Kalat ja merenelävät,  Reseptit

Mätileipä

Mätileipä pitää perinteisesti sisällään mätiä, smetanaa ja sipulia sekä tietysti sitä leipää. Yhdistelmä on todella herkullinen. Yksi kaikkien aikojen lemppareistani. Pienellä tuunaamisella mätileivästä saa vielä hitusen maukkaampaa ilman että tarvitsee mennä hifistelyn puolelle.

Ohje herkulliseen mätileipään löytyy Mäti – Helmiä lautasella -kirjasta, josta olen kirjoittanut blogiin jo vuonna 2013. Kirja oli unohtunut aivan liian pitkäksi aikaa kirjahyllyni uumeniin. Kaivoin sen sieltä esiin keittokirjaprojektin myötä ja innostuin kokeilemaan peräti kahta uutta reseptiä. Toinen oli tämä herkullinen mätileipä ja toinen kaviaarin kera nauttimamme munakas. Mädistä on moneksi.

Lisää mätireseptejä löytyy tämän postauksen lopusta.

Mätileipä

4-6 annosta

– 4-6 viipaletta ruisleipää
– 2 kananmunaa
– 120 g smetanaa
– 200 g mätiä (mulla oli muikun)
– puolikas ruukku tilliä
– puolikas ruukku ruohosipulia
– 1 punasipuli (tavallinenkin käy tai vaikka salottisipuli)
– suolaa ja pippuria

Keitä ensin kananmunat ja jäähdytä ne. Kuori kananmunat ja muussaa ne haarukalla.

Pilko sipuli pieneksi, samoin ruohosipuli ja tilli. Sekoita kananmunamössö, smetana, mäti, sipuli, tilli ja ruohosipuli keskenään. Mausta suolalla ja pippurilla. Anna tekeytyä jääkaapissa mieluiten tunti tai pari. Jos on kova kiire ja nälkä niin anna mennä vaan heti ääntä kohti. Hyvältä se maistuu ilman tekeytymistäkin. Saatoin kokeilla.

Paahda ruisleivät ellei sinulla satu olemaan aivan tuoreen lämpöistä leipää. Lusikoi täytettä runsaasti leivän päälle ja nauti.

Kokeile myös näitä:

Mätisuupala
Avokadoa, jokirapua ja mätiä

Kommentit pois päältä artikkelissa Mätileipä