Italia,  Veneto,  Venetsia,  Yleinen

Ajatuksia Venetsiasta

Venetsiassa riittää sulateltavaa. Se on hämmentävä, kaunis, omalaatuinen, hieman ristiriitainen ja ehdottomasti paljon ajatuksia herättävä.

Venetsia ei tunnu Italialta vaan on ihan oma juttunsa. Siellä on oma ruokakulttuurinsa, kaupungissa kuulee enemmän englantia kuin italian kieltä ja miljöö on jotain sellaista, jota ei muualta löydä. Venetsia on ainutlaatuinen koko maailman mittapuulla ja ennen kuin pääsemme varsinaisten vinkkien kimppuun, halusin kirjata hieman kaupungin herättämiä ajatuksia ylös. Venetsia ei jätä kylmäksi.


Elämää leffakulisseissa

Olin kuullut ennen reissuamme, että turistit kysyvät usein Venetsian aukioloaikoja. He luulevat tulleensa teemapuistoon, joka avataan ja suljetaan tiettyyn aikaan. Nauroin ajatukselle, mutta paikan päälle päästyäni ymmärsin sitä paremmin. Venetsia on niin epätodellinen, että tuntuu kuin olisi elokuvan kulisseissa. Pieni Arman mielessäni joutuu koko ajan muistuttamaan siitä, että nää venetsialaiset ihmiset elää näin joka päivä. Täällä oikeasti asuu porukkaa.

Pitkä historia

Sen sijaan että Venetsia olisi turisteja varten rakennettu teemapuisto, on sillä pitkä ja rikas historia, mikä hämmentää entisestään. Täällä on ollut tällaista vuosisatojen ajan. Venetsia syntyi kun väki pakeni hunnien johtaja Attilaa laguunisaarien suojaan ja rakensi sinne kaupungin. Sen jälkeen kaupungin kaduilla ovat kulkeneet muun muassa Marco Polo, Casanova sekä Henkan ja näin ollen myös lastemme kaukaiset sukulaiset. Se on todella hassu ajatus.

Autottomuus

Venetsian pääsaarilla ei ole autoja. Kaikki kuljetetaan veneiden kyydissä. Paloasemalla on paloveneitä valmiina säntäämään pitkin kanaaleita hälytyksen tullessa. Roska-auto onkin roskavene. Taksit ovat veneitä. Poliisit kulkevat veneillä. Julkinen liikenne koostuu veneistä. Kaikkialla on vain veneitä.

Hiljaisuus

Autottomuuden myötä kaupunki on hämmentävän hiljainen. Ei ole kolisevia raitiovaunuja tai aamuruuhkassa tööttäileviä autoja. On vain hiljaa liplattava vesi. Kovin liikenteen ääni on joko moottoriveneen tasainen hurina tai gondolieerin ilmoille kajauttama huuto, joka toimii äänitorvena varoittaen kulman takaa tulevaa.

Turismi

Venetsian turismista ja sen haitoista on puhuttu paljon. Kapeilla kaduilla vaeltavat turistilaumat ovat toki ärsyttäviä jo ihan siksikin, ettei tungoksessa ole kiva kulkea, mutta liiallisesta turismista on myös isompia haittoja. Isojen risteilyalusten aiheuttamien aaltojen sanotaan vahingoittavan vanhojen rakennusten perustuksia eivätkä päiväturistit tuo yhtä paljon rahaa kaupungille kuin Venetsiassa yöpyvät matkailijat.

Paikalliset asukkaat joutuvat muuttamaan mantereelle, sillä etenkin Airbnb:n myötä kaupungin vuokrataso karkaa käsistä. Tämä ei tietenkään ilahduta venetsialaista, joka haluaisi asua pääsaarilla, mutta joutuu muuttamaan kauemmaksi turismin takia.

Mietimme kuitenkin myös sitä, mitä Venetsia olisi ilman turismia. Turistit, jopa päiväsellaiset, tuovat rahaa, jolla vanhaa kaupunkia voi kunnostaa. Vedenpinnan nousua vastaan on helpompi taistella kun kaupungilla on rahaa.

Jos turismia ei olisi, puuttuisi katukuvasta todennäköisesti myös gondolit, jotka tuovat oman viehättävän piirteensä kaupunkiin. Venetsia ei olisi Venetsia ilman gondoleja. Turismia olisi varmasti syytä vähentää, mutta väitän ettei asia ole ihan niin mustavalkoinen vaan oikeanlaisesta turismista on myös hyötyä.

Päiväkaupunki

Venetsia on päiväkaupunki, joka hiljenee yöksi. Kaupungin kadut autioituvat kun päiväturistit poistuvat ja myös ravintolat sulkevat ovensa italialaisittain melko aikaisin. Illan pimetessä ja aamun ensimmäisten tuntien aikana onkin mahdollista saada koko kaupunki omakseen.

Puoleenpäivään mennessä hiljaiset kadut ovat täyttyneet turisteista autioituakseen taas viimeistään auringonlaskun jälkeen. Tästäkin syystä kaupungissa kannattaa yöpyä. Hiljaisen Venetsian tunnelma on aivan toisenlainen kuin turistien kansoittaman kaupungin.

Turvallisuus

Venetsia on yksi Euroopan, ellei koko maailman, turvallisimmista kaupungeista. On kiva tietää, että hiljaisen kaupungin pimeillä ja kapeilla kaduilla voi kulkea turvallisin mielin.

Venetsian tulevaisuus

Venetsian uppoamisesta on puhuttu niin kauan kuin muistan. Vedenpinnan nousu on todellinen uhka, vaikkei se tunnukaan ajankohtaiselta Venetsian kauniilla kaduilla kulkiessa. Vedenpinnan nousu yhdessä kasvavan turismin myötä karkottaa paikalliset asumaan pois pääsaarilta. Paikalliseen asumiseen liittyvät palvelut loppuvat ja väitetään, ettei Venetsian pääsaarilla asu muutaman kymmenen vuoden päästä enää ketään. Ehkeivät puheet teemapuistosta ole sittenkään ihan tuulesta temmattuja.

Ratkaisematon mysteeri:

Loppuun vielä mysteeri, jota emme osanneet ratkaista. Kanaaleita ja veneitä katsellessamme aloimme nimittäin ihmetellä, miten keskelle rakennuksen seinää olevalle veneelle pääsee? Lähistöllä ei ole oviaukkoa tai laituria josta hypätä kyytiin. Veneet ovat kiinni puutolpissa, joten niitä ei voi vetää lähimmälle oviaukolle tai tasanteelle. Tietääkö joku miten paikalliset toimivat halutessaan keskelle talonseinää parkkeeratulle veneelleen tai miten he ovat päässeet sieltä pois? Tilaavatko he kenties taksin joka kuljettaa heidät veneensä viereen vai mitä ihmettä?

Millaisia ajatuksia Venetsia sinussa herättää?

24 kommenttia

 • Jenna / Citylights & sunsets

  Venetsia on kyllä niin ainutlaatuinen paikka, että sinne on pakko joskus elämässä päästä käymään. Italia on vienyt sydämeni muutenkin, sinne palaisin takaisin milloin tahansa.

  Hyvä kysymys tuosta paikallisten veneparkkeeraustyylistä, tähän olisi kyllä kiva kuulla vastaus!

  • Martina

   Sama täällä, Italia on vienyt sydämeni ihan täysin. Venetsia ei tosin tuntunut samalla tavalla Italialta kuin muut saapasmaan kohteet, sillä se on niin omanlaisensa paikka. Ainutlaatuinen, kuten sanoit. Katsotaan osaisiko joku kertoa ratkaisun veneparkkeerausmysteeriin. Ehkä veneeltä uidaan pois? ;D

 • Katariina/Maisemajahdissa

  Aika tarkkaan samanlaisia pohdintoja minunkin päässäni pyöri viime joulukuisen Venetsian matkamme jälkeen. Talvinen Venetsia oli ehdottomasti enemmän minun makuuni kuin kesäinen, ja olin iloinen kun onnistuimme löytämään kaupungista paljon rauhallisiakin kolkkia. Siltikin sääliksi kävi paikallisia, jotka yrittivät päästä eteenpäin hoitamaan päivittäisaskareitaan niillä kaikkein eniten turistisoituneilla alueilla. Mutta varmasti turismilla on hyvätkin puolensa ihan niin kuin mainitsit. Ja ehdottomasti suosittelen yöpymistä Venetsiassa, sillä aikaiset aamut olivat ihanan rauhallisia hetkiä. Sain Markuksentorinkin aamuvarhain pieneksi hetkeksi ihan omakseni vaan 🙂

  • Martina

   Minäkin haluan Venetsiaan seuraavan kerran talvella. Yleensä en haaveile mistään kohteesta talven kylmyydessä, mutta Venetsiassa haluaisin kokea sakeat loppusyksyn / alkutalven sumut sekä Acqua Altan. Talven pienempi turistimäärä on tietysti myös plussaa. Minunkin kävi paikallisia sääliksi kun he yrittivät liikkua tungoksessa nopeasti eteenpäin hoitamaan arkisia asioitaan. Venetsiassa kun ei oikein voi mennä kiertotietäkään kun lähes kaikki muut paitsi pääkadut päättyvät kanaaliin. Se on vaan pakko puikkelehtia turistien seassa.

 • Emma

  Mä olen haaveillut matkasta talviseen Venetsiaan tulevana talvena. Olen ollut aiemmin vain kerran 15 vuotta sitten osa sitä päiväturistien laumaa keskellä kuuminta kesää ja siitä lähtien halunnut palata paremmalla ajalla ja rauhallisemmin tutustua kaikkiin saariin. Jään odottamaan teidän vinkkejä matkaan!

  • Martina

   Jos toteutat talvisen Venetsian matkasi niin seuraan mielenkiinnolla reissuasi. Minäkin haluaisin nimittäin kokea Venetsian talvella. Meillä jäi lähes kaikki saaret pääsaaria ja Giudeccaa lukuun ottamatta odottamaan ensi kertaa. Päätimme ottaa tällä reissulla pääsaaret kunnolla haltuun ja toisaalta jättää myös aikaa kuvaamiseen sekä yleiseen fiilistelyyn. Vinkkejä on tulossa piakkoin! Jos haluat tietää jotain tiettyä nopeammalla aikataululla niin kysy ihmeessä joko täällä tai sähköpostitse. 🙂

  • Martina

   Minäkin voisin mennä Venetsiaan uudestaan vaikka heti. Se on niin omalaatuinen, että mulla meni varmaan ainakin ensimmäinen vuorokausi siihen että ihmettelin vaan mihin oikein olin tullut. Voiko tällaista paikkaa olla olemassakaan? Sen jälkeen ihastuin ja nyt on jo ikävä takaisin.

 • Anna K.

  Oon käyny Venetsiassa päiväseltään, kun lennettiin Kroatiasta kotiin sitä kautta.
  Olihan se hienoa nähdä, mutta mun makuun liikaa turisteja ja lisäksi oli sairaan kuuma päivä, lähemmäs +40. Mua on alkanu tympimään tuo Airbnb, vaikka itsekin oon sitä käyttäny, mutta onhan se nyt härskiä, miten se vaikuttaa paikallisten ihmisten elämään! Ihan syvältä.

  • Martina

   Huh miten kuuma päivä sulle osui! Meidän reissun aikana asteita oli reilusti alle 30, mutta ilma oli niin kostea, että tuntui kuin asteita olisi ollut yli 30. Kuumuus yhdistettynä turistimassoihin ei ole kiva yhdistelmä. Jep, Airbnb on vähän ristiriitainen juttu. Aluksi olin ihan että jee, mutta tarkemmin ajatellen en olekaan ihan niin varma, onko se hyvä juttu sittenkään. Turistille ehkä, mutta paikallisille ei.

 • Anni | Rajatapaukset

  Venetsia herättää ristiriitaisia tunteita, koska se on niin kiinnostava ja uniikki paikka että haluaisin ehdottomasti käydä siellä, mutta toisaalta en haluaisi itse olla lisäämässä turismin aiheuttamia ongelmia. Tuollaisissa paikoissa mietin aina että olisin itse varmasti aivan raivon partaalla koko ajan jos omassa kotikaupungissani pyörisi tuhatpäin turisteja. Ei käy kateeksi.

  • Martina

   Mulla oli ihan samanlaiset ajatukset. Totesin kuitenkin, että yöpyminen ja sitä kautta rahan tuominen kaupungille on parempi juttu kuin päiväturismi, joten olin itsekäs ja lähdin paikan päälle katsomaan millainen Venetsia on. Ja olihan se ihana. Tuli jopa mieleen, että Venetsiassa olisi kiva asua, mutta turistilaumat kyllä ahdistaisivat kovasti.

 • Merja / Merjan matkassa

  Minulla on Venetsia vielä kokematta. Se kieltämättä aiheuttaa ristiriitaisia fiiliksiä, kun on kuullut turistien kansoittamista kaduista ja myös epämiellyttävistä hajuista. Huomasitteko te niitä? Silti jos tulisi mahdollisuus Venetsiaan päästä, niin lähtisin 🙂

  • Martina

   Hei joo, epämiellyttävistä hajuista minäkin olin kuullut, mutta ymmärtääkseni niille on tehty jo hyvän aikaa sitten jotain, niin ettei kaupunki enää haise. Ymmärsin, että hajuongelmat vaivasivat pahiten nimenomaan loppukesästä ja alkusyksystä, jolloin mekin vierailimme Venetsiassa, mutta nykyään ainoat hajut ympärillä olivat sellaista raikasta, kosteaa ja miellyttävää meren tuoksua. Ei siis pelkoja hajuista! Turistilaumoja sen sijaan löytyy, mutta nekin pystyy kiertämään melko hyvin jos ei hengaile koko reissua niillä kaikista keskeisimmillä turistialueilla.

 • Annemaria/Samppanjaa muovimukista

  Mukava postaus, Venetsia monesta kulmasta. Olen käynyt itse Venetsiassa vain pari kertaa päiväseltään, mutta tästä tuli mieleen, että ehdottomasti pitäisi yöpyä siellä. Kaupunki on varmaan ihan erilainen, kun päiväseltään käyvät turistilaumat ovat lähteneet. Olisi myös kiva nähdä, millainen Venetsia on talvella.

  • Martina

   Jos joku niin Venetsia on tosi erilainen keskellä päivää kuin aamulla ja illalla juurikin turistien määrän takia. En tiedä olisinko pitänyt Venetsiasta niin paljon jos olisin nähnyt sen vain päivällä. Venetsian auringonlaskut ovat myös erinomainen syy viipyä yön yli. Minuakin kiinnostaisi nähdä Venetsia talvella.

 • Travelloverin Annika

  Minulle Venetsia on rakas. Ehkä rakkain kaikista. Olen ollut ehkä kahdeksan kertaa, ja varmasti menen vielä. Ainoa pidäkkeeni olla käymättä useammin on majoituksen hinta. Se on viimeisen kymmenen vuoden aikana noussut ihan poskettomasti. Turistien määrä on älytön. Minusta sitä pitäisi jotenkin rajoittaa. Nykyisissä määrin esimerkiksi vaporettojen kantokyky on ylitetty.

  • Martina

   En tiennytkään että sulla on noin läheinen suhde Venetsiaan. Mun olisi pitänyt kysellä sulta vinkkejä etukäteen. No kyselen sitten ensi kerralla, sillä Venetsiaan palaan vielä ihan varmasti. Se vei minunkin sydämeni, vaikka tästä postauksesta se ei ehkä vielä käynytkään ilmi. Turistien määrän rajoittamisesta on puhuttu eikä se olisi yhtään huono idea. Vaporettojen kyydissä se todella näkyy selvästi. Vesibussit olivat aina ihan täynnä.

 • muuttolintu

  Venetsia on meillä tosi lähellä sydäntä, mentiin siellä aikoinaan kihloihin. Aika surullisena olen seurannut uutisia turismin räjähdyksestä siellä. Ehkä sitä olisi syytä jollain tapaa rajoittaa, en kyllä tiedä että miten. Toivoisin, että voin siellä vielä tässä joku päivä taas vierailla hyvällä omallatunnolla.

  • Martina

   Voi miten ihana paikka kihlautua! Venetsia on tosi romanttinen. <3 Joitain rajoitusyrityksiä turismin määrälle on kai jo ollut tai ainakin olen kuullut huhua porteista, jotka suljetaan kun turisteja on tietty määrä pääsaarilla. En kyllä nähnyt itse moisia portteja enkä ole aina ihan vakuuttunut näistä italialaisten yrityksistä, mutta hyvä silti jos yritystä on. 🙂

  • Martina

   Kiitos, kiva jos tykkäsit! Venetsia herätti paljon ajatuksia sekä ennen reissua, sen aikana että reissun jälkeenkin. Minun oli suorastaan pakko kirjoittaa ne ylös ja jäsennellä näin samalla ajatuksia myös päässäni, ennen kuin pystyn tarttumaan kevyempiin Venetsia-aiheisiin.