Yleinen

Matkustamisen paras hetki

Matkan varaamisen, sen suunnittelun ja perille pääsemisen lisäksi matkustamisessa on yksi hetki, joka on ylitse muiden. Se pätee vain lentomatkustamiseen ja sen voi kokea vain ja ainoastaan Helsinki-Vantaalla. Paluulennolla se ei ole enää lainkaan sama asia.

Se hetki koittaa, kun on vihdoin päässyt turvatarkastusjonosta ja saa sen jälkeen eteen lasillisen viiniä. Koneeseen nousemiseen on vielä juuri sen verran aikaa, että ehtii juoda lasin rauhassa tyhjäksi, ilman kiireistä kelloon vilkuilua. Matkalaukku on matkalla ruumaan ja jos jotain on unohtunut, ei sille voi tehdä enää mitään. Voi vain juoda viiniä, katsella ohikulkevia ihmisiä, aistia lähdön tunnelmaa ja kihistä lomainnostusta matkakumppanin kanssa. Tai joskus ihan yksikseenkin. Se se vasta kihisevän jännittävää onkin.

Minun lasissani on lähdön hetkellä yleensä valkoviiniä, sillä olut, siideri sekä lonkero turvottavat lentokoneessa muutenkin paisuvaa kroppaa. Kuohuviini on pannassa samasta syystä, vaikka otan sitä silti usein viimeistään lentokoneessa, sillä kuohuva kuuluu juhlaan ja matka on aina juhla. Joka muuta väittää ei ole ollut onnistuneella matkalla. Talvella voisi tehdä mieli myös punaviiniä, mutta entäs jos sitä läikyttääkin matkainnostuksissaan syliin. Sitten koko matka menee punaviinitahraisissa vaatteissa, eikä sitä valkoista paitaa tule kuitenkaan pestyä perilläkään. Ja sitten se on pilalla.

Eli valkoviiniä sen olla pitää. Henkka sanoo, että mietin ja suunnittelen joskus liikaa. Kuka muka pohtii tarkkaan joka kantilta minkä juoman valitsee ja miksi. Minusta on vain hyvä punnita jokainen vaihtoehto, miettiä mielessä hyvät ja huonot puolet ja valita sitten tilanteeseen parhaiten sopiva vaihtoehto. Kuten vaikka lasillinen valkoviiniä lentokenttäbaarissa. Myönnän kuitenkin, että pitää osata elää myös hetkessä ja valita tunteella. Usein kuitenkin myös tunne valitsee valkoviinin, etenkin jos tarjolla on rieslingiä.

Kaikista parhaimmalta valkoviini ja lähdön tunnelma maistuvat aikaisin aamulla. Siksikin suosin aamulähtöjä. On jotenkin kutkuttavan kiellettyä nauttia viiniä aamukuudelta kun muu Suomi vielä nukkuu ja itsekin olisit normaalisti vasta lähtemässä töihin silmät ristissä ja tukka takussa. Mutta siinä se juju piileekin. Siksi matkapäivä tuntuu heti alusta alkaen erityiseltä.

18 kommenttia

 • Jerry / Pako Arjesta

  Tämä tuli niin sopivaan saumaan :)! Matkafiilis sen kuin kasvaa, kun oma reissu alkaa ylihuomenna :D! Ja kuvailit mahtavalla tavalla tuon fiiliksen. Se on ehdottomasti yksi matkustamisen hienoista hetkistä. Tällä kertaa pääsen testaamaan monta lentokenttälounge matkan varrella, joten katsotaan, millaista niissä on. Monesti lentokentän baareissa ja kahviloissa on aivan liikaa ihmisiä (tarkoitan sitä, kun paikkojakaan ei oikein löydy ja kaikkialla on astioita ja ruuantähteitä yms.), joten silloin on hieman hankalaa rentoutua. Mutta ehkä lounge tekee siihen muutoksen :).

  Ja hyvähän se on suunnitella asioita etukäteen! Ei kannata miettiä niin pitkälle, että alkaa stressata, mutta itse ainakin mietin tiettyyn pisteeseen asti, mitä syön ja juon matkan aikana, jotta oloni pysyy mahdollisimman hyvänä :).

  • Martina

   Ai että, sulla on upea matka edessä. Nauti ihan täysillä!

   Jep, lounge on varmasti rauhallisempi. Minäkin vihaan niitä ylitäysiä kenttiä, joissa on vain yksi ahdas kuppila, jonka pöytiä ei ole siivottu. Yritäpä siinä sitten rentoutua. Ja tosiaan, etenkin pitkillä lennoilla kannattaa hieman miettiä mitä syö ja juo, sillä minä ainakin turpoan joka tapauksessa inhottavasti lennolla. Hiilihappopitoiset juomat ja höttöhiilarit vain pahentavat oloa entisestään.

   Oikein ihanaa matkaa vielä! Mä olen hengessä mukana ja seuraan silmä kovana Instagramia! 🙂

   • Jerry / Pako Arjesta

    Totta, niin todellakin on :). En malta odottaa. Kiitos! Nautin varmasti :).

    Monesti olen huomannut tuon ongelman juurikin Helsinki-Vantaalla. Nykyään olen paennut ihmismassoja sinne toisen kerroksen ravintolaan, jossa on suuret ikkunat suoraan kiitoradoille (en osaa kuvailla tarkemmin). Yleensä en juo lentokoneessa lainkaan alkoholia, mutta busineksessa on melko hankalaa kieltäytyä, kun kaikki on ilmaista ja lentoemännät (kirjoitin aluksi vahingossa tarjoilijat) tulevat koko ajan kysymään, jos haluaisi jotain lisää ;). Eihän sitä saa kieltäytyä :).

    Kiitos paljon! Kiva juttu :)! Yritän tehdä Instan materiaalista tarpeeksi tasokasta ja houkuttelevaa :P.

    • Martina

     Mun vakkaripaikka Helsinki-Vantaalla on tuo Oak Barrel, joka on aamun varhaisina tunteina mukavan hiljainen. Myöhemmillä lähdöillä se onkin sitten usein aivan tupaten täynnä.

     Äläkä sitten stressaa niistä Instagram-kuvista! Ne ovat varmasti upeita joka tapauksessa!

 • Maarit Johanna

  Jos en joutuisi syömään matkapahoinvointilääkkeitä tämä olisi minunkin lähtöjeni rutiini. Mulle viiniä sitten vasta kohteessa ^^ Ihana postaus, näyttää viini niin hyvältä 🙂

 • Kallion Kielo

  Lähdön hetki on kyllä yksi parhaista hetkistä matkalla. Meillä perinteenä on kotipihasta lähdettäessä heiluttaa kodille ”hei hei, nähdään viikon tms. päästä” (huom. matkassa mukana myös #5vee) ja tosiaankin lentokentällä on toinen hetki jolloin tunnelma on huipussaan. Matkan tekoon kuuluu ehdottomasti kuohari, sekä kentällä että koneessa 🙂
  Takaisin tulessa sitten koneessa enää ”pelkkää” viiniä tms., jos sitäkään.

  • Martina

   Hehe, minullakin on tapana sanoa kodille ”hei hei koti” kun lähden pidemmälle matkalle. Ja meillä ei edes ole mukana pikkuväkeä. 😀 Samaan kategoriaan kuuluu kodin ovella kajautettava ”Mullonkesäloma!!”, vaikka kotona ei olisi ketään muuta, ja vaikka kerrostalossa asuessamme naapuritkin kuulivat tämän ilouutisen. 😀

   Jep, paluussa koneessa juodaan ehkä lasi viiniä tai sitten tylsästi pelkkää vettä. Takaisin tullessa fiilis on niin täysin eri.

 • Sanna/ Tuntematon turisti

  Täällä tismalleen samat fiilikset! Mä juon kuohuvaa jo kentällä, mutta muuten olisin itse voinut kirjottaa ihan täysin saman tekstin 🙂 Ja mikä parasta, enää ei oo kun kolmisen viikkoa siihen kun pääsee taas kentälle aamu viideltä kuohuvalla kilistämään!

  • Martina

   Voih, mä olen niin kateellinen kun sulla on reissu tiedossa. Ei vaan, nauti aamuhetkestä kentällä täysillä! 🙂 Täytyy muuten myöntää, että otin minäkin viimeksi kentällä kokonaisen piccolo-pullon kuohuvaa lähtiessäni tyttöjen kanssa Nizzaan. Se sopi siihen hetkeen täydellisesti.

 • aamusnapsi

  Jaa. Tuosta aamuryyppäämisestä suomalaisen tunnistaakin. Muista, että useimmat lentokentällä olijat eivät ole menossa lomalle ja osalle matkan syy saattaa olla stressaavakin. Mutta eihän tuota tällaiset ammattituristit tajua.

  • Martina

   Hei ammattituristi! Älä huoli, en minäkään tajua aina kaikkea. Kukapa tajuaisi. 🙂 Sen kuitenkin tiesin, etteivät kaikki lentokentällä olijat ole menossa lomalle. Kiitos kuitenkin muistutuksesta.

   • aamusnaps

    Sinä se olet ammattituristi, en minä. Mielestäni on aika suoraan sanottua hölmöä ja ajattelematonta fiilistellä omien matkojensa kanssa vaikka vain pienelle osalle se matka on juhla.
    Suoraan sanottuna kummallista on tuollaisten lentokenttäjuomistensa postailu.

 • Hanne

  No tämä kirjoitus oli aivan kuin mun suusta! Niin allekirjoitan ja rakastan noita drinksu-hetkiä ennen lähtöä. Pari viikkoa ja sitten Berliiniin joulutoreja kiertää. En malta odottaa:)

  • Martina

   Viini ei maistu missään muualla niin hyvältä kuin lentokentällä lähdön hetkellä. Ai että, Berliinin joulutoreilla on varmasti ihanaa. Nauti sekä niistä että drinksuhetkestä kentällä! 🙂

 • Tape

  Aamusnapsille että huh, huh. Jos on noin kiree ja ahdasmielinen asenne, niin ehkä se lasi viiniä tai kuohari tekisi sinullekin hyvää, että vähän rentoutuisit. Totta hemmetissä on ihanaa ottaa kentällä lasillinen loman kunniaksi. Martinan kirjoitus on just nappiin. Täytyyhän elämästä ja pitkään odotetusta lomasta saada nauttia ja ottaa ilo irti. Kyllähän jokainen ymmärtää että lentokenttä on täynnä eri syistä matkustavia ihmisiä, mutta ei se tarkoita että toisen saa sen perusteella tuomita jos on lähdössä lomalle ja nauttii fiiliksestä. Kippis kaikille lentokenttäturisteille ja ammattituristeille 🙂 p.s ihania kuvia Martina