Ulkomaat,  Yleinen

Matkahaaveita – Laivalla Eurooppaan

Itse matkustaminen on tietysti ihan parasta, mutta matkojen suunnittelu ja niistä haaveilu on melkein yhtä ihanaa. Aloin kerran kirjoittaa ylös listaa kaikista niistä paikoista, joihin haluan matkustaa, mutta totesin pian että listasta tulisi loputon. Sitä mukaa kun kirjoitin listaani, tuli mieleeni aina uusia paikkoja, enkä saanut urakkaa lähellekään loppua. Luovutin listan kirjalliseen muotoon saattamisen ja niinpä matkailun bucket list on nykyään vain päässäni.

Viime aikoina olen haaveillut ainakin viinimatkasta Saksaan, road tripistä Euroopassa, ruokamatkasta Ranskan maaseudulle sekä Pohjois-Italiasta, kuten Garda- ja Como-järvistä Venetosta ja Piemontesta (kuinka moni on yllättynyt että listalla on mukana Italia).

Tarvetta olisi myös tietynlaiselle pakkolevolle. Olemme molemmat vähän suorittajia matkaillessammekin ja meille tekisi hyvää olla muutama päivä ihan rauhassa paikallamme, lukea vaikka kirjaa tai mieluummin olla tekemättä mitään.

Olemme alkaneet myös miettiä pikkubloggaajan ensimmäistä matkaa. Toistaiseksi hänet on ollut helpompi jättää isovanhempien hellään huomaan viikonloppureissujemme ajaksi, mutta heti kun pikkuinen alkaa ymmärtää enemmän ympäröivästä maailmasta, haluamme ottaa hänet mukaan matkoillemme. Sitten voimme tehdä pidempiäkin reissuja. Tällä hetkellä kolme yötä on maksimi, jonka voin olla erossa pikkubloggaajasta.

Kun olin lapsi matkustimme perheeni kanssa autolla Euroopassa ja ehkä juuri siksi olen miettinyt autoilua myös oman lapseni kanssa. Meidän oli itse asiassa tarkoitus reissata viime kesänä vauvan kanssa autolla kotimaassa, mutta koska olin synnytyksen jälkeen pitkään tosi kipeä, meni kesä osaltamme ohi ja ainoat automatkat tein liki 40 asteen kuumeessa terveyskeskukseen ja Hyvinkään sairaalaan. Kotimaanmatkailua toki sekin. Ei vaan ihan sellaista, josta haaveilimme.

Tänä vuonna olisi ihana ottaa revanssi isomman kaavan mukaan ja suunnata hieman pidemmälle. Voisimme pakata perheemme ja matkatavaramme autoon, mennä laivalla Saksaan ja jatkaa siitä Ranskaan sekä Pohjois-Italiaan. Paluumatkalla voisimme pysähtyä Sveitsissä, Liechtensteinissa tai Itävallassa. Tai sitten voisimme kiertää pelkkää Saksaa, sillä sielläkin riittää nähtävää vaikka kuinka paljon. Voisimme käydä samalla moikkaamassa Düsseldorfissa paria kaveriakin.

Matkahaaveet saivat uutta tuulta purjeisiin kun kävimme tutustumassa Vuosaaren satamassa Finnlinesin ropax-alukseen. Kurkistimme Finnladyn uusittuihin hytteihin, maistelimme herkullisia ruokia, ihastelimme laivan kodikasta ilmettä ja aloimme haaveilla ihan tosissaan laivamatkasta Saksaan.

Noin 30 tunnin pituinen laivamatka suorastaan pakottaisi ottamaan iisisti ja lepäämään. Kiireetön matkanteko Itämeren aalloilla olisi kuin loma ennen lomaa ja Travemünden satamaan saavuttaessa olisimme hyvin levänneinä valmiit valloittamaan Euroopan.

Matkan aikana ei olisi pakko suorittaa mitään ja voisimme kerrankin vain olla. Ihailisimme laivan kannella merimaisemia, lukisimme kirjaa, söisimme hitaasti laivan buffetissa, kävisimme kuntosalilla ja sen jälkeen saunassa ja poreammeessa. Pikkubloggaaja innostuisi pallomerestä. Voisimme hemmotella itseämme varaamalla ajan hierontaan ja valitsemalla astetta paremman hyttiluokan. Nukkuisimme meri-ilman siivittäminä sikeästi ja lataisimme akkuja ennen perillä koittavaa road tripiä.

Perillä taittaisimme matkaa oman aikataulumme mukaan pikkubloggaajan tarpeet huomioiden. Voisimme pitää tauon aina kun on tarve, syödä silloin kun on nälkä ja jättää riittävästi aikaa myös kohteisiin tutustumiseen. Katselisimme maailmaa yhdessä pikkuisen kanssa, pysähtyisimme ihmettelemään luonnon ihmeitä ja viettäisimme leppoisaa aikaa perheenä.

Autoon jätettäisiin rutkasti tilaa myös ostoksille. Kerrankin voisi ostaa tuliaisia välittämättä lentoyhtiöiden painorajoituksista. Takakonttiin lastattaisiin ainakin Amaronea, saksalaisia valkoviinejä, ehkä oluttakin sekä vaatteita ja kenkiä. Saksasta voisi tuoda jopa auton (arvatkaapa kumman meistä haave tämä on).

Matkahaaveilu on ihanaa. Innostuin tästä ideasta nyt niin, että taidan alkaa suunnitella seuraavaksi tarkempaa ajoreittiä. Kuten alussa totesin, on matkan suunnittelu melkein yhtä ihanaa kuin itse matkustaminen. Ehkä meidät näkee tänä kesänä vielä uudestaankin Finnlinesin aluksella? Eikä sillä kertaa tarvitsisi poistua laivasta ennen kuin se lähtee satamasta.

Oletko sinä reissannut autolla Euroopassa? Ovatko Finnlinesin laivat tuttuja? Missä meidän pitäisi ainakin käydä jos roadtripimme toteutuu? Mitä matkahaaveita sinulla on? Kuulisin mielelläni teidän ajatuksia kommenttiboksissamme.

Kaupallisessa yhteistyössä Rantapallo ja Finnlines

0 kommenttia

 • Kthetraveller

  Ai jai! Tuo hytti, tuo poreallas ja kiireettömyys. Rauhallisuus ja pysähtyminen, merimaisemista nauttiminen. Voi harmi, kun en päässyt osallistumaan Pariisin keikan takia tuohon tapahtumaan. Kiva kun tykkäsit 🙂

  • Martina

   Mä odotin näkeväni sut Vuosaaressa, kunnes tajusin, että olit Pariisissa samaan aikaan. Finnlady yllätti todella positiivisesti ja laivavierailu aiheutti sellaisen matkakuumeen ettei tosikaan. Intoilen melkeinpä laivamatkasta enemmän kuin siitä, että perillä odottaa Saksa ja muu Eurooppa. 😀 Voi kunpa pääsisin tuonne porealtaaseen pian.. Ja kannelle tuijottelemaan merelle.

 • Jonna / Lempipaikkojani

  Me olemme matkanneet Finnlinesillä kaksi kertaa Travemundesta Suomeen ja takaisin ja voin sanoa, ettemme paljoa nauttineet laivamatkasta. Nyt kahtena edellisenä kesänä olemme mieluummin lentäneet Suomeen lomailemaan. Laivamatkat ovat todella kalliita, hytti ahdas (viidelle hengelle), lasten leikkipaikka oli surkea ja sauna oikeastaan ainoa kohokohta. Tosin poreallaskaan ei kunnolla toiminut. Eikä luvattu nettiyhteys. Näissä kuvissa kyllä näyttää paremmalta eli ilmeisesti uudistukset ovat ollleet paikallaan. Meidän kulkiessa laivalla (3 ja 4 vuotta sitten) ei esim pallomerta ollut lainkaan. Mutta toki se niin on, että jos omalla autolla Keski-Eurooppaan haluaa, niin siinä tämä laivayhteys on kyllä hyvä ja helpottaa kuskin/kuskien urakkaa.

  • Martina

   Uudistukset lienevät siis tulleen tarpeeseen. Me näimme ihanan viihtyisän ja samaan aikaan sekä modernin että sopivalla tavalla autenttisen laivan, jossa uskoisin viihtyväni niin hyvin, että mietin jopa ettei 30 tunnin laivamatka riitä. 😀 Lasten leikkipaikka näytti nyt todella kivalta. Siellä oli erillinen tila erilaisine peleineen vähän isommille lapsille ja pallomeri sekä muuta puuhaa pienemmille.

 • Hanne

  Meillä eka matka tehtiin esikoisen ollessa 10kk Kreikkaan ja toisen myöskin ollessa 10kk Kyprokselle. Molempien kanssa ensimmäiset reissut menivät todella hyvin ja niisä innostuneina aloimme tekemään myös kaukomatkoja.
  Minä kyllä suosittelisin teille myöskin lentämistä. En oikein jaksa uskoa, että teillä olisi niin pienen kanssa kovinkaan ”juhlaa” rahtilaivalla. Toki jos auton haluaa mukaan niin minkäs teet mutta ehkä sitten kun reissaaja on vähän isompi.

  • Martina

   Kiva että kannustat myös lentämään pienen kanssa. Eiköhän me sitäkin kokeilla kun sopiva tilaisuus tulee, mutta nyt olen jotenkin ihan innoissani tästä laivajutusta. Se jännittää vähemmän kuin ajatus lentämisestä vauvan kanssa. On totta ettei me tietenkään voida saunoa ja lillua poreissa samaan aikaan kun toisen pitää vahtia lasta, mutta ei me voitaisi sitä tehdä muutenkaan yhdessä kun naisten ja miesten sauna ja poreamme on erikseen. Jotenkin laiva tuntuu kuitenkin helpolta tavalta matkustaa pienenkin lapsen kanssa, vaikka isompi nauttisi siitä pallomerileikkeineen varmasti vielä enemmän. Katsotaan miten meidän käy jos pääsemme lähtemään Finnlinesin kyydillä Eurooppaan. 🙂

 • Minna-Liisa S

  Mulla on laivamatkahaave toteuttamatta, mutta jo vuosia olen suunnitellut matkaa laivalla Saksaan ja siellä sitten kulkemista kaupungista toiseen junalla. Uudistettu laiva näyttää todella kivalta, ehkä pitäisi jo toteuttaa haaveet 🙂

 • Aila

  En haluaisi ampua alas haaveitasi, mutta omat kokemukseni noista laivoista eivät ole läheskään noin ruusuiset. Kätevä tuo yhteys on kyllä ja vielä kätevämpi, jos varaa lauantailähdön, jonka päätteeksi voi sunnuntai-iltana Travemündeen saavuttaessa jäädä yöksi laivaan satamaan nukkumaan ja siitä ampaista autobahnille maanantaiaamuna aamiaisen jälkeen. Varsinkin, jos aikoo ajaa pitkälle. Muutenhan laiva tulee Travemündeen niin myöhään illalla, että kannattaa varata ensimmäinen yöpyminen melko läheltä ja katsoa, että varmasti pääsee vielä sisään hotelliin kymmenen maissa illalla. Samoin matka on rauhallinen, laivalla ei mitään hässäkkää löydy, voipa jopa mennä enemmän pitkästymisen puolelle, jos ei itse tykkää niin rauhallisesta menosta. Kesäaikaan voi viihtyä kannellakin, mutta harvoin siellä on kovin lämmintä ollut. Laivalla on paljon rekkakuskeja, mikä jonkin verran sitten saunan ja poreammeen käytössä ja ravintolassa ja cafeteriassa näkyy. Kuntosali on kovin vaatimaton, pari juoksumattoa, kuntopyörä ja jotkut painot. Nettiyhteys on vähintäänkin hidas ja toimii vain pätkittäin. Lasten leikkipaikkakin aika pieni, isommille on pelejä, mutta eipä siellä yleensä paljoa lapsia ole, joten tilat riittänevät. Hytit ovat yleensä aika pieniä, mutta toki voit maksaa isommasta.

  Olen matkustanut tuolla yhteydellä 90-luvun alusta tähän päivään asti todella monta kertaa. Viime matkalta tulin alle kaksi viikkoa sitten. Ilahtuneena panin merkille tehdyt remontit: Yleisten matkustajatilojen viihtyisyyttä oli parannettu, oli siistiä ja puhdasta. Ja minullekin sopii hyvin, että laivalla joutuu pitämään pakollisen tauon kaikesta hässäkästä. Ja totta kai aion käyttää tuota yhteyttä tulevaisuudessakin, mutta ei tuo laiva kyllä onnistu minussa mitään varsinaisia haaveita herättelemään. Toivottavasti viihdyt ja matkanne sujuu hyvin.

  • Martina

   Kiitos pitkästä kommentista! Olen tietoinen laivan myöhäisestä saapumisesta satamaan, joten täytyy tosiaan varautua ottamalla ensimmäinen majoitus läheltä satamaa. Mehän emme siis ole ainakaan toistaiseksi varanneet laivamatkaa Saksaan, vaan puhumme vielä haaveesta, jonka toki yritämme toteuttaa.

   Minusta ajatus siitä, että matkan aikana on pakko hidastaa kuulostaa ihanalta ja melkein toivonkin ettei nettiyhteys toimi. Hyvä kirja mukaan, saunaan ja poreisiin ja hyvällä säällä kannellekin, jonne on rakennettu tuulensuoja pitämään viiman poissa. Se riittää ensikertalaiselle, jolle kaikki on uutta ja kiinnostavaa. Kyllähän kaikkeen tottuu ja turtuu toistojen myötä ja voi olla että tämäkin laivamatka alkaisi tuntua vähän tylsältä, jos sen kokisi tarpeeksi monta kertaa. Vielä toistaiseksi olen hyvin innoissani.

   Kuntosalilla oli tosiaan enemmän aerobisia laitteita kuin varsinaisia lihaskuntolaitteita, mutta kyllä minä siellä silti viihtyisin tekemässä jonkun kevyen treenin. Mietin myös että laivan portaissa voisi tehdä hyvän porrastreenin jos sali on täynnä rekkakuskeja. Rekkakuskit eivät muuten haittaa lainkaan vaan päinvastoin! He tuovat osaltaan kaivattua autenttista rahtilaivatunnelmaa.

   Jos kaipaa Karibian tai Ruotsin risteilyiltä tuttua karnevaalitunnelmaa ja ohjelmaa toisen perään niin laivamatka Saksaan on väärä paikka. Minä näen Finnlinesin alukset paikkana rauhoittua ja jopa hyvällä tavalla pitkästyä. Katsotaan sitten mitä mieltä olen jos ja kun pääsemme toteuttamaan haaveemme.

   Kiva kuulla että kaltaisesi konkarinkin mielestä remontin lopputulos on ilahduttava. Minustakin laiva oli tosi viihtyisä. 🙂

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *