, palvelut löytyy ja sieltä on myös helppo reissata muualle. Olen vieraillut Turussa monena eri vuodenaikana ja pitänyt siitä aina. Turulle siis pisteet. Voisin asua täällä.


Hanko

Hanko on ihana kesäkaupunki ja pidän sen merellisyydestä nimenomaan kesällä ja mahdollisesti vielä syksylläkin kun meri on yhä lämmin. Talvi ja alkukevät ovatkin sitten eri asia. Meren äärellä on niin kylmä tuuli talvisin, etten välttämättä viihtyisi Hangossa talvella. Kaipaan myös kunnon lunta ja elämää myös talvella. Uskon että Hanko on melko kuollut kesäkauden ulkopuolella. Kokemusta talvisesta Hangosta ei tosin ole, mutta tämä onkin ajatusleikki, jossa mielikuvilla on iso merkitys. Jos Suomessa olisi aina kesä, voisin asua Hangossa, mutta koska meillä on pitkä talvi, en näkisi Hankoa asuinpaikkanani vuoden ympäri.


Tammisaari

Tammisaari kuuluu virallisesti Raaseporiin yhdessä seuraavan kohdan Fiskarsin kanssa, mutta käsittelen ne nyt tässä omina paikkoinaan. Tammisaari on tuttu jo lapsuudestani ja pidän siitä kovasti. Tammisaaren kesä on ihana, meri on ihana ja vanhakaupunki on ihana. Mutta tässä on oikeastaan taas sama juttu kuin Hangossakin. En näe itseäni Tammisaaressa talvella. En ehkä kesälläkään liian kauan, sillä voi olla että tylsistyisin pienessä paikassa melko pian. Kesäasunto Tammisaaressa (tai Hangossa) olisi erittäin jees, mutta ympärivuotinen asuminen ei.


Fiskars

Fiskars on ihan supersöpö ja jollain tapaa haaveilen siitä, että voisin olla osa tiivistä kyläyhteisöä. Olen käynyt Fiskarsissa sekä kesällä että talvella ja paikka oli myös harmaana talvipäivänä ihanan tunnelmallinen. Pidän siis Fiskarsistakin todella kovasti, mutta uskon että pidemmän päälle pieni paikka kävisi tylsäksi.


Porvoo

Oi, Porvookin on niin ihana ja jo kovin tuttu tehtyämme sinne useita eripituisia reissuja. Porvoon sijainti lähellä Helsinkiä on myös mainio ja ehkä juuri siksi voisin kuvitella asuvani Porvoossa. Porvoossa on myös paljon kivoja ravintoloita, kahviloita, putiikkeja ja idyllistä vanhankaupungin tunnelmaa. Pisteet siis Porvoolle!


Loviisa

Loviisakin on tosi söpö ja mukavan lähellä Helsinkiä, mutta jotenkin en kokenut kaupunkia ainakaan yhden reissun perusteella sellaiseksi, että voisin asua siellä. Toki harmaa ja sateinen tiistaipäivä piti varmasti omalta osaltaan huolen siitä, että kaupunki oli hyvin hiljainen. Loviisa pitäisikin nähdä vielä uudestaan, jotta voisin sanoa siitä paremmin mielipiteeni. Toisaalta pidin Loviisan sijainnista meren äärellä, samoin harjulla kulkevista tunnelmallisista lenkkipoluista, joten ei Loviisa ole ihan menetetty tapaus. Toistaiseksi valitsisin kuitenkin mieluummin Porvoon.


Kotka

Kotkaan en ole päässyt tutustumaan tarpeeksi hyvin voidakseni sanoa mitä mieltä olisin siitä asuinpaikkanani. Viimekertainen vierailu Meripäivien aikaan vääristi kaupungin tunnelmaa varmasti sekä hyvässä että pahassa. Toisaalta pidän Kotkassakin meren läheisyydestä, siitä ettei kaupunki ole ihan pikkuruinen ja jotenkin Kotkassa on vallinnut aina siellä vieraillessani hyvä meininki. Voisin harkita siis Kotkaakin.


Savonlinna

Savonlinna on kaunis ja sitä ympäröivä Saimaa tarjoaisi paljon tekemistä ja ylensäkin kivaa järvitunnelmaa elämään. Jotenkin viehätyin Savonlinnasta, vaikka todellisuudessa sekin olisi minulle varmasti lopulta liian pieni ja talvella varmaan melko hiljainen. Silti voisin kuvitella harkitsevani Savonlinnaa asuinpaikakseni. Ehkäpä senkin takia, että äitini on asunut Savonlinnassa.


Varkaus

Yllätyin todella siitä miten kiva Varkaus on ja haluan ehdottomasti vierailla siellä vielä uudestaankin. Silti mielikuva harmaasta ja tylsästä kaupungista on vielä liian tiukassa ajatuksissani. Myös tehtaan läsnäolo ahdistaa liikaa. Vierailukohteena Varkaus on ehdottoman kiva, mutta asuinkaupunkina ei kiitos. Sori Varkaus.


Tampere

Tampere on Suomen kaupungeista se, jossa asuisin mieluiten jos pitäisi poistua Helsingin seudulta. Tampere on tuntunut aina minun kaupungiltani ja olenkin vieraillut siellä usein. Turun ja Porvoon lisäksi Top kolmosessani on siis ehdottomasti myös Tampere ja sanoisinkin, että Tampere on ykköspaikalla ainakin tällä hetkellä.

Missä sinä olet asunut ja missä kaikkialla voisit asua?

12 kommenttia

 • mk

  Kiva postaus. Oma kokemukseni Kemijärvi Oulu Kuopio Joensuu Imatra Kouvola Helsinki Turku on sikäli epäkelpo, että useimmiten olen asunut siinä liepeillä, en oikeasti k.o. kaupungissa. Sanoisin kuitenkin yli viiskymppisen rintaäänellä, että paikan lisäksi vaikuttaa ihmisen ikä. Rakastin Oulua, noh en enää, mutta jos valkosipuliyö olisi vielä olemassa, kutsuisin sinne. Haastan sinut muistamaan tämän jutun ja palaamaan aiheeseen viidentoista vuoden välein 🙂

  • Martina

   Totta, ikä vaikuttaa varmasti. Jos mietin itseäni ja elämäntilannettani vaikkapa 10 vuotta sitten niin lista olisi erilainen. Täytyykin pitää tämä mielessä ja palata asiaan 15 vuoden päästä! 🙂

   Valkosipuliyö! Onko sellainen ollut olemassa? Kuulostaa ihanalta! Voi miksei sitä ole enää..? Haluaisin suurena valkosipulin ystävänä kokea sen. 🙂

   • Sale

    Siellä oli melkosia pippaloita ja se tarkotti nuorten kännäilyä ja muuta häiriöitä. Sen takia se lopetettiin, vaikka paljon siellä porukkaa kulki ihan ruoanki perässä. Jostain syystä täällä Oulussa ei osata olla kunnolla, vaan aina jotku tekee omalla käytöksellään muille Oulussa asumisesta todella hankalaa. Oulu ei ole nykyään muutenkaan kovin hyvä paikka asua, kun täällä muut tekee muutenki toisten elämästä vaikeaa ja talvet ei tee siitä yhtään parempaa, jos ei tykkää kylmästä.

 • Sirkku

  Joopa, olen asunut niin monessa paikassa, että mies toteaakin, etten ole mistään kotoisin….heh.
  Kuopio oli lapsuuskaupunki jossain vaiheessa, asumme nyt reilun sadan kilometrin päässä siitä, eli siellä käydään joskus tunnelmoimassa. Siis KUOPIO! Ja Kallasvesj.

  • Martina

   Hehe. Onpas miehesi vitsikäs. 😀 Kuopio on kyllä todella sympaattinen kaupunki. Voisin jopa kuvitella asuvani siellä jos se ei olisi niin kaukana ystävistäni ja perheestäni.

 • Noora

  Asuttuani lähes koko ikäni Tampereella muutin viime vuoden kesällä töiden perässä Vaasaan. Ai että oli jännää ensimmäistä kertaa elämässä (jos puolivuotiaana tapahtunutta muuttoa Riihimäeltä Tampereelle ei lasketa) tutustua uuteen asuinpaikkaan! Vaasan viehätys kesti kuitenkin vain puoli vuotta, kaupunki oli minulle liian pieni ja syrjäinen. Tampere tuntuu olevan monen toivekotikaupunkien listalla enkä ihmettele, mikäs täällä on ollessa 🙂

  • Martina

   Alkuviehätys on ihana vaihe ja on tosi vaikea sanoa mitä sen jälkeen tapahtuu. Luulen että Vaasa olisi minullekin liian pieni ja syrjäinen, samoin moni muu paikka, jotka saattaisivat vaikuttaa alkuun ihanalta. Tampereeseen en ehkä kyllästyisi! 🙂

 • NH

  Hei Martina! Blogisi huomattuani koin aivan suunnatonta mielenkiintoa lukea se heti. Syy oli enimmäkseen se, että käsittelit nimenomaan juuri suomalaisia kaupunkeja. Oma vereni on aina vetänyt minua asumaan kotimaassani, siis Suomessa. Kuten sinä, eri kaupungeissa vieraillessani olen myös tuumaillut, voisinko asua juuri kyseisessä paikassa.

  Blogisi perusteella sain sinusta sellaisen käsityksen, että arvostat luonnon läheisyyttä ympärilläsi. Kaupungin pitäisi myös olla tarpeeksi suuri, jottet ikävystyisi siellä asumiseen. Meren läheisyys oli myös tärkeä asia ja siksi yllätyinkin, kun valitsit Tampereen kaikista mielekkäimmäksi paikaksi asua.

  Olen myös itse asunut elämäni ensimmäiset 20 vuotta Imatran maalaisalueella ja sen jälkeen pari vuotta kaupungin keskusta-alueella. Nykyisin olen asunut reilut kaksi vuotta Joensuussa opiskelemassa. Verrattuna entiseen kotikaupunkiini, Joensuu on osoittautunut erittäin hyväksi vaihtoehdoksi asettua aloilleni.

  Kuten sinä, pidän myös luonnosta sekä rannan läheisyydestä. Kuitenkaan en pystyisi kuvittelemaan itseäni asumaan pääkaupunkiseudulle, koska se ihmispaljous tuntuisi liialliselta. Yhdyn myös mielipiteeseesi siitä, että kaupungin pitäisi olla vetoava ympäri vuoden. Jos pitäisi valita epämiellyttävin paikka missä en asuisi, olisi se Kouvola mantereisuuden ja tehtaiden läsnäolon takia.

  Vieraillessani esimerkiksi Lappeenrannassa ja Savonlinnassa, olen kokenut tietynlaista vetoa niihin kokonsa ja Saimaan läheisyytensä vuoksi. Näistä poiketen esimerkiksi Puumala, olisi aivan ihana paikka kesäisin, mutta talvisin siellä ei ole toimintaa. Kesämökkikuntana kuitenkin ehdotonta kärkikastia.

  • Martina

   Kiitos paljon ihanan pitkästä kommentistasi. Taidan tosiaan arvostaa luonnon läheisyyttä ja merta, vaikken tietoisesti ajatellutkaan sitä tätä postausta tehdessäni. Helsingin ydinkeskusta tuskin olisi minulle vaihtoehto, mutta jossain siinä lähellä vähän väljemmillä vesillä voisin viihtyä ja olen viihtynytkin. Tampereelta tosiaan puuttuu meri, mutta isot järvet varmaan riittäisivät, vaikka ne eivät olekaan sama asia kuin meri.

   Joensuu ja Imatra ovat minulle molemmat vieraita. En ole tainnut käydä kummassakaan edes lapsena. En ainakaan muista.

   On totta että asuinkaupungin pitää olla kiva ympäri vuoden. Siksi moni viehättävä kesäkaupunki ei tule kuuloonkaan asumismielessä, mutta kesämökkikuntana sitten senkin edestä. Pitäisikin miettiä samanlainen listaus kesämökki mielessä, vaikken mökkiä itselleni todellisuudessa haluakaan.

   Oli kiva kuulla mielipiteitäsi ja kokemuksiasi. 🙂

 • Ulla

  Näitä kommentteja kun lukee ja sun tekstiä, huomaa sen että paljon vaikuttaa se mihin on syntynyt tai missä on asunut lapsuuden/nuoruuden. Pk-seutulainen ei vaan lähde kovin kauas sieltä ja pienemmässä kaupungissa asunut ei kaipaa isojen kaupunkien melskettä.
  Sinänsä harmi lukea ns.yksipuolista tekstiä..olis kiva kuulla oikeasti laajasti erilaisista kaupungeista..ja mikä olis esim.lapsiperheelle hyvä kaupunki.
  Itse oon asunut Oulussa, Kotkassa, Vantaalla, Jyväskylässä, Haapavedellä,Karstulasta, Keuruulla…en ehkä kaikkia muistakaan. Lähtöisin oon pienestä merikaupungista. Sinkkuna oli helppo asua missä vaan mutta perheellisenä siihen tulikin nyt monta huomioon otettavaa palikkaa lisää.
  Sen tiedän etten itään enkä länteen enkä ehkä ihan lappiin halua. Ihmisiä pitää olla ja hyvät kulkuyhteydet jokapaikkaan. Oon kuitenkin melko hukassa et mihin sitä lähtis..

  • Martina

   Se vaikuttaa varmasti paljon. Joillain tosin voi mennä niinkin päin, että kaipaa isoon kaupunkiin jos on viettänyt lapsuuden (liian) pienessä kylässä. Tiedän muutamia tällaisia tapauksia. On myös hauska sanonta, ettei kukaan ole niin helsinkiläinen kuin Helsinkiin muuttanut pikkukaupungin asukki. Senkin huomaan pitävän ainakin joidenkin kohdalla erittäin hyvin paikkansa. 🙂

   Minustakin olisi hauska lukea laaja vertailu eri kaupungeista. Olisikohan joku vapaaehtoinen, joka ryhtyisi moiseen projektiin?

   Sulla onkin pitkä lista kotikaupunkeja. Itse olen pyörinyt aika pitkälti samoilla kulmilla ja nyt lapsiperheellisenä tuskin kovin kauas lähdenkään. Olen löytänyt paikkani Järvenpäästä.