Helsinki,  Yleinen

Hulluna Helsinkiin

Helsingin kaupunginmuseossa on esillä kiva näyttely. Hulluna Helsinkiin -näyttely esittelee kaupunkilaisten lempipaikkoja ja Helsingin arkista historiaa 1500-luvulta lähtien aina tähän päivään asti. Näytteillä on muun muassa lähiökodin keittiö 1960-luvulta, Linnanmäen merenneitopeli sekä paljon vanhoja kuvia ja tarinoita aikojen saatossa Helsingissä asuneista ihmisistä.

Kuulin näyttelystä jo viime vuoden puolella kun se avattiin, ja ajattelin heti, että minun ja äidin pitää mennä sinne. Olemmehan kierrelleet Helsinkiä jo kahden kesän ajan ja tutustuneet rakkaan pääkaupunkimme historiaan, nähtävyyksiin ja erilaisiin tunnelmiin, joita kaupungilla on tarjota. Kävelykierroksistamme on blogissa luettavissa myös suosittu Rakkaudesta Helsinkiin -juttusarja, joka saa jatkoa taas tänä kesänä.

Taksijono

Oli siis päivänselvää että meidän pitäisi katsastaa myös Hulluna Helsinkiin -näyttely ja niin me myös teimme muutama viikko sitten. Helsingin kaupunginmuseon näyttelyyn on ilmainen sisäänpääsy ja siellä kiertelyn jälkeen jatkoimme Helsingistä nauttimista Kappelin ravintolassa hyvän ruoan ja viinilasin kera. Kerron Kappelista ja sen pitkästä historiasta lisää myöhemmin, mutta nyt kurkistetaan Hulluna Helsinkiin -näyttelyyn.

Ulrika Eleonoran kirkko

Museon ensimmäisessä kerroksessa on esitelty kaupunkilaisten lempipaikkoja Hakaniementorista Linnanmäkeen. Vanhoja kuvia kauniista Helsingistä on hauska katsoa ja oli jännä uppoutua tuijottamaan kuvaa vaikkapa Tuomiokirkon kohdalla aikoinaan olleesta Ulrika Eleonoran kirkosta. Pieni vaatimaton puukirkko nökötti siellä kivien keskellä ja on vaikea uskoa, että samassa kohdassa on nykyään hohtavan valkeana korkeuksiin kohoava Tuomiokirkko, Senaatintori ja kaikki sen ympärillä olevat upeat rakennukset. Maisema on pikkuisen muuttunut vuosien saatossa. Ulrika Eleonoran kirkon ääriviivathan voi löytää Senaatintorilta vielä tänäkin päivänä, kuten olemme tässä Helsinki-postauksessa kertoneet.

Näyttelyn alakerrassa on myös vanha myllypurolainen keittiö, jonka kaapista äiti löysi monta tutun näköistä purkkia menneiltä vuosilta. Seinällä on myös muun muassa vanha raitiovaunun reittikyltti ja muuta vanhaa rekvisiittaa. On kuvia tavallisten helsinkiläisten kodeista aina 1900-luvun alusta tähän päivään asti ja on vanhoja vaatteita, bikineitä (muun muassa tosi mukavan näköiset villabiksut..) ynnä muuta kivaa. Tämä oli oikeasti mielenkiintoinen näyttely.

Raitiovaunun reittikyltti

Cafe Regatta

Toisessa kerroksessa on keskitytty enemmän helsinkiläisiin. Siellä on esitelty merkittäviä kaupunkilaisia aina Aleksis Kivestä Hakasalmen huvilaa asuttaneeseen Aurora Karamziniin, jonka koiran hautaa kävimme katsomassa tässä Rakkaudesta Helsinkiin -postauksessa. Löysimme näyttelystä monta Helsinki-kävelyiltämme tuttua nimeä ja uskon, että saimme näyttelystä enemmän irti, kun olemme tutustuneet rakkaaseen pääkaupunkiimme jo entuudestaan niin perusteellisesti.

Kaupunginmuseo toteutti näyttelyä varten myös kyselyn helsinkiläisten lempipaikoista kotikaupungissaan. (Vastaukset ovat jo kadonneet netin syövereistä, buu! Martina edit. 9/23)

Kaupunkilaisten suosikkeja näyttävät olevan nettisivuille kootun listan mukaan legendaariset ja historialliset paikat kuten Senaatintori, Kaivopuisto ja Suomenlinna, mutta myös erilaiset lähiöt ihastuttavat, tutut patsaat ovat listalla edustettuina ja onpa kaupunkilaisten lempipaikkojen joukossa myös muun muassa kauppoja, museoita, Malmin lentokenttä, Siltamäen frisbeegolf-puisto, Tornin vessat ja Yrjönkadun uimahalli.

Mikä on sinun lempipaikkasi Helsingissä?

Kommentit pois päältä artikkelissa Hulluna Helsinkiin