Jälkiruoat,  Naposteltavat,  Reseptit,  Yleinen

Kumkvatti

Saanko esitellä teille uuden ystäväni kumkvatin eli hienommalta nimeltään Fortunella Japonican. Hedelmäistä-kirja sai minut innostumaan hedelmistä ja kirjan luettuani päätin tutustua paremmin myös hedelmähyllyn vähemmän tunnettuihin kavereihin. Ja koska minulla on tämä blogi, aion esitellä uudet ystäväni myös teille. Aloitetaan kumkvatista.

Kumkvatti on söpö pieni oranssi pallero. Se muistuttaa muodoltaan viinirypälettä, mutta on kooltaan hieman isompi. Kumkvatti on sitrushedelmä, joka on jäänyt sisaruksiaan appelsiinia, sitruunaa ynnä muita kavereita tuntemattomammaksi. Pienen söpöläisen maku muistuttaa appelsiinia ja mandariinia, mutta on hippasen kirpeämpi.

Tuore kumkvatti on pullea ja kiinteä, joten jätä luttanat hedelmät kauppaan. Kumkvatti säilyy jääkaapissa parisen viikkoa ja sieltä niitä voi napsia suuhunsa välipalaksi. Kumkvatit syödään kuorineen. Hedelmäliha on melkoisen kirpeää, mutta makea kuori tasapainottaa kirpsakkaa makua mainiosti ja yhdistelmä on oikein suunmukainen. Maista siis rohkeasti pientä oranssia palleroa.

Sen lisäksi että kumkvatteja on mukava napostella sellaisenaan, sopii sitrushedelmä myös oivallisesti salaatteihin ja jälkiruokiin. Myös voimakkaat maut, kuten maksa ja mausteiset makkarat, pitävät kumkvatista.

Vallan mainio yhdistelmä, jota minun oli heti pakko kokeilla, on suklaan ja kumkvatin maukas liitto. Aivan niin kuin appelsiini ja suklaa, on myös kumkvatti ja suklaa herkullinen yhdistelmä. Kokeile vaikka tekemällä näitä suklaaseen dipattuja kumkvatteja:

Suklaakumkvatit

– kumkvatteja
– maitosuklaata

Sulata suklaa varovasti vesihauteessa, mikrossa tai kattilassa. Kun suklaa on sulaa, dippaa kumkvatit suklaaseen ja laita jääkaappiin jähmettymään. Minä tyrkkäsin kumkvatit cocktailtikkuihin, dippasin hedelmät tikun avulla suklaaseen, ja tökkäsin tikun tyhjän pahvirasian kannen (taisi olla murotaikinapaketti tai muu vastaava) läpi, niin että hedelmä jäi pystyyn ja suklaa sai jähmettyä rauhassa tasaiseksi kerrokseksi.

0 kommenttia

  • jael

    Kumkvatti on tosi ihana pikku hedelmä ja tykkään siitä koska sen voi syödä sellaisenaan:-) Tel Avivin katukuvassa näkyy talvella kumkvattipuita täynnä hedelmiä’,ja tunnustan että’olen pari kertaa käynyt luvattomasti napsimassa niistä muutaman hedelmän;D Kumkvattwja käytän salaateissa ja siitä saa tehtyä tosi hyvää hilloa:-)

    • Martina

      Ai että, kyllä minäkin kävisin mielelläni kumkvattivarkaissa jos siihen olisi mahdollisuus. 🙂 Pienet hedelmät maistuvat siellä varmasti vielä paremmilta kuin tänne Suomeen rahdattuina.

  • tatjaana

    Hauska tutustua Kumkvatti! Kun äitini oli lapsi ja pääsi kaupunkiin ja näki tomaatteja, niin halusi saada maistaa. Ajatteli, että tuon täytyy olla hyvää, kun on niin kauniin punainen. Mutta pettymyt oli suuri, kun se ei ollutkaan niin makea kuin hän oli arvellut.

    Tomaatti on mulle arkipäivää. Olen varma, että pidän kumkvattin mausta. Maistan, jos joskus osuu kohdalle.

    • Martina

      Minä syön melko vähän tomaattia, sillä olen sille hieman allerginen. Tai voin kyllä syödä kypsennettyä tomaattia ja raakaakin joskus, mutta välillä raaka tomaatti kirvelee ikävästi suussa. Yleensä näin tapahtuu siitepölyaikaan. Kumkvattia kannattaa maistaa jos löydät sitä kaupasta! 🙂

      • tatjaana

        Mitähän oikeastaan tarkoitin edelläolevalla kommentillani? Ehkäpä sitä, että vain muutama vuosikymmen sitten tomaatti oli eksoottinen ja harvinainen näky täällä armaassa Suomen maassa ja nyt on tullut tämmöinen kummallinen kumkvatti ja vastaavat erikoiset hedelmät meidänkin kauppoihin. Maapallo kutistuu.

  • Eija

    Herkullisen maun lisäksi kumkvatti alentaa ihmisen stressitasoja merkittävästi! (Kiinalaiselta lääkäriltä saatu tieto). Ohje oli syödä 3 kertaa vuorokaudessa 2 kumkvattiailmeisesti aterioitten yhteydessä.

  • Jukka

    Kumkvattia saa Málagan mercadilloista eli luomutorilta ja siitä on tullut yksi suosikkini. Nytkin sylki nousee suuhun kun tästä blogista tuli luettua kumkvatista. Tuo sulkaaresepti tuntuu mainiolta.. :^p} Kiitos!

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *