Naposteltavat,  Reseptit,  Viinit,  Yleinen

Syötävää uuden sadon viinien kanssa

Marraskuun kolmantena torstaina tulevat perinteisesti myyntiin uuden sadon viinit eli ”busoleet” eli Beaujolais Nouveaut. Kevyt viini on helppo kaveri ja kaipaa seurakseen vain kevyitä suolaisia makuja, jos niitäkään. Viinin keveyttä ei pidä peittää liian tuhdeilla mauilla, sillä tämä punaviini ei pidä niistä. Napostele viinin kanssa mieluummin suolaista piirakkaa tai maukasta salaattia. Tähän postaukseen on koottu meidän parhaat vinkit uuden sadon viinien kaveriksi.

Beaujolais Nouveau -viinien myyntipäivä koittaa ympäri maailman samaan aikaan, eli marraskuun kolmantena torstaina. Käy nappaamassa pullo tai pari mukaasi ja kokkaa vaikkapa perjantai-illan iloksi jotakin seuraavista suolaisista herkuista uuden sadon viini kaveriksi. Tämä viini on hyvä nautiskella heti. Se ei nimittäin parane vanhetessaan. Beaujolais Nouveau on parhaimmillaan hieman viilennettynä.

Mitä syötävää uuden sadon viinien kaveriksi?

Perinteinen Quiche Lorraine eli ranskalainen kinkkujuustopiiras on uuden sadon viinien hyvä kaveri. Piiras on simppeli ja ruokaisa ja sopii oikein hyvin sellaisenaan illalliseksi viinin kera.

Maanantaina postaamani sieni-pekonipiirakka sopii myös hyvin Beaujolais Nouveaun kaveriksi.

Jos piirakat eivät kiinnosta niin helppoa ja nopeaa herkkua ovat myös kinkkuquesadillat, joista voi jättää jalapenon pois, ettei niiden vahva maku jyrää hentoa viiniä alleen.

Italian puolelta mainioita kavereita uuden sadon viinin kanssa ovat bruschetat. Kokeile perinteistä tomaatin, mozzarellan ja basilikan yhdistelmää tai katkarapubruschettoja.

Jos nälkä ei ole kova, mutta tekisi mieli jotain suolaista naposteltavaa, niin rosmariinifocaccia toimii aina. Dippaile sitä hyvään oliiviöljyyn ja balsamicoon ja kata vaikka vielä oliivejakin tarjolle.

Salaattiosastolta pinaatti-taatelisalaatti on ehdottomasti kokeilemisen arvoinen myös uuden sadon viinin kumppanina.

Viimeinen, muttei vähäisin vinkki on ruokaisa salaatti Ranskasta. Nizzan salaatti on ikilempparini ja maistuu varmasti Beaujolais Nouveaunkin kanssa, vaikka sanotaankin, että kananmuna on yksi vaikeimmista mauista yhdistää viinin kanssa. Mutta luuletko tosiaan, että nizzalaiset kaatavat jotain muuta kuin viiniä salaattinsa kaveriksi? Niinpä.

Ovatko Beaujolais Nouveaut sinulle jo tuttuja vai onko tämä vuosi ensimmäinen jolloin maistat niitä? Vai skippaatko uuden sadon viinit tänäkin vuonna ja keskityt täyteläisempiin lemppareihisi?

Kommentit pois päältä artikkelissa Syötävää uuden sadon viinien kanssa