Lisukkeet,  Reseptit,  Salaatit,  Yleinen

Panzanella

Tomaattinen leipäsalaatti panzanella ei kuulosta äkkiseltään ihan lemppariruoalta noin niin kuin vehnäleipää välttelevän tomaattiallergikon korviin. Ehkä sen takia toscanalaista perinnereseptiä ei ole tullut kokeiltua aiemmin, vaikka käsite panzanella onkin ollut jo tuttu jo iät ja ajat.

Vaan auta armias kun eteeni kannettiin annos panzanellaa keittiöntervehdyksenä Chiantin majapaikassamme. Leipäsalaatti vei kielen mennessään. Nam, tämähän on ihan sairaan hyvää!

Niin siinä sitten kävi, että ihastuin panzanellaan siinä määrin, että kokkasimme sitä eräänä iltana myös kotona. Panzanella toimi lisukkeena italialaisen illallisen pääruoalle ja maukas salaatti maistui hyvin myös illallisvieraillemme. Tätä täytyy tehdä uudestaankin.

Panzanella
8 annosta

– 10 viipaletta ciabattaa (saa olla vähän kuivahtanutta)
– 1-2 punasipulia
– 800 g tomaattia
– kapriksia
– balsamietikkaa
– suolaa ja pippuria
– nippu basilikaa

Pilko leipä kuutioiksi. Pilko myös sipuli. Laita molemmat pannulle öljyyn kuullottumaan. Pilko sillä välin tomaatit.

Lisää tomaatit pannulle, sekoita ja mausta suolalla, pippurilla, pienellä lirauksella balsamietikkaa sekä kapriksilla. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa ripaus sokeria. Meidän panzanella ainakin vaati sitä saadakseen maut pyöristymään.

Anna panzanellan muhia miedossa lämmössä. Tomaattien nesteen on tarkoitus imeytyä leipään ja hommasta tulee pehmeä muhjuista. Lisää lopuksi vielä basilika, äläkä enää kypsennä sen jälkeen. Voit lorauttaa valmiin annoksen päälle vielä hieman hyvää oliiviöljyä. Suolaa ja pippuriakin voi lisätä vielä, jos siltä tuntuu. Nauti sellaisenaan tai pääruoan lisukkeena.