Italia,  Piemonte,  Ulkomaat,  Viinimatkailu,  Yleinen

Cascina Meriame – Yökylässä italialaisella viinitilalla

Fiatin renkaiden alla rapisee hiekkatie. Vielä yksi mutka ja olemme perillä Cascina Meriamessa. “Benvenuti!”, meidät toivotetaan tervetulleiksi. Käteen ojennetaan tärkeimmät: Huoneen avain ja viinilasit. Tuosta saa ottaa tilan viinejä. Laittakaa nimi lappuun ja hoitakaa maksu lähtiessänne. Valkoviiniä on jääkaapissa.

Huoneen ovi aukeaa vanhanaikaisella avaimella. Ovessa oleva kyltti kertoo huoneemme nimen olevan Girasole. Auringonkukka. Kaikki huoneet on nimetty jonkin kukan mukaan. Kukkateema jatkuu koristetyynyissä ja ikkunaverhoissa, joiden takaa maisemasta paljastuu lisää värikkäitä kukkia. Täällä on todella kaunista.

Oman parvekkeen varjoon on mukava istahtaa ihailemaan maisemaa. Vietämme parvekkeen pöydän äärellä monta kiireetöntä hetkeä. Välillä illan hiljaisuutta ja kaskaiden siritystä kuunnellen. Välillä taas pihaan ajavan kuorma-auton kääntymisyrityksiä katsellen. Enimmäkseen on vaan ihan hiljaista. Jostain viinitilojen värittämiltä rinteiltä kantautuu traktorin pärinää. Kukko kiekuu ja käki kukkuu. Ihania maaseudun ääniä.

Otamme viinilasit mukaamme ja nappaamme pullon paikallista punaviiniä pyyhkeiden kera kainaloon. Suuntaamme allasalueelle, jossa ei ole ketään muita. Vain me, upeat maisemat, vilvoittava vesi ja kuuma auringonpaiste. Huonolla säällä voisi mennä sisätiloihin saunaan ja poreammeeseen, mutta tänään kesäkuisena hellepäivänä valitsemme ulkoaltaan.

Siinä altaan viileydestä nauttien en tiedä pitäisikö pitää silmiä kiinni, kuunnella ja olla vaan, vai katsella silmiähivelevän kauniita maisemia kauas horisonttiin asti. Teen kumpaakin vuorotellen. Dolcetto maistuu hyvältä ja elämä hymyilee.Auringonlasku on parhaimmillaan kun kävelemme kohti Serralunga d’Alban ravintoloita. Illallisaika on alkamassa ja me olemme päättäneet kävellä vajaan 2 kilometrin matkan kylään ja takaisin kaikessa rauhassa maisemista nauttien. Mennessä näkymät Piemonten viinilaaksoihin ovat upeat ja oikoreittimme halki viiniviljelmien osoittautuu hyväksi valinnaksi.

Paluumatkalla naurattaa, sillä illallisen kanssa kumottu pullo baroloa on aiheuttanut iloisen hiprakan, ympärillä on ihan pimeää ja oikoreitti halki kuoppaisen pellon osoittautuu alaspäin jyrkemmäksi kuin miltä se tuntui toiseen suuntaan kiivetessä. Pysymme kuitenkin pystyssä. Juuri ja juuri. Pysähdymme hetkeksi kuuntelemaan yön hiljaisuutta, jota säestää kaskaiden siritys. Tämä on yksinkertaisessa ihanuudessaan yksi niistä hetkistä, joita muistelen vielä vanhanakin.

Aamu Serralunga d’Alban maaseudulla on kaunis. Vedän verhot sivuun, astun ulos parvekkeelle ja vedän keuhkot täyteen aamunraikasta ilmaa. Aamiainen on katettu terassille, jolla eilisestä viinitastingista tuttu ranskalaispariskunta toivottaa meille “Buonasera!”. Toivotan samaa, vaikka se tarkoittaakin “hyvää iltaa”. Samapa tuo. Tärkeintä on että tervehtii.

Tänään suunnitelmissamme on tehdä pieni päiväretki Barolon kylään ja vierailla sen jälkeen naapurissa Azienda Agricola Sukulassa eli Jyrki ja Riikka Sukulan viinitilalla. Ilallla kiipeilemme jälleen viiniköynnösten välistä illalliselle ja seuraavana aamuna hyvästelemme Luisellan sekä Gianpaolon, joiden lämminhenkinen B&B Cascina Meriame on kaikkien suosittelujen arvoinen.

Cascina Meriame sijaitsee aivan Sukuloiden viinitilan naapurissa Serralunga d’Albassa Piemontessa. On siis hyvin mahdollista, että täällä törmää muihinkin suomalaisiin, vaikka majapaikka onkin pieni. Tilaa on noin seitsemälle pariskunnalle.

Cascina Meriamesta on varattava vähintään 2 yötä, mikä tuntui meistä aluksi hassulta, mutta oli lopulta hyvä juttu. Näin tilasta allasalueineen ja maisemineen ehti nauttia kunnolla. Hintakaan ei päätä huimannut: Huone maksoi 100 euroa yöltä kesäkuussa 2019.

Tilalla tuotetaan myös viinejä, joihin pääsee tutustumaan omistajien pitämissä tastingeissa tai omatoimisesti nappaamalla pullon viinihyllystä ja maksamalla sen lähtiessä. Tasting olisi maksanut 15 euroa henkilöltä, mutta koska ostimme tilan viinejä, oli maistelu ilmainen.

Cascina Meriame tarjoilee hyvän aamiaisen, mutta lounaalle ja illalliselle täytyy lähteä joko Serralunga d’Albaan vajaan 2 kilometrin päähän tai herkutella ateriat päiväretkellä jossain lukuisista lähistöllä olevista pikkukylistä. Myös Alba on kohtuullisen matkan päässä. Me nautimme ensimmäisen illallisen Serralunga d’Alban Vinoteca Centro Storicossa, joka on Jyrki Sukulan mukaan “The Ravintola” kylällä. Hyvä se olikin ja ihan täynnä. Hyvä että sekaan mahtui.

Toisena iltana ihastuimme erinomaisen hinta-laatusuhteen La Rosa dei Viniin, johon päästäkseen ei tarvinnut kävellä edes Serralunga d’Albaan asti. Myös Cascina Schiavenzaa suositeltiin, mutta sinne emme kahden yön reissulla ehtineet. Ruokapaikkoja siis on lähellä ihan riittävästi ja niihin voi kysyä suosituksia henkilökunnalta. Kauppahommat kannattaa hoitaa jossain lähikylistä. Me saavuimme paikalle Carrefour Market Alban kautta.