Kotimaa,  Tuusula,  Yleinen

Ravintola Krapihovi, Tuusula

Tuusulanjärven rannalla sijaitsee vanhoja mielenkiintoisia rakennuksia. Yksi niistä on Krapin tila, joka mainitaan Tuusulan kartoissa jo 1600-luvulla. Alueella on ollut aikojen saatossa ainakin kartano, lypsykarjaa, sikoja, savusauna, golf-kenttä ja vaikka mitä. Nykyään Krapin tilan mailla on ainakin ravintola, hotelli, palvaamo, lihanleikkaamo, leipomo, viinikellari ja kesäteatteri. Me kävimme tietenkin tutustumassa tilan ravintolaan, Krapihoviin.

Ravintola Krapihovi sijaitsee vuonna 1883 valmistuneessa päärakennuksessa. Tunnelmallisessa vanhassa ravintolassa tarjoillaan kauden makuja käsintehtynä ja suomalaista ruokaperinnettä kunnioittaen. Lihat tulevat pihapiirin palvaamosta ja pöytään nostetaan tilan omaa viiniä.

Me kävimme herkuttelemassa Krapihovin Viiden vuodenajan illallisen syksyllä appivanhempieni seurassa. Kauniisti katettu buffet-pöytä notkui sieniä, marjoja, riistaa ja muita syksyn makuja. Suloinen mummolatunnelma toivotti meidät tervetulleeksi ja tarjoilija esitteli kauniisti katetun seisovan pöydän antimet.

Omiksi suosikeiksini pöydän antimista nousivat savustettu ankka maa-artisokkamajoneesin kera, sipulipiirakka, villisikamakkara ja pähkinäleipä. Jälkiruokapöydästä löytyi ihania pikkuleipiä, konvehteja, leivonnaisia ja juustoja. Päivän keittoakin kuulin kehuttavan.

Istuimme ikkunapöydässä ja katselimme kuinka aurinko laski syksyisen maiseman taakse. Taivas oli harmaa, maa märkä ja ruskan väriset lehdet olivat kovaa vauhtia liitelemässä puista maata kohti. Pöydässä nököttävä kynttilä pehmensi karua maisemaa ja lämmitti mieltä.

Seuraavaksi suuntaan Krapiin viimeistään kesällä. Voisin vaikka pyöräillä paikalle, ihailla Tuusulanjärveä ja istahtaa kesäterassille janojuomalle. Vanha maalaismiljöö on ihastuttava ja voin vain kuvitella miten ihana paikka on kesän vehreyden koittaessa. Ihanaa että uudelta asuinalueelta löytyy tällaisia helmiä.

Kommentit pois päältä artikkelissa Ravintola Krapihovi, Tuusula