Espanja,  Madrid,  Yleinen

Mercado de San Miguel, Madrid

On lokakuinen aamupäivä Madridissa. Aurinko lämmittää ihoa kun pyörimme Plaza Mayorilla. On matkan ensimmäinen kokonainen päivä eikä reissuväsymys paina vielä tippaakaan. Päinvastoin mieli on iloinen, jopa riehakas. Jokaisen kulman takaa avautuu uusia maisemia ja paikkoja, joita tekisi mieli ahnehtia toinen toisensa perään. Haluan tutustua Madridiin nyt heti, nähdä sen parhaat puolet ja ihastua.

Plaza Mayorilta poistuttaessa kulman takana meitä odottaa yksi Madridin parhaista puolista: Mercado de San Miguel. Kauppahallin ympärillä käy kuhina ja sama meno tuntuu jatkuvan sisälläkin. Me liitymme joukkoon, astelemme ovesta sisään ja pysähdymme katselemaan ympärillemme.

mercadodesanmiguel-1

mercadodesanmigue-1

mercadodesanmiguel-3

mercadodesanmiguel-4

Halli on täynnä erilaisia kojuja, joista voi ostaa ruokaa ja juotavaa. Keskellä on pöytiä ja tuoleja, joiden ympärille ihmiset ovat kokoontuneet syömään kojuista ostamiaan herkkuja. Ihmisiä on lauantaiaamupäivänä paljon, mutta vaikka yleensä ahdistun väenpaljouksissa, täällä pieni tungos kuuluu asiaan. Hallissa mahtuu kuitenkin kulkemaan ja se, että syöt suupalasi tiskin ainoassa vapaassa raossa kylki kyljessä muiden hyväntuulisten herkuttelijoiden kanssa vain lisää tunnelmaa. Tämä on kiva, toteamme yhteen ääneen.

Pysähdymme heti maistamaan lasillisen sangriaa ja toisen lasillisen vermuttia. Seisomme tiskillä ja napostelemme juomien kanssa tarjoiltuja kirkkaanvihreitä herkullisia oliiveja. Nam. Täällä on mahdollisuus maistaa erikoisempiakin ruokia ja juomia ja niin aiomme todellakin tehdä. Perinteiset tapakset, paellat ja muut suupalat jätämme toiseen kertaan ja etsimme katseellamme herkkuja, joihin ei ihan joka paikassa törmää.

mercadodesanmiguel-7

mercadodesanmiguel-6

mercadodesanmiguel-9

mercadodesanmiguel-16

Niinpä kävelemme kaviaarikojulle ja tilaamme kaksi suupalaa, joissa toisessa kaviaari on yhdistetty lohen kanssa ja toisessa mustat pallurat hengailevat rapumössön kaverina. Päätämme tilata kaviaariherkkujemme kaveriksi viereisestä kojusta lasin shampanjaa, sillä se nyt vaan kuuluu asiaan, ja koska päässäni kuuluu lause “koska mä voin”. Ja koska kovin usein ei voi.

Jatkamme kierrostamme kauppahallissa ja Mercado de San Miguel näyttää parastaan. Se saa meidät ihastumaan Madridiin ja kaupungin ruokakulttuuriin päätäpahkaa. Tiskeillä on vaikka mitä ihania herkkuja ja vastaan tulee iloinen poika viinitarjottimen kanssa. Saisiko olla valkoista tai punaista?

mercadodesanmiguel-12

mercadodesanmiguel-11

mercadodesanmiguel-2

mercadodesanmiguel-14

Heti sisään tullessamme näkemäni sherrykoju jää vaivaamaan mieltä ja alan miettiä, olenko koskaan maistanut sherryä. Ehdotan että maistamme ja sehän sopii Henkalle, sillä niin ne teki Kummelissakin. Otamme kuivaa ja makeaa ja se makea, huh, se todella on makeaa. Sopisi jälkkäriksi sellaisenaan. Siemailemme sherryjämme, mutta ei siitä ehkä tullut suosikkiani. Olen kuitenkin iloinen että maistoimme.

Mercado de San Miguelissa saisi kulumaan vaikka lähes koko päivän. Mekin kiertelemme sen tungoksessa innoissamme kunnes päätämme lopulta lähteä katsomaan mitä muuta Madridilla on tarjottavana. Paljonkin, mutta Mercado de San Miguel on ehdottomasti yksi lemppareistamme, toteamme reissun lopuksi.

Tänne voisi tulla isommallakin porukalla viettämään iltaa. Voisimme vallata yhden pöydän, johon jokainen voisi kantaa kojuista haluamaansa syötävää. Pientä tai isompaa annosta, suolaista tai makeaa, olutta, viiniä, kaviaaria ja shampanjaa, mitä vaan. Ja jos ei jaksa nousta pöydästä, se viinitarjotinpoika kulkee kyllä pian ohi.

mercadodesanmiguel-10

mercadodesanmiguel-5

mercadodesanmiguel-13