Reseptit,  Ulkomaat

Katkarapulaksa

Pehmeän mausteiset kookosmaitoon tehdyt keitot ovat ihania. Tykkään herkutella niillä etenkin kylminä vuodenaikoina, mutta kyllä vivahteikas, lempeä ja mausteinen laksa maistuu ihanalta kesälläkin.

Laksa on peräisin Kaakkois-Aasiasta. Etenkin Malesiassa, Indonesiassa, Singaporessa ja Thaimaassa syödään paljon laksaa. Yhteistä kaikille laksoille on se, että niissä on nuudeleita ja mausteita, mutta muilta osin keittoja on monia erilaisia.

Minun versiossani on jättikatkarapuja, bambunversoja, kevätsipulia ja paprikaa. Lempeys tulee kookosmaidosta ja pirteys inkivääristä, sitruksesta sekä valkosipulista. Thaibasilika ja punainen currytahna kruunaavat täyteläisen ja vivahteikkaan maun.

Ajattelin laksan olevan monimutkaisempi valmistaa ja varasin melkein koko päivän sen parissa työskentelyyn. Keitto syntyi kuitenkin todella nopeasti. Enemmän aikaa meni valmiin annoksen kuvaamiseen, vaikka hoidin senkin ripeästi.

Katkarapulaksa

4 annosta

  1 punainen paprika
  3 kevätsipulia
  0,5 l kasvislientä
  2 rkl punaista currytahnaa
  400 g kookosmaitoa
  100 g ohuita riisinuudeleita
  225 g bambunversoja (säilyke)
  3 rkl kalakastiketta
  1 tl kookossokeria
  inkivääriä
  thaibasilikaa
  400 – 500 g jättikatkarapuja
  3 valkosipulinkynttä
  öljyä paistamiseen
  loraus sitruunan tai limen mehua

Pilko paprika ja kevätsipulit. Kuumenna kasvisliemi kattilassa ja lisää currytahna. Lisää myös kookosmaito, paprika, osa kevätsipuleista (jätä vähän pilkottua vartta keiton päälle), nuudelit ja bambunversot.

Keitä muutama minuutti ja mausta keitto kalakastikkeella, kookossokerilla (voi olla muutakin sokeria) ja inkiväärillä.

Pilko valkosipulinkynnet ja laita ne pannulle reilun öljylorauksen kanssa. Paista katkaravut valkosipuliöljyssä.

Lisää keittoon lopuksi thaibasilika. Voit jättää sitäkin muutaman lehden koristeeksi. Purista laksan sekaan myös sitruksen mehua, esimerkiksi limeä tai sitruunaa. Purista muutama pisara sitrusta myös katkarapujen päälle.

Kippaa katkaravut keittoon, viimeistele kevätsipulilla ja thaibasilikan lehdillä.