Yleinen

Maakuntaruokia

Turkuun matkatessamme aloimme miettiä mitä maakuntaruokia Suomi pitää sisällään. Homma lähti siitä kun pohdimme, onko Turulla vastaavaa perinneruokaa kuin esimerkiksi Tampereella mustamakkara ja Kuopiossa kalakukko. Emme keksineet että olisi, korjatkaa ehdottomasti jos olemme väärässä.


Maailman pienin kalakukko.

Listasimme lopulta kaikki tietämämme eri kaupunkien maakuntaruoat ja keksimme niitä yllättävän vähän. Emme ole laskeneet listalle mukaan esimerkiksi karjalanpaistia tai poronkäristystä, sillä ne eivät tietääkseni tule mistään tietystä suomalaisesta kaupungista. Lisäyksiä varmasti kovinkin puutteelliseen listaan otetaan mielellään vastaan.

– Tampere: Mustamakkara (no se verinen Tapola)

– Kuopio: Kalakukko (muikkukukko lienee se perinteisin)

– Kotka: Posso (se sellainen munkin tapainen)

– Lappeenranta: Vety ja Atomi (täytetyt lihapiirakat)

– Lemi: Särä (sisältää lammasta ja perunaa, ainoana mausteena suola)

Listan ruoista olen maistanut kaikkea muuta paitsi särää. Asia pitää korjata, joten lemiläiset, varokaahan vaan! Tulette saamaan vieraaksenne erään erittäin nälkäisen bloggaajan.. Ja nyt sitten kertokaahan mitä kaikkea listaltamme puuttuu. Suomalaisten kaupunkien perinneruokia ei voi olla näin vähän. Eihän?

0 kommenttia

 • Aili Inkeli

  Lisätään listallesi Oulu (lähiympäristöineen) ja rössypotut.

  (Helsingissä toimii Rössypottuseura entisten oululaisten silmäätekevien toimesta.) Ihan kamalan näköistä keittoa ulkopuolisen silmin, mutta hiiskatin hyvää oikein valmistettuna! Eikä siihen käytetä Tapolaa, vaan paikallista veripalttua. On kuule nannaa!!

  • Martina

   Muistelinkin että Oulussa taisi olla joku perinneruoka, mutten saanut päähäni mikä se voisi olla. Rössypottuja täytyy maistaa joskus, vaikka veripalttu kieltämättä kuulostaakin hieman pelottavalta. Toisaalta tykkäänhän minä Tapolasta ja veriletuistakin, enkä muutenkaan ole sieltä nirsoimmasta päästä. 🙂

  • Martina

   Tämä olikin ihan uusi tuttavuus, mutta pikainen googlettaminen kertoi, että lihamukia täytyy ehdottomasti testata mikäli tie vie joskus Lahteen. Tästä Henkkakin varmasti pitäisi!

 • Sinttu

  Pohjois-Karjalassa, Juuka-Nurmes-Valtimo-akselilla syödään mykyrokkaa eli tappaiskeittoa… kuulemma hyvää, itse en ole uskaltanut koskaan kokeilla. Herkku liittyy riistan kaatoon, esimerkiksi saaliiksi saadusta hirvestä käytetään kaikennäköisiä sisäelimiä keittoon ja lisäksi tehdään verestä mykyjä jauhojen kanssa.

  • Martina

   Uh, kuulostaapa erikoiselta tämäkin. Vaan kyllä minä mykyrokkaakin maistaisin jos mahdollisuus tulisi. Pitäisi melkein tehdä jokin perinneruokakierros ja kiertää pitkin Suomen maata perinneherkkuja maistellen. Siinä olisikin ideaa!

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *