Helsinki,  Kotimaa,  Ravintolat,  Yleinen

Frans & Amélien simpukkaperjantai

Helsingin uusimmassa ranskalaisbistrossa tarjoillaan joka perjantai tuoreita simpukoita ja kun kutsu kävi simpukkakattilan ääreen, riensimme tietysti innoissamme paikalle. Höyryävä kattilallinen sinisimpukoita vie minut aina ajatuksissani Välimerelle ja simpukoiden kanssa näpertäessä on kiva muistella menneitä matkoja ihan täällä kotimaan keväässäkin.

Ranskalainen bistrotunnelma toivotti meidät heti tervetulleiksi kun astelimme sisään uudistuneeseen Frans & Amélieen, joka tunnettiin ennen nimellä Fransmanni. Meidät ohjattiin ihanaan pöytään, jota reunustivat mukavat sohvat. Pöydällä oli ruusuja sekä kynttilä ja olomme oli heti todella tervetullut.

fransetamelie

fransetamelie-10

fransetamelie-2

Kiinnitimme illan aikana huomiota hyvään palveluun. Ovelle saapuneet asiakkaat eivät joutuneet odottamaan pöytiinohjausta kauan, vaikka ravintola täyttyi iltaa myöten ja tarjoilijoilla riitti tekemistä. Asiakkaista pidettiin hyvä huoli ja valoisasti sisustettu söpöillä yksityiskohdilla päivitetty ranskalaisravintola sai ainakin minun kasvoilleni hymyn. Pidin näkemästäni heti ensisilmäyksellä.

Vaikka ketjuravintolat eivät lähtökohtaisesti aiheutakaan suuria ihastumisen tunteita, olemme pitäneet Helsingin Fransmannista aina. Se ei tunnu ketjuravintolalta, ruoka on ollut aina herkullista ja tunnelma kohdallaan. Nyt kun Fransmannit uudistuvat Frans & Les Femmes -ketjuksi, näkyy persoonallisuus ravintoloissa enemmän. Frans saa jokaisessa kaupungissa ranskalaista naisseuraa ja Helsingin ravintola on tosiaan nimeltään Frans & Amélie. Lähiruokaan panostetaan ja uudella menulla on myös sesongin mukaan vaihtuvia erikoisuuksia.

fransetamelie-19

fransetamelie-7

fransetamelie-8

Me koostimme illallisemme ihanien simpukoiden ympärille. Simpukkaperjantain tuoreet herkulliset simpukat uiskentelevat paksun kermaisessa Dijon-valkosipuliliemessä. Simpukoita tarjoillaan perjantaisin niin pitkään kun tavaraa riittää ja annoksen voi ottaa joko yhdelle tai kahdelle hengelle. Kahdestaan jaettuna simpukoissa on paljon enemmän fiilistä ja merenherkkujen kanssa on kiva näpertää yhdessä, dipata välillä leipää liemeen ja kerätä iso keko simpukankuoria tarjoiluastian kanteen.

Erityismaininnan antaitsevat myös ihanat maalaislohkoperunat. Rapea ulkokuori, pehmeä sisus ja herkullinen dippimajoneesi. Ei lisukeperunoilta voi oikein enempää vaatia. Ihan harmittaa etten jaksanut syödä ihan jokaista kulhossa pötköttelevää perunaa.

fransetamelie-4

fransetamelie-5

fransetamelie-3

Ennen simpukoita maistelimme uudelta listalta myös alkuruokia. Rentous ja sosiaalinen syöminen näkyy täällä myös siinä, että osa annoksista on jaettavia. Alkuruokalistalta löytyy jaettava leikkelelautanen sekä juustovalikoima, joista maistoimme leikkeleitä keittiömestarin suosituksesta. Tai siis Henkka maistoi, minä kun en saa koskea vauvamahani kanssa ilmakuivattuihin kinkkuihin enkä ankanmaksaan.

Jos en olisi raskaana olisimme varmasti testanneet myös juustotarjottimen, mutta ruokarajoitusteni takia herkuttelin tällä kertaa etanoilla. Roquefort-juustolla maustetut tirisevässä pannussa tarjoiltavat etanat toimivat aina ja maistuivat tälläkin kertaa ihan älyttömän hyviltä. Viinilistalta löytyi hyvät viinit (myös maistuvaa alkoholitonta) ja pöytään tuotiin korillinen itsetehtyä leipää ihanan pehmeän voin ja tapenaden kera.

fransetamelie-13

fransetamelie-20

fransetamelie-14

Alku- ja pääruokien jälkeen oli aika siirtyä jälkiruokien kimppuun. Uudelta jälkiruokamenulta löytyy paljon ihanaa Valrhonan suklaata ja valitsimme toiseksi annokseksi Café Gourmand Valrhona -nimisen kokoelman, josta löytyy valkosuklaakreemiä, suklaamoussella ja karamellikreemillä päällystettyä mantelikeksiä, kupillinen espressoa ja jäätelöä. Pehmeä valkosuklaakreemi nousi kummankin lemppariksi, vaikka parhaalta jälkiruoka-annos maistui, kun laittoi kaikkia sen osasia kerralla suuhun. Ihana espresso kruunasi kokonaisuuden.

Toiseksi jälkiruoaksi valitsimme itsestäänselvästi creme bruleen, koska pitäähän Frans & Amélie -nimisessä bistrossa päästä yhden lempielokuvakohtaukseni pariin. Koin oman Amélie-hetkeni rikkoessani lakalla maustetun bruleen sokerisen pinnan ja maistelin herkkua tyytyväisempänä kuin koskaan. Lakka sopi bruleeseen hyvin ja suosittelemmekin maistamaan kyseistä jälkkäriä kun vierailette Frans & Améliessa.

fransetamelie-17

fransetamelie-18

Meidänkin on päästävä tänne pian uudestaan maistamaan ainakin kehuttua French Burgeria ja ehkä hieman yllättäen myös kasvisruoista löytyi pari kiinnostavaa uutuutta, joita olisi kiva päästä testaamaan. Vuohenjuustonyytti ja munakoisopaistos saivat veden herahtamaan kielelle ja alkuruoista ainakin ne juustot olisi kiva vielä kokeilla. Enkä pistäisi pahakseni uutta kierrosta roquefort-etanoistakaan. Tai simpukoista. Tai creme bruleesta. Milloin nähdään uudelleen Frans & Amélie?

fransetamelie-15

fransetamelie-16

Yhteistyössä Frans & Amélie.

0 kommenttia

  • Maarit Johanna

    Rovaniemelle oli muistaakseni tulossa Frans & Cherié ja odotan kyllä suurella mielenkiinnolla kuinka paljon ravintolamiljöö uudistuu edelliseen Fransmanniin verrattuna. Mukavaa, että simpukkaperjantai säilyy, sillä sitä ei keretty käydä kokeilemassa vielä ollenkaan. Tosi kivan näköinen uudistus ainakin Helsingissä!

    • Martina

      Toivottavasti Rovaniemen uudistus on yhtä onnistunut kuin tämä Helsingin. Simpukkaperjantai on ihan huippu! On mielenkiintoista nähdä minkälainen Rovaniemen ravintolasta tulee Helsinkiin verrattuna. Uskon ja toivon että eri kaupunkien ravintolat ovat oikeasti yksilöllisiä. Laitathan sitten vähintään Insta-kuvan jos käyt testaamassa Rovaniemen ravintolan? Kiinnostaisi kovasti nähdä miltä siellä näyttää ja me ei varmaan ihan lähiaikoina olla suuntaamassa Rolloon. 🙂

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *