Joulu,  Makeat herkut,  Naposteltavat,  Yleinen

Maailman makein herkku – Fudge

Välillä ihmisen on saatava jotakin todella makeaa herkkua. Yksi ihanan makea kaveri on fudge, jota on suhteellisen helppo tehdä itsekin. Pehmeät fudgeneliöt sulavat suuhun ja vain pari kappaletta kerralla riittää taltuttamaan makeannälän. Itselleni tosin tulee armoton fudge-himo jos erehdyn maistamaan vain pari, ja yleensä suuhuni katoaakin samalla kertaa melko iso määrä fudgeja. En osaa jättää herkuttelua vain muutamaan namiin.

Ometekoisen fudgen makua on helppo varioida. Itse olen kokeillut toistaiseksi vain vaniljaa ja turkinpippuria, mutta ainakin Baileys- ja minttufudgeja on vielä testattava. Lurps, vesi herahtaa kielelle pelkästä ajatuksestakin.

Mikäli sinäkin haluat keitellä keittiössäsi tahmean makeita fudgeja, nappaa tästä perusresepti talteen ja testaile eri makuvaihtoehtoja oman mielesi mukaan. Fudget ovat myös kiva lahjaidea. Itse paketoin viime jouluna sellofaaniin sekä vanilja- että turkinpippurifudgeja, ja hyvin olivat kuulemma maistuneet lahjansaajille. Toki maistoin tekeleitäni itsekin ja hetken jo meinasin syödä kaiken itse ja jättää lahjansaajat ilman karkkeja. Mutta se ei olisi ollut joulumielen mukaista, joten paketoin neliön muotoiset lapsukaiset haikein mielin sellofaaniin ja pistin joulupukin matkaan.

– 1 tlk (n. 400 g) kondensoitua maitoa
– 300-500 g sokeria, voit säädellä makeutta itse makusi mukaan
– 1,5 dl vettä
– 50 g voita
– makuainetta, esim. loraus vaniljauutetta tai muuta sellaista, turkinpippuri-, Marianne- tai Wienernougat-rouhetta, likööriä, siirappia, sulatettua suklaata tms. Vain mielikuvitus on rajana!

Ota tarpeeksi iso kattila, sillä kiehuva fudge ryöpsähtää helposti yli liian pienestä kattilasta. Kippaa kondensoitu maito, sokeri, voi ja vesi kattilan pohjalle ja keittele matalalla lämmöllä koko ajan sekoittaen, ettei sokeri pala pohjaan. Tähän menee noin puoli tuntia, joten varaudu hengailemaan sen aikaa lieden äärellä. Kuppi hyvää kahvia tai lasillinen viiniä sopii fudgen keittäjän kaveriksi erittäin hyvin. Testattu on.

Kun seos on tummunut maitokahvin väriseksi (tämä tapahtuu hyvin hitaasti ja huomaamatta, älä siis hätäänny jos näyttää ettei meinaa tapahtua mitään) lisää makuaine ja vatkaa massaa hetki sähkövatkaimella. Kippaa fudgemassa pellille tai vuokaan ja jätä jäähtymään ensin huoneenlämpöön ja sitten vielä jääkaappiin tai kiireen yllättäessä pakastimeen. Kun massa on jähmettynyt, leikkaa se neliöiksi ja tyrkkää valmiit kuutiot vielä hetkeksi jääkaappiin, jotta niiden leikkauspintakin pääsee jähmettymään.


Tästä levystä..


..tuli hieman liian ohuita fudgeja. Hyvältä ne kuitenkin maistuivat mansikoiden kera.

Kommentit pois päältä artikkelissa Maailman makein herkku – Fudge