Lissabon,  Portugali,  Ulkomaat,  Yleinen

Tapas Bar 52, Lissabon

Ensimmäinen päivä Lissabonissa oli ollut pitkä. Aamun ensimmäiselle lennolle oli herätty epäinhimillisen aikaisin ja matkainnostuksesta johtuen koneessa nukkuminen ei ottanut onnistuakseen. Olimme tutkineet koko päivän kaupunkia ja tiedostimme, että uni saattaa tulla varhain. Niinpä menimme illallisellekin hyvissä ajoin, sillä mikään ei ole inhottavampaa kuin kiinni lurpsuvat silmät kesken ruokailun.

Paikalliset nauttivat illallista myöhempään kuin mihin Suomessa on totuttu, mutta eräs tapas-paikka oli jo auki. Sen terassilla istui iloisia ihmisiä aperitiivilla muutamaa tapasta maistellen, mutta me päätimme koostaa koko illallisemme tapaksista. Siispä pöytä täyteen ruokaa!

Olimme löytäneet Tapas Bar 52:n Lissabonin ravintoloita googletellessamme ja se vaikutti suosituksineen oikein mukavalta paikalta. Bairro Alton laidalla, aivan Sao Pedro de Alcantaran näköalapaikan lähellä osoitteessa Rua D. Pedro V 52 sijaitseva tapasravintola on etenkin paikallisten suosiossa. Se on aina hyvä merkki.

Valitsimme illallispöydäksemme hauskan paikan ison ikkunan vierestä, jossa tuntui kuin olisi puoliksi ulkona ja puoliksi sisällä. Siinä oli kiva katsella terassin ja kadun vilinää ja toisaalta ihastella ravintolan sisustusta. Yritimme tunnistaa herkuttelun ohessa mahdollisimman monta kuuluisuutta seinillä olevista kuvista. Homma oli yllättävän koukuttavaa ja ärsyttävääkin, kun seinällä olevat kasvot olivat aivan tutut, mutta nimeä ei saanut päähän sitten millään.

Tapas-lista oli todella pitkä, joten ruokia oli melko vaikea valita. Otimme monta erityyppistä tapasta vähän randomilla ja tilasimme niiden kaveriksi pullon viiniä. Aioimme istua pöydässä kaikessa rauhassa viiniä siemaillen ja tapaksia maistellen. Lomalla ei ole mikään kiire. Nyt lepuuttaisimme jalkojamme ja nauttisimme olostamme parhaamme mukaan.

Pian pöytään alkoi tulla herkkuja ja kohta pöytämme oli aivan täynnä erilaisia kippoja ja kulhoja. Tyhjäksi syötyjä astioita vietiin pois ja uusia kannettiin tilalle. Jokainen suupala oli maukas.

Ravintolaan alkoi tulla lisää asiakkaita ja katselin kiinnostuneena heidän tilaamiaan tapaksia. Kaikki näytti todella herkulliselta. Yritimme valita omista tapaksistamme lempparia, mutta se oli lähes mahdotonta. Yleensä joukosta erottuu edukseen ainakin yksi ruoka ja joku toinen voi olla vähän pliisumpi tapaus, mutta täällä laatu oli niin tasaisen vahvaa, etten todellakaan osaa valita lemppariani. Se lienee hyvä merkki.

Kun olimme istuneet pöydässämme pitkän tovin herkutellen, jutellen ja lomafiiliksestä nauttien oli aika maistella jälkiruokaa. Vaikka olimme jo todella täynnä (kuka sanoi ettei tapaksilla saa vatsaa täyteen?), halusimme maistaa ravintolan makeaakin tarjontaa.

Olin nähnyt ruokalistalla myös makeiden osion ja halusimme vilkaista sitä. Kerroimme tarjoilijalle toiveemme ja hän sanoi tuovansa meille jotakin. Yhtäkkiä edessämme oli pallo järjettömän suklaista jäätelöä sekä kulhollinen creme bruleeta.

Olimme hieman ymmällämme, sillä emme olleet vielä tilanneet mitään, mutta maistoimme jälkkäriä kiinnostuneina. Molemmat herkut maistuivat aivan taivaallisilta ja söimme ne tyytyväisinä. Tarjoilija oli ottanut vapauden käyttää omaa harkintaansa jälkiruokiemme suhteen ja ehkä siinä oli vähän kielimuurikin välissä. Tai sitten vaihtoehtoja oli vain nämä kaksi. Oli miten oli, jälkkäri osui joka tapauksessa aivan nappiin.

Illallinen Tapas Bar 52:ssa oli ensimmäisiä kosketuksiamme portugalilaiseen palvelukulttuuriin ja olin hieman yllättynyt siitä, miten ystävällistä palvelu oli kautta linjan. Ajattelin ensin, että Tapas Bar 52:n palvelu on harvinaisen ystävällistä, kunnes opin seuraavien päivien aikana, että koko Lissabon on sangen ystävällinen paikka. Emme nähneet yhtäkään mutrusuuta koko lomamme aikana.

Tapas Bar 52 vakuutti meidät siinä määrin, että yritimme mennä sinne lähtöpäivänämme lounaalle, mutta paikka ei ollut auki, vaikka Google sanoi sen olevan. Älä siis luota sokeasti aukioloaikoihin, ne eivät tuntuneet pitävän kaupungissa muutenkaan aina paikkansa. Jos Tapas 52 kuitenkin on auki, niin astele ihmeessä sisään ja valitse listalta nälkääsi sopiva setti tapaksia. Istu terassille viinilasille ja tilaa pari tapasta tai koosta koko illallinen herkullisista suupaloista niin kuin me teimme.

Kommentit pois päältä artikkelissa Tapas Bar 52, Lissabon