Yleinen

Kielitaito matkoilla

Köröttelemme pienellä vuokra-Smartillamme ylös pitkin Toscanan vuoristoa. Päämäärämme Castelnuovo di Garfagnana on vielä pitkän matkan päässä kun bensavalo syttyy. Olemme hieman hämmennyksissä, sillä vuokraamosta sanottiin, ettei bensamittariin ole luottamista ja tankkikin on täynnä, vaikka mittari näytti jo vuokraamon pihassa muuta. Takaraivossani kolkuttaa kuitenkin tieto italialaisten tavasta hoitaa asioita, enkä uskalla luottaa vuokraamon virkailijan sanoihin.

Etsimme katseellamme bensa-asemaa, mutta sellaista ei näy. Huolestun entistä enemmän ajatellessani, että matkamme tyssää keskelle vuoristoa bensan loppuessa. Pysäytämme auton tien sivuun ja lähdemme etsimään apua. Törmäämme paikalliseen raksamieheen, joka ei osaa englantia, mutta jolle saan puutteellisella italian kielen taidollani jotenkin asiamme selitettyä ja ymmärrämme miehen vastauksenkin.

vuori

Seuraava bensa-asema olisi vasta Garfagnanassa ja edellinen alhaalla Massan kylässä. Bensa ei mitenkään riittäisi ylämäkeen, vaikka mittari näyttäisikin hieman omiaan, ja alamäkeenkin pitäisi hurruutella varovaisesti, jos mielisimme tankille Massaan. Ei muuta kuin auto ympäri ja peukut pystyyn ettei bensa lopu ennen aikojaan.

Vaikka olisimme osanneet tehdä päätöksen kääntyä ympäri ilman paikallisen apuakin, sai miehen sanat meidät uskomaan, että nyt olisi käännyttävä. Enää ei ajeta vielä yhden mutkan taakse katsomaan, olisiko siellä bensa-asema. Ja hyvä niin. Bensa riitti juuri ja juuri bensa-asemalle saakka ja sinne päästyämme olin tyytyväinen, että osasin kysyä apua paikallisella kielellä. En tiedä olisimmeko kääntyneet ajoissa jos mies ei olisi kehottanut meitä tekemään niin.

tuscany

Kielitaito on olennainen osa matkailua ja sen merkitys korostuu etenkin pienemmissä paikoissa ja maissa, joissa englantia ei osata. Silloin on hyvä taitaa edes muutama sana paikallista kieltä. Vaikka vastapuoli puhuisikin hyvää englantia, voi paikallisen kielen osaaminen tuoda yllättäviäkin etuja. Paikallista kieltä edes muutaman sanan osaamalla saa usein parempaa palvelua ja toki se, että edes yrittää sanoa muutaman sanan maan kielellä, ilahduttaa paikallisia. Hymyilemmehän mekin tyytyväisinä aina kun joku sanoo muutaman haparoivan sanan suomeksi.

Kokemustemme mukaan jo Euroopan turistikohteissa on hyvä osata hieman paikallista kieltä. Etenkin Ranskassa maan kielen osaamisesta on paljon hyötyä, siellä kun vastauksen saa usein ranskaksi, vaikka vastapuoli osaisikin hyvin englantia. Italiassakin kaupan tai ravintolan ovelta kajautettu “Buongiorno” saa paljon hyvää aikaan, vaikka keskustelu käytäisiinkin tämän jälkeen englanniksi. Niin ja toki paikallisen kielen lisäksi juuri englannin kielen taitaminenkin on tärkeää, jos haluaa tulla ymmärretyksi maailmalla. Kielitaito on aina hyväksi.

pizzeria

Minä en ole koskaan ollut mikään kielinero ja opiskeluuni on vaikuttanut ihan liikaa opettajan persoona. Intohimoni matkusteluun on kuitenkin saanut minut opiskelemaan kieliä ja sopivan opettajan osuessa kohdalle olen jopa nauttinut kielten opiskelusta. Urpo opettaja taas on saanut liian usein mielenkiintoni lopahtamaan etenkin koulutaipaleella, mikä on sääli. Olen kuitenkin aina noussut ylös ja jatkanut opiskelua, sillä halu osata kieliä on ajanut eteenpäin ja joka kerta matkustaessani ymmärrän, miten suuri rikkaus vieraiden kielien osaaminen on.

Koulussa opiskeltujen englannin ja ruotsin kielten lisäksi Italia sekä italiankieli ovat olleet aina lähellä sydäntäni. Olen opiskellut italiaa Työväenopistossa kohta 5 vuotta ja harmikseni joudun jättämään ryhmälleni toistaiseksi hyvästit. En usko että minun tulee lähdettyä syksyllä pienen vauvan kanssa Oulunkylään asti opiskelemaan, vaikka siellä odottaisikin ihana opettaja ja kiva vuosien varrella tutuksi tullut opiskeluryhmä. Niinpä lähiopetuksen tilalle piti keksiä jotain muuta, sillä haluan kuitenkin jatkaa kielitaidon ylläpitoa äitiyslomallakin.

cibo

Niinpä päätin kokeilla kieltenopiskelua netissä. Olin kuullut paljon hyvää WordDivesta, joka on hauska tapa opiskella kieliä verkossa. Palvelussa voi opiskella kahtatoista eri kieltä ja opiskelutapa on yllättävän koukuttava. Tätä ei tee ihan heti mieli jättää kesken vaan päinvastoin, pelimäinen ohjelma kannustaa opiskelemaan vielä yhden kierroksen ja keräämään vielä vähän pisteitä.

Minä aloitin opiskelun WordDivessa kertaamalla englannin kieltä ja sanojen kertaamisessa ohjelma onkin ihan verraton. Sanavarasto karttuu nopeasti, epäsäännölliset verbit putkahtavat mieleen ja erilaisia lauseita ja fraaseja oppii siinä sivussa. Olen kerrannut myös italian kieltä ja katsonut vierestä, kun Henkka on opetellut WordDiven avulla italian alkeita, joita hän on tosin reissujemme yhteydessä kanssani jo hieman harjoitellut.

kauppa

Aivan uuden kielen opiskelusta WordDivella minulla ei ole kokemusta, mutta seuraavaksi haluaisin kokeilla vaikkapa Ranskan tai Espanjan alkeiden opiskelua. Olen jäänyt ihan koukkuun nettiopiskeluun, sillä kuten jo sanoin, WordDiven pelimäinen oppimisympäristö on yllättävän koukuttava.

WordDivella kynnys aloittaa kielten opiskelu on matala. Opiskella voi kotikoneella omaan tahtiin ja ohjelma myös optimoi oppimisnopeuden henkilökohtaisesti. Voit opiskella muutaman hetken viikossa tai innostuessasi vaikka tunnin päivässä. Kielitaito karttuu ja ohjelma tunnistaa, milloin olet oppinut asioita pysyvästi.

liliumhotel

Opiskelua on hyvä syventää kuuntelemalla kieltä esimerkiksi tv-ohjelmien tai vaikkapa musiikin avulla. Minä olen kuunnellut italiankielistä nettiradiota ja päässyt sitä kautta kuulemaan opiskelemaani kieltä ikään kuin sivukorvalla muiden askareiden ohessa. Uskon että siitä on ollut hyötyä italian opiskeluissani.

WordDiven yhteistyön merkeissä haluamme arpoa yhdelle teistä ilmaisen lisenssin WordDiveen. Jos haluat opiskella kieliä hauskasti ja omilla ehdoilla netissä, niin jätä tähän postaukseen kommentti. Arvomme kaikkien kommentin jättäneiden kesken peräti 6 kk lisenssin WordDiveen. Kerro meille vaikka mitä kieltä haluaisit opiskella tai jos mieleesi tulee jokin muu hauska tarina tai sattumus kielitaitoon liittyen, niin kuulisimme niitäkin mielellämme. Sana on vapaa eikä kommentin tarvitse olla pitkä. Kommentteja voi jättää sunnuntaihin 27.3.2016 klo 24.00 asti.

WordDivesta löytyy tällä hetkellä seuraavat kielet. Arvonnan voittaja saa valita näistä haluamansa: ARVONTA ON PÄÄTTYNYT!

•englanti
•saksa
•espanja
•suomi
•ranska
•ruotsi
•japani
•kiina
•viro
•venäjä
•italia
•turkki

Kuinka siistiä olisi osata muutama sana kiinaa tai yllättää etelänaapuri asioimalla Tallinnan reissulla heidän omalla kielellään?

Jos arpaonni ei suosi, tai jos haluat aloittaa opiskelun heti nyt äkkiä, niin klikkaa itsesi tänne . Mukavia opiskeluhetkiä!

monterossoalmare

Yhteistyössä WordDive

Kommentit pois päältä artikkelissa Kielitaito matkoilla