Reseptit,  Yleinen

Eksoottisia makuja – Reseptikooste

Meinasin otsikoida tämän reseptikoosteen ”Jotain ihan muuta kuin joulun makuja”, sillä julkaisen tämän joulun välipäivinä silloin kun kinkku, juurekset ja muut joulun maut alkavat tulla korvista ulos. Silloin kaipaa jotain eksoottisempaa. Mausteisia makuja. Intialaista, kiinalaista tai meksikolaista.

Mausteiset ruoat maistuvat joulun jälkeen, mutta reseptikooste kannattaa säilyttää myös muita hetkiä varten. Siksi sen nimeksi tuli ”Eksoottisia makuja”. Tässä meidän lempparit joulun välipäiville ja muihin hetkiin kun tekee mieli jotain eksoottisempaa kuin lihaa ja perunaa ja Popedaa.

Pientä purtavaa

Chorizofrittata

Chorizo tuo makua frittataan, joka toimii mihin aikaan päivästä tahansa.

Philly Cheese Steak -letut

New Yorkin matkasta inspiroituneet Philly Cheese Steak -letut katoavat nopeasti parempiin suihin.

Halloumia ja munakoisoa kreikkalaisittain

Maukasta Välimeren tunnelmaa löydät kreikkalaisittain valmisetusta halloumista ja munakoisosta.

Turkkilainen katkarapupannu

Turkkilainen katkarapupannu on mainio pieni tarjottava, välipala tai lisä erilaisia pieniä annoksia sisällään pitävään kattaukseen. Mielestäni katkarapupannussa saa olla runsaasti chiliä, mutta resepti on muunneltavissa myös vähemmän tuliseen makuun sopivaksi.

Keittoja

Nachokeitto

Nachokeitto on maukas kaveri sellaisenaankin. Jos kaipaat vielä vähän jotain ja jos siinä saa olla reippaasti potkua, tee täytettyjä chilejä kaveriksi. Niiden ohje löytyy samasta postauksesta.

Indonesialainen keitto

Ai että. Indonesialainen keitto oli päässyt vaipumaan unholaan, mutta palasi onneksi kadotuksesta. Tätä täytyy tehdä taas pian.

Thaimaalainen kanakeitto

Thaimaalainen kanakeitto on kerrassaan herkullista. Se on lempeän tulista ja maukasta. Yksi lemppareistani.

Seljanka

Seljankakeitto pitää sisällään joitain joulun makujakin, mutta on mielestäni silti kivan erilainen ruoka ja tuo kaivattua vaihtelua ruokapöytään joulun välipäivinä. Lämmin keitto on ihana talvella vaikkapa kinkunsulatuslenkin jälkeen.

Curry-ramenkeitto

Curry-ramenkeitto yhdistelee hauskasti thaimaalaisia ja japanilaisia makuja.

Mausteisia makuja

Intialainen chili-kookoskastike

Chili-kookoskastikkeeseen voi käyttää mitä proteiinia tahansa. Meillä se oli naudan sisäpaistia, mutta lammaskin olisi aika jees. Kasvisversiotkin onnistuu.

Meksikolainen lohi

Lohta on varmaan tullut syötyä jossain muodossa pitkin joulua, mutta ei varmasti näin mausteisena versiona. Meksikolainen lohi on mukavan erilainen tapa tehdä uunilohta.

Marokkolainen kasviscouscous

Kasviksia maukkaalla mausteisella tavalla. Sitä on marokkolainen kasviscouscous.

Muita reseptejä

Broileripyttipannu

Broileripyttipannuun voi käyttää jämäperunat jos keitettyjä sellaisia löytyy jääkaapista. Pyttipannu on muutenkin kiva kaapintyhjennysruoka. Broilerista tehty versio on kivaa vaihtelua perinteiseen makkara- ja/tai lihapullapyttikseen.

Paella

Vanha kunnon paella. Maistuu parhaalta Espanjassa, mutta toimii erinomaisesti myös Suomen talvessa. Kokeile vaikka!

Kommentit pois päältä artikkelissa Eksoottisia makuja – Reseptikooste